Vertaile liittymien hintoja Mikrobitin liittymälaskurilla

Euroopan unionin päätös poistaa verkkovierailu- eli roaming-maksut astuvat voimaan 15. kesäkuuta. Maksut eivät silti poistu täysin, sillä osa operaattoreista sai erikoisluvan jatkaa roaming-maksujen keräämistä.

Kaikki neljä kuluttajaliittymiä tarjoavaa suomalaisoperaattoria laskuttavat nyt eri periaatteilla ja erilaisen määrän roaming-maksuja. Jokaisella kännykänkäyttö EU- ja ETA-maissa kuitenkin halpenee huomattavasti.

Yksikään operaattori ei myöskään korota vanhojen liittymien hintoja, eikä kotimaan ”rajaton netti” poistu yhdestäkään liittymästä.

Vanhojen liittymien roaming-hinnat

Elisa/Saunalahti jatkaa roaming-maksujen keräämistä niin puheluista, tekstiviesteistä kuin mobiilidatastakin. Yhtiön mukaan sen kuluttajaliittymissä puhelut EU-maiden välillä halpenevat 36 prosenttia, tekstiviestit 50 prosenttia ja mobiilidata 88 prosenttia. Lisäksi puheluiden vastaanoton veloitus poistuu EU-maissa – kuten kaikilta muiltakin operaattoreilta.

DNA:n vanhoista kuluttajaliittymistä poistuvat kaikki EU/ETA-alueen puheluihin ja tekstiviesteihin liittyvät roaming-maksut. Mobiilidatasta yhtiö kuitenkin kerää edelleen lisämaksuja, jotka ovat yhtiön mukaan 90 prosenttia aiempaa pienempiä.

Operaattorikentän uusin tulokas, pieni virtuaalioperaattori Moi Mobiili kertoo myös poistavansa kaikki puhelu- ja viesti-roaming-maksut. Lisäksi sen liittymiin sisältyy 1 tai 2 Gt mobiilidataa kotimaan hinnoilla.

Telia poistaa vanhoista kuluttajaliittymistään kaikki roaming-maksut, siis myös mobiilidatan EU-lisämaksut. Mobiilidataa ei silti voi senkään liittymissä käyttää ulkomailla rajattomasti, sillä muiden operaattorien tapaan uudet EU-hinnat koskevat vain ”kohtuullista käyttöä”.

Kohtuullisen käytön raja on aina liittymäkohtainen, pienimmillään alle gigatavun ja suurimmillaan parikymmentä gigaa kuukaudessa.

* Kohtuullisen käytön raja on liittymästä riippuen 2–20 Gt. Sen ylittävä data maksaa 9,10 €/Gt. ** Liittymästä riippuen 1 tai 2 Gt/kk, sen jälkeen 5 €/Gt.

Miten yritysliittymät muuttuvat?

Roaming-halpenee myös yritysliittymissä. Kirjoitamme aiheesta pian erillisen jutun, joka linkitetään tähän.

Uudet EU-liittymät

Kolme suurinta operaattoria tarjoavat myös uusia ”EU-liittymiä”, jotka sopivat paljon kännykkänettiä Euroopassa käyttäville.

Voit vertailla liittymien hintoja Mikrobitin liittymälaskurilla.

Miten muutos vaikuttaa minuun?

Jos et käytä puhelinta yhtään tai juuri ollenkaan muissa EU-maissa kuin Suomessa, ei liittymää kannata roaming-muutoksen takia vaihtaa. Jos taas teet yhdenkin viikon lomamatkan Eurooppaan ja haluat käyttää kännykkänettiä vapautuneesti, kannattaa liittymiä ehdottomasti vertailla Mikrobitin liittymälaskurilla.

Mistä maista roaming-maksut poistuvat tai halpenevat?

EU- ja ETA-maissa. EU-maat: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta (toistaiseksi) ETA-maat (edellisten lisäksi): Islanti, Lichtenstein, Norja.

Jos asun osan vuotta Espanjassa, voinko käyttää liittymääni Suomen-hinnoilla?

Et. Uudet hinnat koskevat vain tilanteita, joissa oleskelet lyhytaikaisesti tai matkustat väliaikaisesti EU-maassa, ei tilanteita, joissa matkustat samaan paikkaan jatkuvasti tai vietät siellä pitkiä aikoja kerrallaan. On vielä koettelematta, missä rajat kulkevat ja mitä sanktioita väärinkäytöstä seuraa.

Operaattori seuraa tilannetta neljän kuukauden ajanjaksolla, ja jos sinä aikana käytät liittymääsi enemmän muualla kuin kotimaassa, saattaa operaattori pyytää siitä selvitystä. Jos tilanne jatkuu, operaattori voi alkaa laskuttaa datan käytöstä.