Raspberry Pin luonut Eben Upton kertoo mittavassa Tech Republicin haastattelussa yrityksen historiasta. Innoituksen halvalle korttitietokoneelle hän sai 1980-luvun tietokoneharrastajilta, jollainen hän oli ollut itsekin.

Aikoinaan 1980-luvulla tietokoneharrastajien tuli osata ohjelmoida koneitaan itse. Esimerkiksi Commodore 64:n ja BBC Micron käyttäjät olivat Uptonin mukaan tuottavia käyttäjiä. Nykyisin valtavirran tietokoneen käyttö on enemmänkin kuluttamista. Raspberry Pi oli ikään kuin vastatoimi harrastajien passivoitumiselle ja sitä kautta tapahtuneelle alan opiskelijoiden määrän romahtamiselle.

Upton kertoo, että halusi tehdä Raspberry Pista halvan siksi, että sitä uskallettaisiin käyttää pelottomasti mahdollisimman monissa erilaisissa projekteissa. Tarkoituksena oli tehdä laite, jonka rikkoutuminen ei ajaisi pellepelottomia perikatoon.

”Sen täytyi olla sen hintainen, että ostaja uskaltaisi liittää siihen johtoja ilman riskiä koko maailman romahtamisesta.”

Upton halusi myös välttää turhaa kotelointia, jotta lapsetkin voisivat oikeasti nähdä eri komponentit ja tuntea miten prosessori kuumenee toimiessaan.

Raspberry Pi sai nimensä osaksi muiden hedelmien perusteella nimettyjen tietokonefirmojen innoittamana: Apple, Apricot Computers ja BBC Microa valmistanut Acorn, nykyisen Armin edeltäjä. Lisäksi vadelma kuulosti sopivan kevyeltä nimeltä kieli poskessa tehdylle projektille.

Uptonilla ja kumppaneilla oli pitkään vaikeuksia saavuttaa tavoitteensa: pieni 35 dollarin piirilevy, jossa olisi suorituskykyinen tietokone. Lopulta Uptonin työnantaja Broadcomilta löytyi sopiva prosessori, mikä mahdollisti prototyypin rakentamisen.

Aluksi Upton kuvitteli, että tietokoneen hinta koostuisi muutamasta peruspalikasta, jonka jälkeen loput osat olisivat häviävän halpoja. Toisin kävi, sillä hinnan kannalta merkittäviksi nousivat juuri lukemattomat 10 sentin hintaiset komponentit, eivät niinkään useiden dollarien hintaiset isot osat.

Julkaisustaan lähtien Raspberry Pi -koneita on myyty 22 miljoonaa ja laitesukupolvia on julkaistu tähän mennessä kolme.