MapAnt-karttapalvelu on maastonmuotojen osalta selvästi tarkempi kuin esimerkiksi Metsähallituksen tarjoama Retkikartta tai Maanmittauslaitoksen oma Karttapaikka.

Suunnistajakolmikko Jarkko Ryyppö, Mats Troeng ja Joakim Svensk on rakentanut Maanmittauslaitoksen avoimesta kartta-aineistosta lähes koko Suomen kattavan MapAnt -nimisen karttapalvelun, jonka tarkkuus yltää lähes suunnistuskarttojen tarkkuuteen.

Tarkimmalla zoomaustasolla kartta on maastonmuotojen osalta selvästi tarkempi kuin esimerkiksi Metsähallituksen tarjoama Retkikartta tai Maanmittauslaitoksen oma Karttapaikka.

Uusi karttapalvelu perustuu Ryypön kehittämään Karttapullautin-sovellukseen, jolla voi yhdistää Maanmittauslaitoksen maastotietokannan ”peruskartta-aineiston” ja laserkeilausaineiston ja muodostaa niistä tarkat korkeuskäyrät ja kasvillisuustiedot sisältäviä karttoja. Tällainen ”pullautuskartta” soveltuu suunnistusharjoittelun lisäksi kaikenlaisiin tarpeisiin, joissa maastonmuotojen ja kasvillisuuden tarkkuus on olennaista.

MapAntissa kartoista muodostuu vaikuttava kokonaisuus, jossa on hauska ”lennellä” ympäri Suomea laskeutuen välillä alemmas tarkastelemaan pienempiä kohtia ja välillä nousten ”yläilmakehään” ihailemaan koko valtakuntaa.

Jos haluaa nähdä kartasta oman sijaintinsa tai lisätä karttaan reittimerkinnän (gpx-muotoinen tiedosto), niin palvelua pitää käyttää toiselta palvelimelta .

MapAntista voi myös tallentaa kartan osia omalle koneelle (tallentuvat png- tai kmz-muodossa).

MapAntin kartta-aineiston koostamiseen käytetyn aineiston koko oli 10 teratavua. Sen käsittelyyn kului ”100 tietokoneella” noin kolme viikkoa. Tuloksena syntyneen kartan koko (resoluutio) on 150 gigapikseliä. Yksi kartan pikseli vastaa maastossa noin 1,4 × 1,4 metrin kokoista aluetta. Lisätietoja MapAntin sivuilla.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Niin vaikuttava kuin MapAnt onkin, ei se korvaa täysin Retkikarttaa ja Karttapaikkaa. Aineisto ei sisällä aivan kaikkia paikannimiä eikä esimerkiksi tietoja maaston kivikkoisuudesta.

Lisäksi Retkikarttaan saa näkyville esimerkiksi retkeilykohteet ja -reitit sekä kansallispuistojen ja muiden suojelualueiden rajat. Karttapaikka puolestaan sisältää esimerkiksi kiinteistöjen rajat ja siinä on hakutoiminto (parempi kuin Retkipaikassa).

Karttapaikan karttoihin voi myös tehdä sen kohteisiin osoittavia linkkejä.