Mikrobitti esitteli helpomman tavan levyaseman vaihtoon: jos käyttöjärjestelmän asennus uudestaan ei houkuttele, ratkaisuna on vanhan aseman kloonaus.

Lue Windowsia koskevat ohjeet tästä jutusta.

Entäs Mac ja Linux sitten?

Macissa kiintolevyn päivittäminen ja massamuistin vaihtaminen on muita koneita harvinaisempi operaatio, koska etenkin uusimmissa omenakoneissa massamuistin vaihto on tehty vaikeaksi.

Jos operaatioon kuitenkin ryhdytään, Applen omassa palautusympäristössa on työkalut levyn kloonaukseen ja myös osioiden kokomuutoksiin ilman tarvetta turvautua ulkopuolisiin työkaluihin.

Palautusympäristöön pääsee pitämällä näppäinyhdistelmää Cmd + R painettuna Macin käynnistyessä. Palautusympäristössä valitaan Levytyökalu. Sen käynnistyttyä klikataan tyhjää asemaa, johon tiedot halutaan siirtää, ja valitaan Muokkaa-valikosta Palauta.

Esiin tulevassa ikkunassa valitaan tiedonsiirron lähteeksi järjestelmäosio tai muu kloonattavaksi haluttu levy. Tämän jälkeen levytyökalu kloonaa aseman, ja se on saman tien valmis käytettäväksi alkuperäisen aseman tapaan.

Linuxissa Clonezillalla

Windows-ohjeissa esitelty Macrium Reflect toimii vain Windowsissa. Linuxille on tarjolla useita vastaavaan käyttöön tarkoitettuja työkaluja.

Usein kätevintä on käyttää Clonezillaa, joka on käyttöjärjestelmästä riippumaton kloonaustyökalu. Teknisesti se on kevyt, dvd:ltä tai muistitikulta käynnistettävä Linux-levityspaketti.

Clonezillaa käytettäessä tietokoneelle ei ole tarpeen kopioida tai asentaa mitään. Windows-käyttäjän kannattaa kuitenkin normaalisti hyödyntää esimerkiksi Reflectiä, koska se on selkeämpi käyttää ja hoitaa yleisimmät ongelmatilanteet automaattisemmin.

Clonezilla ei esimerkiksi osaa pienentää liian kookasta osiota kohdelevylle sopivaksi, vaan tämä pitää tehdä etukäteen käyttöjärjestelmän osiotyökalulla. Linuxissa GParted on suosittu tähän käyttötarkoitukseen.

Clonezillan käyttämiseksi sen tiedostot on purettava usb-asemalle tai poltettava optiselle levylle. Lisäksi pc on bios- tai uefi-asetuksista asetettava käynnistymään tältä asemalta. Ympäristö kysyy käynnistyessään muutamia asioita, kuten kielen ja näppäimistöasettelun. Tämän jälkeen valitaan käytetäänkö aloittelija- vai eksperttitilaa. Useimmiten jälkimmäisen tilan tarjoamia lisäasetuksia ei ole tarvetta muuttaa, vaan täysautomaattinen tila riittää hyvin.

Linuxin käyttämät asemamerkinnät ovat asiaan vihkiytymättömälle hieman vaikealukuisia, joten Clonezillan kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana siitä, että kloonauksen kohdeasema on oikea.

Kun asemat on valittu, voidaan kloonaus aloittaa vastaamalla toistuvasti myöntävästi useisiin varmistelukysymyksiin. Itse siirtotapahtuman aikana ei enää tarvitse tehdä mitään, vaan koneen voi jättää raksuttelemaan itsekseen.

Kun prosessi on valmis, voidaan alkuperäinen levy poistaa ja käynnistää tietokone uudelta levyltä.