Android-sovellukset käyttävät erilaisia puhelimen ominaisuuksia ja järjestelmiä vain käyttäjän luvalla. Sovelluksille myönnetyillä käyttöoikeuksilla on merkitystä, sillä osa oikeuksista päästää sovelluksen käsiksi esimerkiksi henkilökohtaisiin tietoihin tai antaa sovellukselle luvan soittaa puheluita tai lähettää tekstiviestejä.

Lähtökohtaisesti sovelluksen olisi hyvä päästä käsiksi vain niihin puhelimen ominaisuuksiin ja käyttäjän tietoihin, jotka ovat sen toiminnan kannalta ehdottoman tärkeitä. Esimerkiksi kamerasovelluksen on tietysti päästävä käyttämään kameraa ja mikrofonia. Lisäksi sovellus tarvitsee oikeuden massamuistin lukemiseen ja kirjoittamiseen, jotta kuvia voidaan tallentaa.

Sen sijaan kamerasovelluksella ei normaalisti pitäisi olla tarvetta lukea käyttäjän kontaktilistaa tai tekstiviestien sisältöä.

Android 6.0 -versiosta lähtien sovellukset pyytävät oikeuksia silloin kun niitä tarvitaan. Sen etuna on mahdollisuus hallinnoida oikeuksia hienojakoisemmin. Esimerkiksi karttasovellukselle voi antaa oikeuden tarkkaan sijaintiin, mutta kun sovellus hetken kuluttua haluaa käynnistää mikrofonin, siitä voi kieltäytyä ilman, että koko sovellus lakkaa toimimasta.

Vanhemmissa Android-versioissa sovellukset pyytävät kaikki tarvitsemansa oikeudet yhdellä kertaa asennuksen yhteydessä. Silloin vaihtoehtona on vain joko hyväksyä vaatimukset tai jättää sovellus asentamatta.

Kaikkia sovelluksen tarvitsemia oikeuksia ei ole helppo hahmottaa. Esimerkiksi kameran oikeuksia pyytävä taskulamppusovellus vaikuttaa epäilyttävältä, mutta pyyntö johtuu siitä, että salamavalon hallinta kuuluu kameraominaisuuksiin. Vastuulliset sovellukset selittävät käyttäjille mihin käyttöoikeutta tarvitaan.

Epäilyttäviä pyyntöjä kohdatessa kannattaa pohtia sovelluksen julkaisijan luotettavuutta ja viime kädessä vaikka googlata, mitä kaikkea luvan myöntäminen mahdollistaisi. Esimerkiksi WhatsApp pyytää käyttäjältä luvan tekstiviestien lukemiseen. Sinänsä sovelluksen toiminta ei sitä vaadi, mutta sen sallimalla sovellus voi lukea puhelinnumeron vahvistamiseen käytetyn tekstiviestin sisällön automaattisesti.

Google jakaa sovellusten käyttöluvat ”vaarallisiin” ja ”normaaleihin”. Vaarallisia oikeuksia käyttääkseen Android-sovelluksen on aina saatava käyttäjältä lupa. Lupa kysytään, kun sovellus haluaa:

  • käsitellä kalenterin sisältöä
  • käyttää kameraa
  • käsitellä yhteystietoja
  • hakea laitteen sijainnin
  • käyttää mikrofonia
  • käyttää puhelinominaisuutta
  • lukea käyttäjää seuraavia antureita kuten pulssimittaria älykellossa
  • lähettää tai lukea tekstiviestejä
  • kirjoittaa tai lukea tallennusmuistia

Osa oikeuksista, kuten mahdollisuus käyttää verkkoa vapaasti tai hallinnoida puhelimen värinäasetuksia, on oletusarvoisesti päällä.

Tarkista mitä sovellus saa tehdä

Yksittäiselle sovellukselle myönnettyjä käyttöoikeuksia voi hallita asetusten kautta.

Androidin perusversiossa käyttöluvat löytyvät avaamalla asetukset ja etsimällä sovelluslistauksen kohdasta Sovellukset. Valitse listalta sovellus, jonka tietoja haluat tarkastella. Valitse seuraavaksi Käyttöluvat. Esiin tulevalta listalta voi estää ja sallia yksittäisiä käyttölupia.

Androidin versiossa 7.0 käyttölupia voi selata myös käänteisesti listaamalla kaikki sovellukset, joille on myönnetty tietty käyttölupa kuten paikannus. Listaus löytyy painamalla hammasrattaan kuvaa kaikki sovellukset esittävässä Sovellukset-valikossa ja valitsemalla Sovelluksen käyttöoikeudet.

Käyttölupia säätäessä kannattaa huomioida, että käyttölupien kieltäminen voi rikkoa sovelluksen toiminnan. Esimerkiksi kamerasovellus tarvitsee mikrofonia äänten tallentamiseen videolle ja karttasovellus kaipaa tietoja käyttäjän sijainnista.