Miten tietoturvauutisiin pitäisi suhtautua? Tästä usein käytettyjen termien sanastosta on sinulle hyötyä. Lue myös tietoturvapaketin pääjuttu.

Haavoittuvuus Ohjelmistossa oleva virhe, jota hyödyntämällä voidaan kiertää järjestelmän tietoturvamekanismit.

Haittaohjelma Kattotermi troijalaisille, viruksille ja madoille eli sovelluksille, jotka on tarkoitettu aiheuttamaan haittaa kohdejärjestelmälle tai esimerkiksi varastamaan tietoja.

Kiristyshaittaohjelma Erilaisilla mekanismeille leviävä haittaohjelma, joka salaa koko järjestelmän ja vaatii yleensä bitcoin-muotoisia lunnaita salausavaimen saamiseksi.

Mato Itsenäinen ja itsestään verkossa leviävä ohjelma, joka usein levittää muita haittaohjelmia kuten kiristyshaitakkeita.

Nollapäivähaavoittuvuus, 0-day Haavoittuvuus, johon ei ole olemassa paikkausta. Nimi viittaa siihen, että valmistajalla on nolla päivää aikaa paikata aukko sen löytymisen ja julkaisun jälkeen.

Rootkit Käyttäjän koneen kaappaava haittaohjelma, joka osaa piiloutua syvemmälle kuin muut haittaohjelmat. Poistaminen tai edes havaitseminen on hankalampaa kuin tavallisissa haittaohjelmissa.

Spyware, vakoiluohjelma Lähinnä tietoja varastava haittaohjelma. Saattaa esimerkiksi tallentaa näppäinten painallukset päästäkseen käsiksi käyttäjätunnuksiin, salasanoihin ja luottokorttitietoihin.

Takaovi Haittaohjelman ominaisuus, joka päästää hyökkääjän uhrin järjestelmään suojaukset kiertäen.

Troijalainen Harmittomana tiedostona tai ohjelmana esiintyvä haittaohjelma, joka käynnistyksen yhteydessä esimerkiksi luo takaoven, asentaa muita haittaohjelmia tai varastaa dataa.

Virus Haittaohjelma, joka käynnistettäessä kopioi itseään ja esimerkiksi muokkaa muita sovelluksia tai tiedostoja levitäkseen niiden mukana. Viruksia voidaan käyttää esimerkiksi koneen kaappaukseen tai tietojen varastamiseen.

Lue seuraavaksi: