Monet kutsuvat selaimen yksityistä selaustilaa ”pornotilaksi”, sillä sitä käytettäessä vierailemiasi sivustoja ei tallenneta selaimen paikalliseen sivuhistoriaan, eikä sitä kautta myöskään synkronoida pilveen.

Vaikka ominaisuutta kutsutaankin yksityiseksi, ei se sitä kuitenkaan monella tapaa ole. Incognito-selaustilassa käyttäjä ei voi piilottaa toimintaansa esimerkiksi internetoperaattoriltaan tai yrityksen it-järjestelmänvalvojilta.

Harhaanjohtavaa mainontaa? Vaikka yksityisen selaustilan käyttö parantaa yksityisyyttä, ei se käyttäjää sentään näkymättömäksi tee.

Yksityistä selaustilaa käyttämällä selain ei tallenna sivuhistorian lisäksi myöskään paikallisia salasanoja, lomakkeiden täyttötietoja sekä tekemiäsi hakuja. Sen sijaan vaikkapa Googlen hakukoneella tekemäsi haut näkyvät yhä Googlelle, vaikka käytössä olisikin selaimen incognito-tila. Se kannattaa pitää mielessä, eikä tuudittautua virheelliseen turvallisuudentunteeseen.

Mielessä kannattaa pitää myös, että yksityisen selaustilan käyttö ei myöskään suojaa käyttäjää mainostajien seurannalta. Verkossa tapahtuvan seurannan estämiseen on tarjolla täysin toisenlaiset työkalut, kuten vaikkapa Tor-selain ja jokin käyttäjän yksityisyyttä kunnioittava Linux-jakelu, esimerkiksi Tails.

Googlen Chrome-selaimessa incognito-tilan voi käynnistää näppäinyhdistelmällä ctrl + shift + n tai valitsemalla selaimen asetusvalikosta (kolme pystypistettä oikeassa yläreunassa) kohdan Uusi incognito-ikkuna.

Yksityinen selaustila käyttöön. Yksityiseen selaustilaan pääsee Chromen asetusvalikon kautta valitsemalla Uusi incognito-ikkuna.

Kun incognito-tila on käytössä, selaimen oikeassa yläreunassa näkyy hattu- ja silmälasipäistä henkilöä muistuttava kuvake. Incognito-tilaan siirryttäessä Chrome myös kertoo käyttäjälle, mitä selaustilan käyttö tarkoittaa, miten se toimii ja mitä se ei ole.

Yksittäisen linkin voi avata incognito-tilassa ”tavallisen” Chromen puolella klikkaamalla sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Avaa linkki incognito-ikkunassa. Tällöin selain ei tallenna sivustolla vierailua sivuhistoriaan.

Kannattaa muistaa myös, että Chromen incognito-tilaa käytettäessä kaikki selaimeen asentamasi liitännäiset ja lisäosat ovat oletusarvoisesti poissa pelistä. Lisäosan toiminnan voi sallia incognito-tilassa valitsemalla asetusvalikosta kohdan Lisää työkaluja > Laajennukset. Valitse haluamasi lisäosa ja klikkaa Tiedot. Tämän jälkeen tarkista, että kohta Salli incognito-tilassa on aktivoitu käyttöön.

Mozillan Firefox-selaimessa yksityisen selaustilan voi puolestaan aktivoida näppäinyhdistelmällä ctrl + shift + p tai valikon kautta valitsemalla Uusi yksityinen ikkuna. Yksityisen selaustilan tunnistaa Firefoxissa purppurataustaisesta naamarista, joka näkyy selaimen yläpalkissa.

Myös Firefox opastaa käyttäjää yksityisen selaustilan ominaisuuksista ja rajoitteista. Ne kannattaa lukea läpi ensimmäisellä kerralla.

Purppurahälytys. Firefox kertoo Chromen tavoin, miten yksityinen selaustila toimii.

Chromen tapaan myös Firefox tukee yksittäisen linkin avaamista incognito-tilassa klikkaamalla linkkiä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Avaa uuteen yksityiseen ikkunaan.

Firefoxin käyttäjät voivat myös kieltää selainta muistamasta lainkaan selaushistoriaa. Se onnistuu valitsemalla Asetukset > Tietosuoja ja turvallisuus. Kohdassa Firefox säilyttää on pudotusvalikko, josta käyttäjä voi valita haluamansa asetukset. Oletusarvoisesti selain tallentaa kaikki selaustiedot, paitsi luonnollisesti incognito-tilan ollessa käytössä.

Yksityinen selaustila löytyy myös Applen Safari-selaimesta. Se voidaan aktivoida käyttöön valitsemalla Tiedosto > Uusi yksityinen ikkuna. Incognito-tilan tunnistaa Safarissa tummasta hakukentästä ja valkoisesta tekstistä.

Incognito-tilan käyttö Safarissa tarjoaa yksityisyydestään tarkalle käyttäjälle lukuisia etuja, joihin voi tutustua tarkemmin Applen suomenkielisellä tukisivustolla.

Microsoft kutsuu incognito-tilaa nimellä InPrivate. Edge-selaimessa yksityiseen selaukseen voi vaihtaa valitsemalla Asetukset > Uusi InPrivate-ikkuna.

Edgekin osaa. Myös Microsoftin Edge mahdollistaa yksityisemmän surffauksen.

Muiden selainten tapaan tilan aktivointi näyttää käyttäjälle lisätietoa siitä, miten yksityinen selaustila suojaa tämän yksityisyyttä.

Redmondin jätti on pian kuitenkin korvaava nykymuotoisen Edge-selaimen uudella Chromium-pohjaisella versiolla. Käytössä on siis sama selainmoottori kuin Googlen Chromessa, joten todennäköisesti myös yksityinen selaustila muuttuu Googlen selaimesta tuttuun kuosiin.