Ärsyttääkö jälleen yksi ilman päivityksiä jäänyt Android-luuri? Ahdistavatko Applen kahleet? Puhelinekosysteemin vaihto ei todennäköisesti ole niin vaikeaa kuin luulet.

Tietojen siirto iOS:stä Androidiin

Varmistuksen kautta. Vaikka toimintoa kutsutaan Google Drive -sovelluksessa varmuuskopioinniksi, se toimii mainosti myös tietojen siirtämisessä iOS:stä Androidiin.

1 Kuvat, videot, yhteystiedot ja kalenterimerkinnät. Nämä tiedot siirtyvät nykyisin ilahduttavan helposti iOS-laitteesta Androidiin Googlen Drive -pilvipalvelun kautta. Driven iOS-sovelluksen uudessa versiossa on varmuuskopiointitoiminto, joka siirtää tietyt iOS-laitteen tiedot pilveen, josta ne ovat sen jälkeen helposti käytettävissä Android-­laitteella. Asenna aluksi Google Drive -sovellus iOS-laitteeseen App Storesta. Tämän jälkeen käynnistä sovellus ja kirjaudu siihen pyydettäessä Google-tililläsi. Mikäli sellaista ei ole, luo ensin tili osoitteessa accounts.google.com/SignUp .

Drive-sovelluksessa valitse sivuvalikosta Asetukset > Varmuusko­piointi. Oletuksena sekä kuvat ja videot, kalenteritapahtumat että yhteystiedot kopioidaan. Ennen aloittamista Drivelle on vielä annettava tarvittavat käyttöoikeudet.

Varmistukseen kannattaa varata runsaasti aikaa, etenkin mikäli puhelimeen on kertynyt gigatavukaupalla kuvia tai videoita. Google Drive -sovellus on syytä pitää avoinna, jottei tiedonsiirto keskeydy, joten laitetta ei voi samalla käyttää muuhun. Kun tiedot on siirretty onnistuneesti, on aika ottaa Android-laite käyttöön. Kirjaudu käyttöönotossa samalla Google-tilillä, johon varmistit tiedot edeltävässä kohdassa. Muuta ei tarvitse tehdä: yhteystiedot ovat yhteystietosovelluksessa, kalenterimerkinnät Kalenteri-sovelluksessa ja valokuvat sekä videot Kuvat-sovelluksessa. Kätevää!

2 Tekstiviestit. Teksti- ja iMessage-viestien siirto iPhonesta Android-puhelimeen on huomattavasti kinkkisempi operaatio kuin edellä kuvatut siirrot. Google tai Apple eivät tarjoa mitään suoranaista tapaa siirron suorittamiseen, vaan operaatio vaatii omatoimista kikkailua.

Automaattisin tapa siirtää viestit on käyttää iSMS2Droid-sovellusta, joka osaa erotella viestit iPhonen varmuuskopiotiedostosta ja siirtää ne Androidin viestisovellukseen. Asenna ensin Applen iTunes-ohjelmisto (www.apple.com/fi/itunes/download) tietokoneellesi, jos sitä ei vielä ole asennettu.

Avaa iTunes ja anna iPhonen näytöllä tietokoneelle lupa yhdistää siihen. Hetken päästä iTunesiin ilmestyy tervetuloruutu, joka pois klikkailemalla päästään iPhonen Yhteenveto-ruutuun. Ruksaa Varmuuskopiot-kohdasta vaihtoehdoksi Tälle tietokoneelle. Voit muuttaa asetuksen joko iTunesissa tai puhelimessa myöhemmin, kunhan siirto-operaatio on valmis.

Omalle levylle. Varmuuskopio on tehtävä yleisemmin käytetyn iCloudin sijasta omalle tietokoneelle, jotta viestitiedot saadaan talteen.

Varmistus alkaa normaalisti itsestään, mutta voit käynnistää sen myös Varmuuskopioi nyt -nappulasta. Kun kopiointi on valmis, on aika paikallistaa viestit sisältävä tiedosto varmuuskopiosta. Ne sijaitsevat Windowsissa kansiossa C:\Users\Käyttäjänimi\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup.

Mikäli et löydä AppData-kansiota, valitse Resurssienhallinnassa Näytä-välilehti ja ruksaa Piilotetut kohteet. Macissa kansio on ~/Library/Application Support/MobileSync/Backup/.

Backup-kansiossa voi olla useita varmuuskopioita eri kansioissa. Kansioista valitaan muokkausajan perusteella tuorein. Siirry tähän kansioon ja etsi sitten tiedostoa nimeltä 3d0d7e5fb2ce288813306e4d4636395e047a3d28. Koko rimpsua ei tarvitse naputella hakuun – yleensä tiedosto löytyy muutaman ensimmäisen merkin kirjoittamalla.

Kun tiedosto on löytynyt, kopioi se uuden Android-puhelimen massamuistiin liittämällä se tietokoneeseen usb-kaapelilla ja valitsemalla yhteystavaksi Tiedostojen siirto. Vaihtoehtoinen tapa on käyttää pilvipalvelua kuten Google Drivea.

Siirry sivustolle drive.google.com ja raahaa viestitiedosto selainikkunaan, jolloin se latautuu palveluun. Tämän jälkeen käynnistä Android-laitteessa Google Drive -sovellus, joka on useimmissa Android-laitteissa valmiiksi asennettuna. Etsi äsken lähettämäsi tiedosto, paina sitä pitkään ja valitse Lataa.

Kaivuutöitä. ITunes-varmuuskopion viestit sisältävää tiedostoa ei ole nimetty löytämistä helpottavalla tavalla.

Kun viestitiedosto on ladattu laitteelle, asenna ilmainen iSMS2Droid-sovellus Play-kaupasta ja käynnistä se. Valitse sovelluksen päävalikosta Import Messages, minkä jälkeen iSMS2Droid pyytää, että se saa vaihtaa itsensä väliaikaisesti puhelimen pääasialliseksi viestisovellukseksi. Tämä täytyy tehdä, jotta viestit siirtyisivät oikein, joten valitse kyllä.

Tämän jälkeen paikallista kansio, johon tallensit viestitiedoston. Jos käytit Google Drivea, se on todennäköisesti kansiossa Download. Napauta tiedostoa, jolloin sovellus tiedustelee, tuodaanko kaikki viestit (Import all) vai vain tiettyjen yhteystietojen viestiketjut (Select by contact). Napauta jompaakumpaa ja valitse tarvittaessa yhteyshenkilöt, minkä jälkeen sovellus imaisee keskustelut tiedostosta.

Viestit tiedostosta. ISMS2Droid on hankalasta nimestään huolimatta suora­viivainen käyttää.

Vastaa vielä tiedusteluun kyllä, niin iSMS2Droid valitsee oletusviestisovellukseksi aiemmin käytetyn oletus­arvon. Jos kaikki on mennyt hyvin, teksti- ja iMessage-viestit ovat viestisovelluksessa, vieläpä järjestyneinä oikein yhteystietojen mukaan.

3 Sähköposti. Sähköposteja ei usein tarvitse siirtää lainkaan. Jos käytät pilvisähköpostia kuten Gmailia, ei tarvitse kuin kirjautua puhelimen käyttöönotossa omalla Google-tilillä. Viestit näkyvät automaattisesti Gmail-sovelluksessa. Jos käytät jotakin muuta palveluntarjoajaa, esimerkiksi työnantajan Microsoft Exchange -tiliä, sähköpostitili on lisättävä käsin asetusvalikon kohdasta Käyttäjät ja Tilit > Lisää tili.

Se, mitkä kaikki sähköpostit uudella laitteella näkyvät, riippuu sähköpostipalvelun ominaisuuksista ja asetuksista. Useimmissa tapauksissa kaikki tai ainakin tuoreimmat viestit näkyvät laitteessa heti tilin lisäämisen jälkeen.

4 Eroon ­iMessagesta. Uuteen ekosysteemiin iOS:stä siirtyvää vaivaa usein kiusallinen ilmiö: iPhonea käyttävien kaverien laitteet lähettävät sinnikkäästi iMessage-viestejä tekstiviestien sijasta, vaikka uusi puhelin ei pysty niitä vastaanottamaan. Tämän takia iMessage kannattaa kääntää pois päältä jo ennen puhelimen vaihto-operaatiota. Tämä tapahtuu asetusvalikon kohdasta Viestit. Nappaa täppä pois kohdasta iMessage, jolloin Applen laitteetkin – yleensä – tajuavat, että viestit tulee lähettää sms-protokollaa käyttäen.

Mikäli nollasit jo iPhonen etkä muistanut ottaa iMessagea pois päältä tai ongelma toistuu asetuksen muuttamisen jälkeenkin, voi iMessagesta luopumisen suorittaa myös osoitteessa selfsolve.apple.com/deregister-imessage.

5 Musa mukaan. Mikäli käytät musiikin kuuntelemiseen yksinomaan pilvipalvelua, kuten Spotifyta, Apple Musicia tai Google Play Musicia, on musiikkisi kuunneltavissa lataamalla kyseisen palvelun sovellus. Applen yleisestä, omia laitteita suosivasta linjasta poiketen myös Apple Music toimii Androidissa ongelmitta.

Popit pilvestä. ITunesista ostetun musiikin voi ladata omalle koneelle m4a-muotoisina kappaleina, jotka soivat useimmilla alustoilla – mukaan lukien Androidin musiikkisoittimissa – ongelmitta.

Mikäli olet hankkinut iOS-laitteeseen musiikkia ostamalla sen iTunes-kaupasta, kätevin tapa siirtää musiikki Android-laitteeseen on ladata musiikki­tiedostot ensin tietokoneelle iTunesin avulla ja sieltä usb-kaapelilla tai pilvipalvelun kautta Android-laitteen massamuistiin. Asenna tarvittaessa iTunes tietokoneellesi ja kirjaudu sisään Apple-tililläsi. Valitse sitten Tili-valikosta Ostetut. Albumit- tai Kappaleet-näkymissä voit joko ladata levyt tai biisit yksi kerrallaan klikkaamalla niiden latauskuvakkeita tai ladata kaiken ostetun musiikin painamalla alareunan Lataa kaikki -nappulasta.

ITunesin kappaleet tallentuvat Windowissa oletusarvoisesti kansioon Musiikki\iTunes\iTunes Media\Music. Kun lataus on valmis, raahaa joko kaikki siellä olevat kansiot tai haluamasi artistit Android-laitteen massamuistin Music-kansioon. Muuta ei tarvitse tehdä, kappaleet ilmaantuvat Androidin Musiikki-sovellukseen.

6 Samsungilla vaivattomammin. Mikäli Android-puhelin on Samsungin valmistama eikä aivan hillittömän vanha, kannattaa edellä mainittujen tapojen sijasta käyttää ensisijaisesti Samsungin Smart Switch -sovellusta. Se on merkin uusimmissa malleissa asennettuna valmiiksi ja löytyy asetusvalikon kohdasta Pilvi ja tilit > Smart Switch. Uusimmat Samsungin puhelimet tarjoavat myös vaihtoehdon Siirry iOS-laitteesta käyttöönoton yhteydessä. Vanhempiin laitteisiin sen voi ladata Google Playsta tai vaihtoehtoisesti käyttää Smart Switchin Windows- tai Mac-sovellusta.

Smart Switch pystyy siirtämään tiedot iOS-laitteesta hyvin kattavasti. Se siirtää kuvat ja videot, viestit, yhteystiedot, kalenterimerkinnät ja jopa puhelulokin, herätykset sekä langattomien verkkojen tiedot.

Perinteiseen tapaan. Samsung Smart Switchin pc-versio on kankea liikkeissään, mutta toimii useimmiten. IPhonesta siirryttäessä valitaan Valitse toinen varmuuskopio.

Smart Switchin tietokoneversio imaisee iPhonen sisältämät tiedot iTunes-varmuuskopiosta, jos sellainen on tietokoneella tehty. Katso ohjeet iTunes-varmuuskopiointiin kohdasta 2. Pc-versio on legendaarisen hidas, mutta hoitaa hommat yleensä hyvin. Kun puhelin on liitetty tietokoneeseen ja Smart Switch on tunnistanut sen, valitaan Palauta > Valitse toinen varmuuskopio > Varmuuskopioi iTunesista. Sovellus saattaa miettiä todella pitkään, mutta lopuksi halutut kohteet ruksataan mukaan, ja ne siirtyvät yleensä melko hyvällä menestyksellä uuteen puhelimeen.

Android-sovellus on oikein toimiessaan vaivaton vaihtoehto, mutta käyttäjät ovat raportoineet sen kanssa paljon ongelmia etenkin vanhempien puhelinmallien kanssa. IOS-laitteesta siirryttäessä sovellus käyttää hyväkseen iCloud-varmuuskopiota, joten sellainen on luotava, mikäli toiminto ei muuten ole jo käytössä.

Kun iCloud-varmuuskopio on olemassa, käynnistetään Samsung Smart Switch uudessa Samsung-puhelimessa, valitaan oma laite tiedon vastaanottajaksi ja lähteeksi iOS. Tämän jälkeen Switch kysyy iCloud-tilin käyttäjätunnusta ja salasanaa. Normaalia iCloud-salasanaa ei kuitenkaan voi käyttää, jos käyttöön on otettu Applen suosittelema kaksivaiheinen tunnistus. Tällöin on luotava Smart Switchiä varten niin kutsuttu sovelluskohtainen salasana osoitteessa appleid.apple.com/account/manage.

Tietojen siirto Androidista iOS:ään

Tule pimeälle puolelle. Siirry iOS:ään -sovellus on harvinaislaatuinen Applen tekemä Android-sovellus.

Ekosysteemistä toiseen siirtymisessä Apple hyödyntää surutta mahdollisuuksia, joita se ei anna omassa käyttöjärjestelmässään sovelluksille, kuten esimerkiksi sovellusten mahdollisuutta päästä käsiksi tekstiviesteihin.

Siirtymisprosessin ydin on Applen tekoa oleva sovellus nimeltä Siirry iOS:ään (Move to iOS). Se osaa siirtää Android 4:ää tai uudempaa käyttävästä laitteesta iPhoneen tai iPadiin kuvat ja videot, viestit, kalenterimerkinnät, yhteystiedot ja sähköpostitilit. Lisäksi se lataa haluttaessa automaattisesti iPhoneen kaikki ilmaiset sovellukset, jotka olivat asennettuina Android-laitteeseen ja ovat saatavilla myös iOS:lle.

Siirry iOS:ään -toiminnon suurin rajoitus on se, ettei siirtoa voi tehdä jälkikäteen, vaan ainoastaan upouudelle tai juuri tehdasasetuksiin nollatulle iOS-laitteelle. Älä siis ota iOS-laitetta käyttöön ennen kuin olet valmis siirtoprosessiin.

1 Aivan ensimmäiseksi kannattaa asentaa Siirry iOS:ään -sovellus valmiiksi Android-laitteeseen. Tämän jälkeen käynnistä uusi iPhone tai iPad, valitse kieli, yhdistä wlan-verkkoon ja valitse Ota käyttöön käsin. Tämän jälkeen otetaan haluttaessa käyttöön sormenjälkitunnistus ja luodaan pääsykoodi. Kun nämä on tehty, valitse Apit ja data -ruudussa Siirrä data Androidista.

2 IOS-laitteen ruudulle ilmaantuu koodi, joka syötetään Android-laitteeseen. Kun koodi on syötetty, laitteet muodostavat keskinäisen wlan-yhteyden, joten niiden kannattaa olla lähellä toisiaan. Valitse Android-laitteen näytöltä, mitä haluat siirtää: jos et halua mukaan esimerkiksi selaimen kirjanmerkkejä tai valokuvia, poista ruksit niiden kohdalta ennen kuin painat Seuraava. Siirto laitteelta toiselle voi datan määrästä riippuen viedä monta tuntia. Tänä aikana kumpaakaan puhelinta ei voi käyttää muuhun, joten mikäli esimerkiksi kuvia on paljon, siirtoprosessi kannattaa käynnistää yöksi.

3 Kun siirto on valmis, iOS-laite kysyy vielä pari kysymystä, minkä jälkeen käyttöönotto on valmis. Lopuksi se kysyy vielä erikseen, ladataanko myös Android-laitteen ilmaissovellukset automaattisesti. Näihin kuuluvat monet Googlen vakiosovellukset, kuten Chrome, Gmail, Maps, Drive, Kalenteri ja Kuvat. Googlen palvelujen suurkäyttäjälle siirtyminen iOS:ään ei välttämättä ole suuri kulttuurishokki, koska kaikille tutuille Googlen palveluille on saatavilla sovellukset, jotka toimivat yleensä hyvin samaan tapaan ja jopa näyttävät samalta kuin Android-vastineensa. Siirtotoiminto vie kuitenkin Gmail-sähköpostit oletusarvoisesti iOS:n omaan sähköpostisovellukseen, ja myös kuvat näkyvät iOS-sovelluksessa. Tekstiviestitkin ovat odotetulla paikallaan Viestit-sovelluksessa.