Ubuntu 17.10 Artful Aardvark julkaistaan virallisesti torstaina, 19. lokakuuta. Tarjolla ovat perinteiseen tapaan joko puhtaan asennuksen tekeminen tai päivittäminen. Päivittäminen toimii kuitenkin tällä kertaa hieman eri tavalla kuin aiemmin.

Ubuntu 17.10 on monella tapaa mielenkiintoisin Ubuntu-versio pitkään aikaan. Unity-käyttöliittymä on vaihtunut Gnome-työpöytäympäristöön, minkä lisäksi Canonical on tehnyt perinteiseen Gnome-shell-käyttöliittymään omia muokkauksiaan helpottamaan Unitystä siirtyvien käyttäjien elämää.

Puhtaan asennuksen teko tarjoaa luonnollisesti kaikkein ”siisteimmän” tavan siirtyä uuden Ubuntun käyttäjäksi. Tällöin kuitenkin menetetään kaikki käyttöjärjestelmään aiemmin asennetut sovellukset.

Uudessa Ubuntussa on tarjolla useita vaihtoehtoisia työpöytäistuntoja (sessions). Oletusarvoisesti käytössä on Ubuntu, mikä sisältää Canonicalin muokkaaman Gnome-työpöytäympäristön sovelluskäynnistimineen. Ulkonäöllisesti Ubuntu-istunto muistuttaa pitkälti Unitya, mutta esimerkiksi hud-hakuvalikkoa tai sovelluskohtaisia pikavalikoita ei enää tueta. Ubuntu-istunto käyttää oletusarvoisesti Wayland-taustateknologiaa.

Mikäli käytössä on Nvidian suljettu ajuri tai vanhempaa yhteensopimatonta rautaa, on tarjolla myös Ubuntu on Xorg -istunto, jossa ikkunointipalvelimen virkaa hoitaa edelleen vanha Xorg-järjestelmä. Ubuntu on Xorg on ulkonäöltään identtinen Ubuntu-istunnon kanssa, vain taustateknologia vaihtuu.

Unity-istunto sisältää puolestaan vanhan Unity-käyttöliittymän. Canonical on luopunut Unityn kehityksestä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttöliittymälle ei enää ole luvassa kuin vähäistä ylläpitävää tukea. Unity-käyttöliittymä saattaa aiheuttaa myös yhteensopivuusongelmia uuden Ubuntu 17.10:n kanssa. Kaikki Unityn tarjoamat ominaisuudet eivät välttämättä toimi uuden Ubuntun kanssa.

Tarjolla on myös Gnome-istunto Ubuntu Gnome -johdannaisversion käyttäjille. Gnome-istunto on käytännössä perustason (vanilla) Gnome, eli se noudattelee pitkälti Gnome-projektin suunnittelulinjoja ja ulkoasua.

Päivitys vanhemmasta Ubuntu-versiosta tuo tarjolle myös vaihtoehtoisia istuntoja seuraavalla tavalla:

Ubuntu 16.04 LTS > Ubuntu 17.10: Ubuntu-istunto (oletus), Ubuntu on Xorg, Unity

Ubuntu 17.04 > Ubuntu 17.10: Ubuntu-istunto (oletus), Ubuntu on Xorg, Unity

Ubuntu Gnome 16.04 LTS > Ubuntu 17.10: Gnome-istunto (oletus), Gnome on Xorg, Ubuntu, Ubuntu on Xorg

Ubuntu Gnome 17.04 > Ubuntu 17.10: Gnome-istunto (oletus), Gnome on Xorg, Ubuntu, Ubuntu on Xorg

Ubuntu 17.10:n julkaisun myötä erillinen Ubuntu Gnome -johdannainen haudataan ja projekti siirretään osaksi Ubuntun pääkehityshaaraa. Lisätietoa päivityskäytännöistä on saatavilla Canonicalin Didier Rochen blogista.

Ubuntu 16.04 LTS:n tuki jatkuu vuoteen 2021 saakka, joten päivittäminen uudempaan ei ole välttämätöntä. Ubuntu 17.04:lle on puolestaan tarjolla tukea yhdeksän kuukauden ajan, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että tuki katkeaa ensi tammikuussa.