Pölyn tukkima jäähdytys on suorituskyvyn pahimpia vihollisia. Varovaisuus ja huolellisuus ovat tarpeen pc:n puhdistuksessa.

Mikrobitin oppaassa kerrotaan, kuinka tietokone siivotaan tehokkaasti sekä ohjelmistotasolla että perinteisemminkin, niin että äitisikin on koneen puhtaudesta ylpeä.

Jos ohjelmistoista ei löydy syypäätä pc:n hitauteen, voi syynä olla konkreettisempi ryönän kertyminen.

Jos tietokoneen tuulettimet eivät pääse toiminaan täydellä teholla, lämpenevät komponentit suunniteltua enemmän. Etenkin suorittimessa ja näytönohjaimessa tämä aiheuttaa niin kutsuttua throttlausta eli kellotaajuuksien alentamista kaatumisten ja laiterikkojen estämiseksi.

Yleisimmin tuuletinten toimintaa haittaa niihin kertynyt pöly. Selvin merkki pölyyntymisestä on usein voimakas tuuletinmelu myös silloin, kun tietokone ei tee mitään kuormittavaa.

Miten tietokone puhdistetaan?

Keinoja pölyn, hiusten, lemmikkien karvojen, ruoanmurusten ja muun lian poistamiseen on monia. Pöytä­koneessa kotelo kannattaa ehdottomasti avata, koska tällöin tietokoneen sisälle kertyneeseen pölyyn pääsee helposti käsiksi sen tarkemmasta sijainnista riippumatta. Irrota kone sähköverkosta avauksen ja puhdistuksen ajaksi, mutta maadoita ensin itsesi koskettamalla jotakin sen metalliosaa sen ollessa kytkettynä maadoitettuun pistorasiaan.

Joidenkin valmistajien pelotteluista ja ”takuu raukeaa, jos tämä sinetti on rikkoutunut” -tarroista huolimatta tietokoneen puhdistus on sen normaalia käyttöä, eikä kotelon avaaminen sitä varten vaikuta takuuseen. Tervettä järkeä tulee toki noudattaa: älä kampea konettasi auki esimerkiksi sorkkaraudalla.

Tavallisen pöytäkoneen kuorien avaaminen onnistuu tyypillisesti avaamalla muutama kiinnitysruuvi koneen takapaneelista ja joko irrottamalla sivupaneelit tai liu’uttamalla kuoret pois rungon päältä. Merkkipöytäkoneissa voi olla erilaisia koristeita ja muovisuojia, jotka pitää irrottaa erikseen. Tarkista, onko pc:n ohjekirjassa tarkempia tietoja kotelon avaamisesta. Jos niitä ei ole, avausohjeita löytyy usein googlettamalla tietokoneen malli ja sen perässä esimerkiksi ”open case” tai ”upgrade”.

Kun kotelo on saatu auki, paikallista kaikki sen sisältämät tuulettimet. Prosessorituuletin on yleensä helpoin löytää, mutta yleensä oma tuuletin on myös erillisessä näytönohjaimessa – mikäli koneessa sellainen on – ja virtalähteessä. Näiden lisäksi kotelossa voi olla vielä yksi tai useampi erillinen tuuletin. Pöly kertyy pc:n sisällä yleensä juuri tuulettimiin ja haittaa niiden toimintaa.

Älä käytä pölynimuria

Painetta purkissa. Paineilma on paras keino tietotekniikan puhdistamiseen pölystä. Älä ravistele purkkia ennen käyttöä, ja pidä se puhallettaessa mahdollisimman pystyssä.

Pölynimuri tuntuu ilmeisimmältä ja tehokkaimmalta tavalta poistaa pöly tietokoneesta. Sitä ei kuitenkaan kannata varomattomasti käyttää kotelon sisällä. Imurin putkessa kiitävä pöly luo runsaasti staattista sähköä, joka voi pc:n komponentteihin purkautuessaan rikkoa ne. Jos päätät riskeistä huolimatta käyttää imuria, varmista, ettet kosketa mitään komponentteja tai koneen metalliosia suulakkeilla.

Paras keino pölyn irrottamiseen pc:n osista on pc- ja kodintekniikkaliikkeissä sekä rautakaupoissa myytävä purkitettu paineilma. Yksi purkki riittää yleensä useampaan puhdistuskertaan. Paineilmaa käytettäessä ryönä lentää, joten puhdistus kannattaa joko tehdä ulkona tai levittää koneen alle jokin suoja, joka on helppo ravistella puhtaaksi.

Kun puhallat tuulettimia puhtaaksi paineilmalla, pidä niistä samalla kiinni, jotta ne eivät pääse pyörimään. Puhalluksen aiheuttamat vinhat kierrosluvut voivat vaurioittaa tuulettimia. Valitse puhallussuunta siten, ettei pöly lennä suoraan johonkin vaikeasti puhdistettavaan koloseen. Etenkin virtalähteen tapauksessa ilmasuihkun järkevä suuntaaminen voi olla vaikeaa. Sen puhdistamisessa pölynimurin käyttö on kuitenkin verrattain turvallista ja parempi vaihtoehto kuin puhallella pölyä syvemmälle virtalähteen sisään.

Huomaa, että paineilmapurkkia tulee käytön aikana pitää mahdollisimman pystyssä. Kallistaminen ja etenkin ylösalaisin kääntäminen voi aiheuttaa sen, että pieni osa purkin sisältämästä kaasusta purkautuu ulos nesteenä. Kun se kaasuuntuu, kylmenee ympäristö voimakkaasti, ja tämä taas aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ilmasta. Myös paineilman puhaltelu poikkeuksellisen kosteas­sa ilmassa voi aiheuttaa tiivistymistä samasta syystä. Mikäli komponentteihin näyttää muodostuvan huurretta tai tiivistyvän vesipisaroita, jätä paineilman puhaltelu kuivemmalle säälle.

Hiljaa hyvä tulee

Paineilma ei välttämättä irrota kaikkea pölyä tuulettimista tai muista pc:n osista. Piintynyttä likaa voi rapsutella pois vanupuikolla tai pienellä siveltimellä. Kotelon pinnoilta pölyä voi pyyhkiä pois kevyesti kostutetulla liinalla. Pöly kannattaa yrittää saada poistettua koneesta mahdollisimman hyvin, koska koteloon jäävä pöly alkaa jälleen välittömästi kertyä tuulettimiin.

Mikäli pc on ollut käytössä vuosia puhdistamatta tai sijaitsee erityisen pölyisessä paikassa, voi sen sisään olla kertynyt röykkiöittäin pölyä. Tällöin kannattaa harkita perusteellisempaa siivoamista, jossa komponentit irrotetaan ja puhdistetaan yksi kerrallaan. Ainakin näytönohjain ja ram-muistit kannattaa tällöin irrottaa ja itse osien lisäksi putsata myös muisti- ja korttipaikat.

Prosessorituuletinta ei yleensä kannata irrottaa, sillä sen ja suorittimen väliin pöly ei pääse. Jos tuuletin kuitenkin jostakin syystä pitää poistaa, on suorittimen ja tuulettimen välissä oleva lämpötahna uusittava.

Kun kotelo on avattuna, kannattaa pc:n sisäistä siisteyttä muutenkin tarkastella. Jos ympäriinsä roikkuu johtoja sekamelskana, kannattaa ne järjestellä kimpuiksi nippusiteitä käyttäen. Pyri jättämään tuuletinten ympäristö mahdollisimman vapaaksi. Tämä parantaa jäähdytyksen toimintaa, kun ilma pääsee kiertämään paremmin.

Ennen kotelon sulkemista kannattaa vielä kääntää pc niin, että irronnut ja kotelon sisään jäänyt pöly pääsee putoamaan pois. Jos olet irrottanut komponentteja, kannattaa myös varmistaa, että kone toimii normaalisti, ennen kuin ruuvaat kotelon kiinni.

Miten läppäri puhdistetaan pölystä?

Läppärin perusteellinen puhdistaminen on astetta vaikeampaa, koska useimpia kannettavia ei ole suunniteltu käyttäjän avattaviksi. Usein eniten puhdistusta kaipaa koneen tuuletin, joka useimmissa moderneissa läppäreissä on koneen ainoa. Siihen käsiksi pääseminen on valitettavan harvoin helppoa.

Toisin kuin pöytäkoneen tapauksessa, imurista on läppärin kanssa usein apua. Sillä voi tehdä peruspuhdistuksen, jossa imurin suulake viedään kiinni koneen tuuletusaukkoihin. Ainakin itse aukkoihin kertynyt pöly poistuu tällä keinolla melko luotettavasti, ja monessa tapauksessa ilmankierto paranee sen verran, että jäähdytys toimii taas.

Paineilmaa tuuletusaukoista ei kannata puhallella, sillä todennäköisesti se vain kiilaa pölypallot yhä tiukemmin läppärin sisuksiin. Kunnollinen putsaus onnistuukin vain avaamalla läppäri. Ennen avaamista sammuta kone käyttöjärjestelmän sammutustoiminnolla. Älä käytä lepotilaa, koska kone voi herätä siitä yllättäen ja tuuletin käynnistyä kesken puhdistuksen.

Parhaassa tapauksessa läppärissä on yhtenäinen pohjapaneeli, jonka saa pois avaamalla kiinnitysruuvit. Mitä ohuempi läppäri, sitä todennäköisempää on, että tällaista avausmahdollisuutta ei ole. Monet uudet kevytläppärit on tilan säästämiseksi liimattu kasaan, eikä niiden avaaminen onnistu konetta rikkomatta käytännössä millään. Viileänä toimivissa kevytläppäreissä myös kiertävän ilman määrä on yleensä onneksi murto-osa teholäppärin vastaavasta, joten pölyn kertyminen ei ole yhtä suuri ongelma. Passiivisesti jäähdytetyn eli tuulettimettoman läppärin tai tabletin sisään pölyä ei tietenkään kerry käytännössä lainkaan.

Jos läppärissä on avattava pohjapaneeli, varmista ennen sen irrottamisen yrittämistä, että kaikki ruuvit on varmasti avattu. Ruuveja voi olla piilossa esimerkiksi pohjan kumijalkojen tai erilaisten tarrojen alla. Tämänkin jälkeen pohjan irrotuksessa on käytettävä suurta varovaisuutta, sillä ruuvien ohella paneelia voivat pitää paikallaan muoviset kiinnitysklipsit tai jopa liimaus. Mikäli pohja ei tunnu irtoavan suosiolla, kannattaa mieluummin etsiskellä netistä ohjeita avauksen jatkamiseen kuin käyttää enemmän voimaa. Laita kiinnitysruuvit varmaan talteen heti irrotuksen jälkeen, sillä pienet ruuvit hukkuvat todella sukkelasti, eikä uusia välttämättä ole helppo löytää.

Kun läppäri on saatu auki, puhdistus sujuu samoilla keinoilla kuin pöytäkoneenkin. Älä käytä imuria koneen sisällä, sillä staattinen sähkö on yhtä lailla riski myös läppärin komponenteille. Purkitettu paineilma, vanupuikot ja siveltimet ovat hyviä työkaluja myös kannettavan siivouksessa. Kiinnitä huomiota etenkin siihen, että tuulettimet tulevat puhtaiksi. Ilmanotto- ja poistoaukot kannattaa myös puhallella tarkasti pölyttömiksi.