Jos koneessasi on Windows 7 tai 8, niin olet lähes varmasti törmännyt siihen, kuinka järjestelmä ilmoittaa vähän väliä haluavansa päivittyä Windows 10:ksi. Päivitys on ilmainen ainakin 29.7.2016 asti, ja useimpien kannattaa se tehdä. Windows 10 on osoittautunut varsin hyvin toimivaksi käyttöjärjestelmäksi. Siinä on muun muassa korjattu useita Windows 8.x:n ongelmia.

Käyttöjärjestelmän päivittäminen voi kuitenkin aina aiheuttaa ongelmia. Jotkut ohjelmat eivät välttämättä toimi uudessa käyttöjärjestelmäversiossa, eivätkä kaikki vanhemmat lisälaitteet toimi ongelmitta. Windows 10:n voi palauttaa päivityksen jälkeen 30 päivän ajan takaisin versioon, josta se on päivitetty, mutta valitettavasti aivan kaikilla käyttäjillä tämä ei ole toiminut täysin ongelmitta.

Palaaminen vanhaan ei myöskään onnistu, mikäli Windows 10 on asennettu niin sanotusti ”puhtaalta pöydältä” jyräämällä vanha Windows-versio.

Jos siis olet tyytyväinen käyttämääsi Windows-versioon, etkä halua päivittää sitä Kympiksi, niin toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Näin voit välttää Windows 10 -päivityksen

Windows 10 -asennusprosessin käynnistymisen kannalta keskeisessä osassa on päivitys, jonka tunniste on KB3035583 (Get Windows 10 -sovellus).

Kyseinen päivitys on Microsoftin toimesta siirretty vuoden alussa suositeltuihin päivityksiin, mikä tarkoittaa sitä, että Windows Updatea oletusasetuksilla käyttäville se asentuu automaattisesti tärkeiden tietoturvapäivitysten ohella.

Mikäli et ole varma, onko KB3035583 asennettu omalle tietokoneellesi, voit tarkistaa asian Windowsin Ohjauspaneelin (Control Panel) kautta. Ohjauspaneelista valitaan Windows Update > Näytä päivityshistoria > Asennetut päivitykset (View update history > Installed updates).

Mikäli et näe Windows Updatea Ohjauspaneelissa suoraan, valitse kohta Järjestelmä ja suojaus tai vaihtoehtoisesti kohdasta Näkymä > Suuret/pienet kuvakkeet.

Tietokoneellesi on todennäköisesti aikojen saatossa asentunut satoja päivityksiä, joten yksittäisen päivityksen löytäminen listalta voi olla haasteellista. Koko listaa ei kuitenkaan ole mieltä käydä läpi, vaan apuun rientää ikkunan oikeassa ylälaidassa oleva hakulaatikko, jonka kautta yksittäistä päivitystä voidaan hakea sen nimellä.

Kirjoita hakulaatikkoon KB3035583. Mikäli haku ei palauta tuloksia, pitäisi tietokoneen olla ”turvassa” Windows 10 -päivityksen automaattiselta käynnistymiseltä.

Jos taas haku löytää kyseisen päivityksen, tarkoittaa se sitä, että päivitys on asentunut tietokoneelle. Se on kuitenkin mahdollista poistaa hiiren kakkospainikkeen avulla. Klikkaa poistettavaa päivitystä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista päivitys (Uninstall update).

Kun KB3035583 on poistettu, tulee tietokone käynnistää uudelleen. Tämän jälkeen Windowsin pitäisi havaita, että uusia päivityksiä on saatavilla.

Mikäli päivitykset eivät löydy automaattisesti, kannattaa Windows Updatesta klikata kohtaa Tarkista päivitykset (Check for Updates). Näkyville pitäisi ilmestyä äsken poistettu päivitys. Se pitää sitten piilottaa Windows Updatesta, jotta Windows ei enää yritä asentaa kyseistä päivitystä uudellen. Tämä tehdään klikkaamalla päivitystä hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Piilota päivitys (Hide update).

Mahdollisimman ”Windows 10 -vapaan” järjestelmän varmistamiseksi olisi hyvä tarkistaa myös muut Windows 10 -päivityksen tietä tasoittavat yksittäiset päivitykset: KB2952664, KB2990214, KB3072318, KB 3022345, KB3044374, KB3075853, KB3068708, KB3075249 sekä KB3080149. Myös nämä päivitykset löydät Windows Updaten hakutoiminnolla, mikäli ne ovat asennettuna. Päivitykset on mahdollista poistaa samalla tekniikalla kuin KB3035583.

Apuohjelma voi auttaa

Mikäli ylläolevat ohjeet vaikuttavat aivan liian teknisiltä tai hankalaselkoisilta, voi homman pitkälti jättää myös kolmannen osapuolen sovelluksen, kuten GWX Control Panelin hoidettavaksi. GWX Control Panel poistaa Get Windows 10 -sovelluksen käytöstä ja pyrkii useilla muillakin tavoilla estämään tietokoneen päivittymisen Windows 10:een. Kattava ohjeistus, tosin englanniksi, GWX Control Panelin käyttöön löytyy täältä.

GWX Control Panelin ongelma on kuitenkin siinä, että Microsoft voi halutessaan koska tahansa muuttaa Windows 10 -päivityksen toimintaa julkaisemalla uuden päivityksen. Kyseessä on eräänlainen kissa-ja-hiiri-leikki vanhassa Windows-versiossa pysyvän käyttäjän ja Microsoftin välillä.

Toisaalta aivan samalla tavalla Microsoft voi muuttaa koska tahansa myös Windows Updaten toimintaa, joten lopulta antautuminen ja päivittäminen Windows 10:een voi olla ”helpompaa” kuin vanhassa pysytteleminen ja Windows 10 -päivityksen välttely.

Päätä itse mitä asennat

Yksi mahdollinen mutta hyvin työläs tapa pysytellä vanhan Windowsin käyttäjänä on käydä itse läpi Microsoftin kuukausittain julkaisemat päivitykset sisältöineen.

Tätä varten Windows Updaten asetuksia tulee kuitenkin muuttaa. Valitse Windows Update > Muuta asetuksia (Change settings). Avautuvasta ikkunasta valitse pudotusvalikosta Tarkista päivitykset, mutta anna minun valita, ladataanko ja asennetaanko ne. Poista myös ruksi kohdasta Anna suositellut päivitykset samalla tavalla kuin tärkeät päivitykset mikäli se on valittuna. Tällöin KB3035583-päivitys ei siirry asentumaan automaattisesti.

Kyseisillä asetuksilla Windows ilmoittaa aina, kun uusia päivityksiä on tarjolla, mutta ne täytyy ladata ja asentaa käsin. Kunkin päivityksen sisällön voi tarkistaa klikkaamalla päivitystä ja valitsemalla oikealta kohdan Lisätietoja. Mikäli päivityksen kuvauksessa mainitaan Windows 10, kannattaa päivityksen vasemmalta puolelta poistaa ruksi ja hiiren kakkospainikkeen kautta valita Piilota päivitys -vaihtoehto. Tällöin kyseistä päivitystä ei tarjota enää uudelleen.

Päivityksen voi keskeyttää

Jos kaikesta huolimatta Windows 10 -päivitysprosessi käynnistyy, vilkaise näitä toimintaohjeita. Tämän jälkeen poista päivitys KB3035583 ylläolevia ohjeita seuraamalla. Kannattaa myös muistaa, että Windows 7:n jatkettu tukiaika päättyy 14.1. vuonna 2020. Windows 8.1 sinnittelee kolme vuotta pidempään, sen tukiaika päättyy virallisesti 10.1. vuonna 2023.

Näiden takarajojen jälkeen käyttöjärjestelmälle ei enää ole luvassa tärkeitä tietoturvapäivityksiä, jolloin ne muuttuvat helpoksi kohteeksi verkkorikollisille. Viimeistään tässä vaiheessa päivitystä Windows 10:een kannattaa vakavasti harkita. Toinen vaihtoehto on siirtyä käyttämään vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmiä, kuten jotain ilmaista Linux-jakelua, kuten Ubuntua tai vaikkapa Applen OS X:ää. Näistä jälkimmäinen edellyttää kuitenkin Applen valmistaman tietokoneen hankintaa. OS X:ää ei saa tavallisille pc-tietokoneille.