Monessa perheessä on yhteinen tietokone, jolla perheenjäsenet viestivät omille tuttavilleen omilta sähköposti- ja verkkopalvelutileiltään. Joskus edelliseltä käyttäjältä saattaa jäädä sähköposti auki tai some-palvelusta ilmestyy näytölle yksityiseksi tarkoitettu viesti.

Vahingossa eteen tulleen viestin näkeminen ei ole vielä rikos, mutta milloin raja rikkoutuu?

Törkeissä tapauksissa asia on yleensä selvä. Joitakin vuosia sitten uutisoitiin it-insinööristä, joka oli asentanut vaimon tietokoneelle avioeroprosessin alkaessa SpyAgent-vakoiluohjelman. Mies poimi vaimonsa tunnukset, kirjautui tämän Gmail- ja Hotmail-sähköpostitileille, luki viestittelyä ja paljasti tietoja vaimon läheisille.

Vakoilua jatkui neljä kuukautta. Sekä Vantaan käräjäoikeus että Helsingin hovioikeus pitivät tekoa törkeänä viestintäsalaisuuden loukkauksena.

Mies tuomittiin viestinnän vakoilusta 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin maksamaan vaimolle korvauksia.

Kaikki yksityiseksi tarkoitettu viestintä on lähtökohtaisesti suojattua, eikä sitä saa luvatta tutkia. Ei ole väliä, onko laite yhteisessä käytössä vai ei tai missä muodossa viestit ovat: some-, teksti- tai kuvaviesteinä, sähköposteina tai missä muussa muodossa hyvänsä.

Suoja on vahva, sillä perustuslain 10 pykälän mukaan niin kirjeen, puhelun kuin muunkin ”luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton”.

Myös lapsille perusoikeudet kuuluvat. Alaikäistenkin viestinnän salaisuudesta voidaan kuitenkin poiketa.

Lue lisää Mikrobitin ohjeartikkelista.