Vaikka Ubuntu ei sisällä Windowsin tapaan järjestelmärekisteriä, ei se tarkoita etteikö käyttöjärjestelmä keräisi ajan myötä tauhkaa ja hylättyjä ohjelmistopaketteja. Onneksi Ubuntun ”tehdasasetuksille” palautus onnistuu parhaimmillaan yhdellä komennolla.

Käyttöjärjestelmän uudelleenasennus on aina pitkällinen prosessi. Vaikka itse asennukseen ei kulukaan järin kauan aikaa, täytyy sovellukset pahimmillaan ladata ja asentaa uudelleen. Onneksi nopeampikin tapoja on.

Ubuntun voi palauttaa oletusasetuksilleen avaamalla komentorivin (ctrl+alt+t) ja antamalla seuraavan komennon: dconf reset -f /

Kyseessä on täydellinen oletusasetusten palautus, joten komentoon tulee turvautua äärimmäistä harkintaa käyttäen, OMGUbuntu varoittaa. Komennolla voidaan palauttaa Unity-, Gnome- sekä MATE-työpöytäympäristöjen tehdasasetukset samaan aikaan.

Komennon ajaminen muun muassa poistaa kaikki käynnistysvalikkoon kiinnitetyt ohjelmakuvakkeet, käyttöliittymän skaalausasetukset, käyttäjän asettamat näppäinoikotiet, fontit, gtk- sekä kuvaketeeman ja palauttaa näytön oletusresoluution (mikäli muutettu). Lisäksi palautuskomento vaikuttaa jokaiseen dconfia asetusten määrittelemiseen käyttävään sovellukseen, kuten Rhythmboxiin, Evinceen sekä Nautilukseen.

OMGUbuntu muistuttaa edellisen kohdan tärkeydestä, sillä komento saattaa samalla myös poistaa tallennetut käyttäjätunnukset pyytäen käyttäjää kirjautumaan uudelleen eri verkkopalveluihin.

Lopputuloksena on kuitenkin ”puhdas” Ubuntu-asennus ilman tarvetta työläälle uudelleenasennusprosessille. Varmuuskopiointi ennen tehdasasetusten palautusta on enemmän kuin suositeltavaa. Ubuntusta löytyy tarkoitusta varten oma sovelluksensa, jonka löydät käyttöjärjestelmän hakutoiminnon kautta hakusanalla ”varmuuskop” tai englanninkielisessä versiossa ”backup”.