Vaikka WhatsApp on suomalaisten ylivoimaisesti suosituin pikaviestin, se ei kuitenkaan ole paras valinta, jos todella haluat peittää jälkesi.

Yksityisyyden varjelemisessa oleellista on se, että viestimet käyttävät päästä päähän salausta, joka tehdään jo puhelimessa tai muussa päätelaitteessa. Tämä tarkoittaa myös, että viestien sisällöstä ei jää kopioita yhdellekään välittävälle palvelimelle.

WhatsApp toki salaa keskustelun, mutta se säilyttää kuitenkin tietoa siitä, kuka on viestinyt kenen kanssa ja mihin aikaan. Hyvän yksityisyyden kannalta tämä on selvästi WhatsAppin yksi heikkous.

Parempi vaihtoehto on Open Whisper Systemsin Signal-pikaviestin. Se ei tallenna keskustelun ajankohtaa eikä tietoa keskustelun osapuolista, joten se varjelee viestijöiden yksityisyyttä WhatsAppia tarkemmin.

Ei jälkeäkään. Signal ei tallenna käydystä keskustelusta edes viestien ajankohtaa.

Signalissa on myös kätevä lisäominaisuus, jolla viestit voidaan asettaa tuohoutumaan automaattisesti halutun ajan jälkeen lähettämisestä. Aika voidaan valita 5 sekunnista yhteen viikkoon.

Katoavat viestit. Signal-pikaviestimessä viestit voidaan asettaa tuhoutumaan halutun ajan kuluttua.

Sekä Signal että WhatsApp käyttävät salaukseen samaa Signal-nimistä salausprotokollaa, joka on kokonaan avointa lähdekoodia. Avoimuus tuo osaltaan luottamusta salauksen pätevyyteen.

Kannattaa muistaa, että esimerkiksi sellaisissa pikaviestimissiä kuin Allo ja Telegram päästä päähän salaus on käyttäjän erikseen kytkettävä päälle.

Salaisimpiin yhteydenpitoihin kannattaa siis harkita Signal-pikaviestintä WhatsAppin sijaan.

Lue koko pikaviestinohjelmien vertailu Mikrobitin numerosta 1/2017.