Google kerää meistä paljon tietoa, josta emme itse tiedä välttämättä mitään. Tiesitkö, että Google on voinut muun muassa nauhoittaa ääntäsi? Googlen nauhoittamia äänipätkiä voi käydä kuuntelemassa Omien tapahtumien ”Puhe ja ääni” -sivulta.

Kun sivulle siirtyy kirjautuneena sisään, eteen avautuu koko äänihistoria. Tallennettua puhetta ja ääntä voi käydä erikseen kuuntelemassa. Nauhoitteita voi myös avata painamalla niiden kohdalta ”Lisätietoja”. Nyt näet tarkemmin, milloin nauhoite on tehty ja millä sovelluksella.

Listalle päätyvät kaikista selvimmin kaikki Googlen sovelluksesta tehdyt tai sille annetut äänihaut ja -käskyt. Osa tallenteista on kuitenkin paljon erikoisempia, sellaisia joissa käyttäjä ei eksplisiittisesti ole käyttänyt äänitoimintoa.

Esimerkiksi Iltalehden testissä listalta löytyi myös monia pätkiä, joissa kuului omaa sekä muiden puhetta. Lisäksi Google on voinut nauhoittaa esimerkiksi kahinaa ja autojen ääniä kaupungilla liikuttaessa. Joissain tilanteissa Google oli tunnistanut puheen ja teki siitä oudon merkinnän, kuten: ”Kato tällaisia tohon bussit Kuopio”.

Lisäksi Google näyttää litteroivan osan suomenkielisistä puheenpätkistä päin seiniä, varsinkin silloin kun äänitys on mennyt päälle vahingossa. Muuten äänikomentojen tunnistus toimii jo varsin hyvin.

Osa Googlen tallentamista puheenpätkistä on hyvin erikoisia. Palvelu ei edelleenkään ymmärrä suomen kieltä kovin hyvin, varsinkaan huolimatonta puhekielistä keskustelua.

Nauhoitteita voi myös poistaa tapahtumista. Paina tapahtuman oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä, jonka jälkeen voit valita ”Poista”.

Google kertoo tallentavansa ääntäsi parantaakseen äänesi tunnistamista ja puheentunnistusta.

Google voi tallentaa myös esimerkiksi reittitietojasi. Lue aiheesta lisää Mikrobitistä ja Iltalehdestä.