Kun teet verkkosivuja tai vaikka blogia, tavoittelet sivuille yleensä mahdollisimman suurta näkyvyyttä ja kävijämäärää. Tämä saavutetaan useimmiten huolehtimalla sivujen näkyvyydestä hakukoneissa, eli käytännössä Googlessa. Jos hakukoneoptimointi on kunnossa Googlelle, on se hyvällä mallilla myös muille hakukoneille.

Noudattamalla näitä ohjeita saat verkkosivut monissa tapauksissa näkymään ensimmäisellä hakutulossivulla ja tarkoin valituilla haku- ja asiasanoilla jopa ensimmäisenä!

1. Verkko-osoite Valitse palvelulle sellainen verkko-osoite, jossa esiintyy sivuston tärkein asia perusmuodossa. Esimerkiksi: mattopesula.com

2. Otsikko <title> Kirjoita asiasanat sivujen otsikkoon title-tunnisteisiin. Tee jokaiselle sivulle oma otsikko, jossa sivun sisältöä kuvaava asia tai sana on perusmuodossa. Älä toista samaa otsikkoa eri sivuilla. Otsikon pituus on 20 – 60 merkkiä.

Esimerkiksi: <head> <title>Mattopesula – vaivattomasti ja nopeasti puhtaat matot</title> </head>

3. Sisällönkuvaus <description> Kirjoita jokaiselle sivulle oma sisällönkuvauskenttä, jossa avaisana tai -sanat esiintyvät perusmuodoissa, ja mielellään aloittavat lauseen. Yleensä Google poimii tämän tekstin myös hakutuloslistaan, eli tekstin kiinnostavuus on erittäin tärkeää. Paras pituus on 120 – 155 merkkiä.

Esimerkiksi: <head> <title>Mattopesula – vaivattomasti ja nopeasti puhtaat matot</title> <meta name=”description” content=”Mattopesula Kirkkonummen Mattopesu Oy on nopea ja luotettava kotimattojen erikoispesula. Nopeasti valmista – jopa samana päivänä!”> </head>

4. Väliotsikko <h1> Tee otsikkotunnisteisiin jokaiselle sivulle otsikot, jotka sisältävät sivuston tärkeimpiä asiasanoja mieluiten perusmuodoissa. Otsikkotunnisteisiin kannattaa kirjoittaa eri teksti kuin title-tunnisteisiin, näin pääset käyttämään myös useita eri avainsanoja. Vältä pitkiä suomenkielen yhdyssanoja, kirjoita rohkeasti yksinkertaista kapulakieltä.

Esimerkiksi: <h1>Mattopesun hinnasto</h1>.

5. Nimeä kuvat Nimeä kuvien tiedostot niin, että niissä esiintyy asia- ja hakusanoja. Esimerkiksi mattopesu-villamatto.jpg

6. Avainsanat kuville title= ja alt= Kirjoita kuville otsikot kuvien title-tunnisteisiin, ja alt-tunnisteisiin kuvan tilalla mahdollisesti näkyvä teksti. Google ei yleensä tiedä, mitä kuva esittää, mutta se on hyvä kirjoittaa alt-tunnisteeseen.

Esimerkiksi: <img src=”http://www.mattopesula.com/kuvat/mattopesu-villamatto.jpg” title=”Likainen tahrainen villamatto sekä sama matto mattopesulassa pesun jälkeen” alt=”Villamatto voidaan pesettää mattopesulassa ja pesun jälkeen matto on yhtä puhdas kuin uutena.”>

7. Selkokieliset osoitteet Käytä selkokielisiä url-osoitteita. Nämäkin parantavat sijoitusta hakukoneiden tuloksissa.

Esimerkiksi: www.mattopesula.com/yhteystiedot www.mattopesula.com/hinnasto

8. Vältä isoja kirjamia Verkko-osoitteissa ei kannata käyttää iso kirjaimia, koska esimerkiksi osa palvelimista tekee eron ison ja pienen kirjaminen välille, eikä osoite toimikaan. Pidä kaikki url-osoitteet siis aina pienin kirjamin kirjoitettuna.

Esimerkiksi: mattopesula.com/kirkkonummi-yhteystiedot.html

9. Kokeile, testaa ja tutki Käytä Googlen hakusanatyökalua parhaiden avainsanojen löytämiseksi. Esimerkiksi mattopesulan tapauksessa nähdään heti, että seuraavia asiasanoja haetaan eniten: nukkamatto, sohva, villamatto, kokolattiamatto ja hinnasto

10. Piiloudu Käytä nettiselaimen yksityistä selaustilaa (Incognito, Private, InPrivate), kun testaat hakuja. Näin koneen menneisyys ei vaikuta hakutuloksiin.