Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmässä piilee monenmoisia ominaisuuksia, jotka on syytä ottaa käyttöön, ZDNet kirjoittaa. Nämä työkalut ovat yksinkertaisia, mutta sitäkin hyödyllisempiä.

1. Kurkkaa leikepöydälle

Tekstimassojen sekä kuvien kopioiminen ja liittäminen on iso osa toimistotyöntekijöiden arkea. Tästä syystä leikepöydän historian tarkastelemiselle tulee ennemmin tai myöhemmin tarve.

Olet esimerkiksi leikannut ctrl + x -komennolla kokonaisen kappaleen tekstistäsi, mutta epähuomiossa kopioit tämän jälkeen viereiseltä selaimelta osoiterivin. Onko aikaisemmin leikattu tekstimassa kadonnut nyt lopullisesti?

Ei, mikäli olet ottanut leikepöydän historian käyttöön. Painamalla Windows-painike + v -yhdistelmää avaat leikepöydän, johon on tallennettu 25 viimeisintä kopiota.

2. Akun tiedot

Haluatko saada yksityiskohtaista tietoa akkusi kunnosta? Tässä yksinkertainen työkalu:

  1. Avaa komentorivi.
  2. Kirjoita konsoliin: cd %userprofile%\Documents ja paina enter-painiketta.
  3. Kirjoita konsoliin: powercfg /batteryreport ja paina enter-painiketta.
  4. Avaa tiedostot-kansio. Sieltä löydät battery-report.html-tiedoston.
  5. Kootut akkutiedot avautuvat oletusselaimessasi.

3. Kuvakaappaukset

Älä tyydy tavallisiin kuvakaappauksiin. Paina Windows-painike + shift + s -yhdistelmää. Tätä kautta aukeaa monipuolinen kuvankaappaustyökalu, jonka avulla voit valita, minkä osan ruudusta haluat kuvata.

Tämän jälkeen kaappaus on tarkasteltavissa leikkaa ja luonnostele -työkalussa. Otosta voi muokata ja siihen voi jopa lisätä piirrettyjä luonnoksia.

4. Ilo irti kosketuslevystä

Haluatko ottaa kaiken ilon irti kannettavan tietokoneen kosketuslevystä? Windows-käyttäjä voi määritellä sen, mitä kolmella tai neljällä sormella kosketuslevyn pyyhkäisemisen yhteydessä tapahtuu.

Mene polkuun asetukset -> laitteet -> kosketuslevy. Täältä löydät kolmen ja neljän sormen sipaisuille liitetyt komennot. Varsinkin etätyöaikoina sohvalla lököillessä pikakomennot tulevat usein tarpeeseen.

Esimerkiksi moniajonäkymän aukaiseminen yhdellä pyyhkäisyllä on oikeasti kätevä ominaisuus.