Macin varmuuskopiointi on helppoa Time Machinen avulla. Mutta jos haluaa varmistaa, ettei aikaa mene hukkaan, jos koneen sisäinen levy hajoaa, tehokkaampi vaihtoehto on tarpeen.

Carbon Copy Cloner on tuttu varmuuskopiointiohjelma pitkään Macia käyttäneille. Ohjelman idea on nimensä mukainen, sillä voidaan kloonata täysi kopio levyltä toiselle. Kopio voidaan tehdä ulkoiselle levylle tai verkkolevylle ja täydentävä varmuuskopio syntyy nopeasti ensimmäisen täyden varmuuskopion jälkeen.

Aiemmin ohjelman käyttöliittymä ei ollut selkeimpiä, mutta uusin täysin macOS Sierraa tukeva versio on tyylikäs ja helppokäyttöinen. Uusi Simple Mode piilottaa kaiken ylimääräisen ja näyttää vain lähde- ja kohdelevyn valinnan sekä yhden painikkeen.

Tehokäyttäjä voi puolestaan säätää monipuolisesti asetuksia ja ajastaa varmuuskopioinnin tapahtumaan haluttuna ajankohtana. Määritykset voi tallentaa tehtäviksi, joita voi myös ketjuttaa. Ja käytössä on myös komentorivi.

Operaatioista saa myös sähköpostiin ilmoitukset, joten varmuuskopioinnin voi järjestää vaikkapa eri paikkakunnalla olevaan koneeseen näppärästi.

Kotikäytössä Carbon Copy Cloner on melko turha Time Machinen takia, mutta työkoneen varmuuskopioinnissa se on mainio. Jos koneen sisäinen levy simahtaa, koneen saa käynnistettyä suoraan varmuuskopiolevyltä, ja hommat voivat jatkua heti. Time Machinen kanssa edessä olisi pahimmillaan useamman tunnin tiedostojen kopiointioperaatio.

Carbon Copy Cloner on edelleen myös hyvä vaihtoehto useamman Macin asennuksessa. Yksi valmiiksi viritetty kone on helppo kloonata sen avulla, vaikka kaikkiin toimiston koneisiin.

Carbon Copy Cloneria voi kokeilla kuukauden ajan, minkä jälkeen rekisteröinti maksaa 38,55 euroa kattaen kaikki kotikoneet. Organisaatiolle ja it-tukihenkilöille on tarjolla monilisenssit. Sovelluksen voi ladata täältä.

Lähde: Tivi