Tätä artikkelia ei enää päivitetä. Tuoreimmat Windows 10 -vinkit löydät Mikrobitin uudesta, suuresta Windows 10 -oppaasta.

Kaikki Mikrobitin Windows-aiheiset jutut löydät tästä linkistä.

Tutustu ainakin näihin tuoreisiin Windows-juttuihin:

**

Viimeisimmät lisäykset 9.10.2017: lisätty tiedot Creators Update- sekä tulevasta Fall Creators Update -päivityksestä.

Kun Windows 10 on asennettu, on aika säätää työympäristö ja asetuksen kuntoon (ellet halua palata Windows 7:ään tai 8:aan) Varsinkin Windows 7:stä päivittäneille tulee paljon uutta opeteltavaa. Vaikka päivitys onnistuu, työ on vasta puolimatkassa. Säätämistä ja virittelyä riittää.

Tarkista ensimmäiseksi toimintokeskuksen ilmoitukset. Siellä ovat ilmoitukset päivitykseen liittyvistä tapahtumista. Varmista, ettei mikään kohta listalla vaadi toimenpiteitä.

Jos koneessa oli virustorjunta, asennusohjelma varmistaa että se on ajan tasalla. Mikäli ohjelma puuttuu vai on vanhentunut, Windows ottaa käyttöön oman Defender-ohjelman, joka on nykyisellään varsin pätevä ja riittää kotikäyttöön. Mikäli käytit muuta torjuntaohjelmaa, varmista että se tulee takaisin käyttöön.

Windows 10:n käynnistysvalikko

Käynnistysvalikon järjestelyyn kannattaa käyttää runsaasti aikaa. Asennuksen jäljiltä siellä on Microsoftin omia pelejä ja muita tarpeettomia kohteita (Xbox, Solitaire, Candy Crush Soda Saga, jne.) jotka kannattaa siivota pois.

Hiiren kakkospainike näyttää vaihtoehdon Irrota aloitusnäytöstä, joka poistaa kohteen listalta. Jos vaihtuva sisältö varastaa turhaan huomiota, valitse kakkospainikkeella Enemmän > Poista tapahtumaruutu käytöstä, jolloin kuvake jää staattiseksi. Hyödylliset ruudut, kuten sää ja sähköpostit, kannattaa laajentaa isommaksi (hiiren kakkospainikkeella Muuta kokoa). Ohjelmasta riippuen tarjolla on jopa neljä eri kokoista ruutua.

Sen jälkeen järjestellään valikon sisältö. Huomaa, että voit vetää listaa hiirellä leveämmäksi, jolloin siihen mahtuu enemmän kohteita. Tärkeimmät kuvakkeet voit siirtää näytön alareunan tehtäväpalkkiin, jolloin ne pysyvät aina näkyvissä (Enemmän > Kiinnitä tehtäväpalkkiin).

Päivityksen jälkeen vain osa ohjelmista on valikossa, loput löytyvät napsauttamalla Kaikki sovellukset -kohtaa. Vedä eniten käytetyt ohjelmat hiirellä listan oikeaan reunaan ja järjestele ne aiheittain. Voit luoda uusia ryhmiä ja nimetä ne siirtämällä hiiren kuvakeryhmän yläreunaan.

Käynnistysvalikon puolivälissä on kohta Ehdotetut, johon Microsoft valitsee mielestään hyviä sovelluksia. Muiden mielestä kyse on häiritsevästä mainonnasta, joten pääset eroon niistä valitsemalla hiiren kakkospainikkeella ehdotusten kohdalla Poista kaikki ehdotukset käytöstä.

Windows 10:n sovellukset ja Kauppa

Kun käynnistät ensi kertaa vanhaa selainta ja eräitä muita ohjelmia, Microsoft yrittää vieläkin tyrkyttää omia vaihtoehtojaan. Ole siis tarkkana, ettet tule vahingossa vaihtaneeksi tuttua selainta Edgeen, ellet todella halua kokeilla jotain uutta.

Kaupassa käyminen aktivoi mahdolliset päivitykset jo asennettuihin sovelluksiin, joten se kannattaa hoitaa pikaisesti. Viimeistään tässä vaiheessa Windows haluaa käyttäjän rekisteröivän itsensä, jotta lisenssit ja mahdolliset ostokset tallentuvat oikein.

Seiskan päälle päivitettäessä Windows kysyy vanhan salasanan ja luo sen jälkeen uuden Microsoft-tilin tunnuksen, jolla Windowsiin jatkossa kirjaudutaan. Kasista tultaessa tämä vaihe on tehty jo sitä asennettaessa.

Tiliin voi kytkeä työpaikan tai koulun sähköpostin. On myös mahdollista perustaa tili täysin paikallisena, jolloin tietoja ei synkronoida mihinkään. Tämä vaatii kuitenkin itsepintaista kieltäytymistä, sillä ohjelma kysyy toistuvasti sähköpostiosoitetta. Paikallinen tili on hyödyksi esimerkiksi lapsille, jotka haluavat pelata vanhempien koneella.

Tarkista päivän ohjelmasuositukset ja sovellusten päivitykset. Word, Excel ja PowerPoint Mobile-versiot kannattaa yleensä asentaa, vaikka niillä voi ainoastaan avata tiedostoja. Tallentaminen edellyttää maksullista Office 365-tiliä.

Aktiivisen käyttäjän kannattaa asentaa Twitterin ja Facebookin sovellukset, jonka jälkeen niiden ilmoitukset näkyvät Toimintokeskuksen listassa. Samasta syystä kannattaa ottaa käyttöön Windows 10:n mukana tuleva sähköpostiohjelma, vaikka varsinaiseen viestintään käyttäisikin Outlookia tai Thunderbirdiä.

Miksi Windows 10 käynnistyy hitaasti?

Liian monet ohjelmat lisäävät osan itsestään automaattisesti käynnistyvien sovellusten listalle. Ylimääräinen lasti hidastaa turhaan Windowsin käynnistystä, joten karsinta on tarpeen. Aiempi msconfig-ohjelma löytyy nyt Tehtävienhallinnan (Ctrl + Alt + Del > Tehtävienhallinta tai Suorita > taskmgr) Käynnistys-välilehdeltä (napsauta ensin Lisätietoja, jos välilehdet eivät näy).

Viimeinen sarake (start-up impact, käännetty kyseenalaisesti muotoon Käynnistyssovellus) kertoo, kuinka paljon kyseinen ohjelma hidastaa käynnistystä. Poista tarpeettomat napsauttamalla hiiren kakkospainiketta ja valitsemalla Poista käytöstä. Selvitä tuntemattomien ohjelmien tarpeellisuus ensin hakukoneella, jotta et vahingossa poista mitään tärkeää.

Windows 10: muita asetuksia

Kalenteri saattaa täyttyä some-palveluiden syntymäpäivämerkinnöistä. Poista syntymäpäivät sisältävä kalenteri käytöstä niin näyttö siistiytyy luettavaksi.

Jostain syystä päivitys poistaa palautuspisteiden (System Restore) luomisen. Sen voi palauttaa takaisin käyttöön Ohjauspaneelista (Järjestelmä ja suojaus > Järjestelmän suojaus > Määritä).

Tarkista synkronointiasetukset valitsemalla Asetukset > Tilit > Synkronoi asetukset. Voit estää synkronoinnin kokonaan, mutta jos koneita on useita, synkronoinnista on hyötyä. Kohta Muut Windowsin asetukset sisältää muun muassa tulostimien ja hiiren toiminta-asetuksia.

Jos haluat muokata ja tallentaa työtiedostoja Wordin, Excelin ja PowerPointin ilmaisilla mobiiliversioilla, ja sinulla on Office 365-lisenssi, lisää Office-tilin sähköpostiosoite ja salasana sovellusten asetuksiin (Tiedosto > Asetukset > Tilit). Sen jälkeen pystyt käyttämään sovelluksia normaalisti. Pc-koneissa sovellukset lasketaan mobiili-nimestään huolimatta tavallisten pc-koneiden kiintiöön.

Joillakin käyttäjillä Windowsin lukitusruudulle on ilmestynyt vaihtuvien taustakuvien kylkiäisinä mainoksia ja linkkejä uusiin tuotteisiin. Jos näin käy, poista rasti kohdasta Asetukset > Mukauttaminen > Lukitusnäyttö > Näytä lukitusnäytössä hauskoja faktoja, vinkkejä, vihjeitä ja muuta sisältöä.

Tarkista tulostinasetukset. Windows saattaa tarjota uusia apuohjelmia niiden hallintaan.

Mikä Windows 10:n versio on käytössä?

Oman Windows-version voi tarkistaa asetuksista (Asetukset > Tietoja) tai ajamalla ohjelman winver (napsauta hiiren kakkospainikkeella käynnistysvalikon Windows-kuvaketta, valitse Suorita ja kirjoita kenttään halutun ohjelman nimi).

Ikkuna kertoo prosessorin tyypin, nopeuden, keskusmuistin määrän sekä tiedon siitä, onko Windows 32- vai 64-bittinen versio. Kuvassa käyttöjärjestelmän sisäinen versio on 1511, mikä tarkoittaa vuotta 2015 ja marraskuuta. Tämä luku tulee jatkossa kuvastamaan Windows 10:n kehittymistä.

Joissakin tapauksissa myös koontikäännöksellä (build) on merkitystä. Se kuvaa Windowsin teknistä kehittymistä. Jokainen kokonaisen Windowsin kääntäminen kasvattaa numeroa yhdellä. Jotkin tekniset yksityiskohdat riippuvat käännöksen numerosta.

Pro-versio tukee yritysverkkojen ja Azuren domain-kirjautumista, sallii etätyöpöytäyhteydet koneeseen, sisältää hyper-v-virtualisoinnin ja bitlocker-levynsalausohjelman. Varsinkin salausohjelmalle olisi käyttöä myös kotiläppäreissä, koska se suojaa tiedostoja varkaustapauksissa. Home-version voi päivittää Proksi Microsoftin verkkokaupassa noin 160 euron hintaan. Hinnassa on vahvaa rahastuksen makua.

Viritä Windows 10 paremmaksi

Windows-kulttuuriin kuuluvat miljoonat pienet apu- ja viritysohjelmat, joilla käyttöjärjestelmän toimintaa voi räätälöidä oman tai softan tekijän maun mukaan. Kymppi jatkaa perinnettä. Jos uudet toiminnot eivät miellytä tai muutosvastarinta on periaatteellista, Kympin saa toimimaan lähes Windows XP:n tapaan.

Varo kuitenkin pelotteluohjelmia! Windows-neuvoja tarjoavilla sivuilla mainostetaan erilaisia tarkistus- ja päivitysohjelmia (esimerkiksi WinFixer, ReImage Repair, PC Repair Tool, FixMyPC), usein virheettömällä suomen kielellä. Ohjelmat löytävät Windowsista virheitä tai vanhentuneita ajureita, joiden korjaamisesta ne vaativat rahaa. Varmista aina ennen latausta ohjelman luotettavuus etsimällä hakukoneella muiden käyttäjien kommentteja.

Classic Shell (classicshell.net) palauttaa käynnistysvalikon XP-, Vista- tai Windows 7-aikaan. Ohjelmasta on saatavissa käännökset useille kielille, muun muassa ruotsiksi, mutta suomenkielistä versiota ei vielä ole. Sovellus on Donationwarea (tekijä toivoo lahjoituksia).

GodMode eli ”jumaluustila” periytyy jo seiskaversiosta, mutta toimii edelleen. Luo työpöydälle kansio, jolle annat nimen Mikrobitti.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Itse asiassa nimen alkuosalla ei ole väliä, mutta sitä seuraava piste on tärkeä, samoin tietenkin aaltosulkeissa olevat heksadesimaalikoodit.

Jos koodit ovat oikein, kuvake vaihtuu Ohjauspaneelin näköiseksi ja kansio sisältää kootusti kaikki Windowsin toimintaan vaikuttavat asetukset. Niissä ei ole mitään uutta, mutta yhteen ikkunaan koottuna kaikkia asetuksia on helpompi hallita kuin metsästää niitä eri apuohjelmista.

Ultimate Windows Tweaker on perinteinen Windowsin hienosäätöohjelma, jonka 4-versio tukee myös Kymppiä. Säädettäviä asetuksia on yli 200 kappaletta ja mukana on myös tietosuojaan liittyviä valintoja. Ohjelman voi ladata sivulta thewindowsclub.com/ultimate-windows-tweaker-4-windows-10.

Piilotettu sovellusnäkymä esittää kaikki sovellukset yhdessä ikkunassa. Saat sen näkyviin komennolla Suorita (tai Win + R) ja kirjoittamalla kenttään shell:AppsFolder.

Ohjelmani hävisivät!

Päivityksen yhteydessä asennusohjelma poistaa joitakin ohjelmia. Se siitä ilmoituksesta ”Kaikki tiedostosi ovat tallella ja paikoillaan”. Eivät ole. Itse asiassa joitakin ohjelmia on poistettu kokonaan, eikä Microsoft edes kerro, mitä ohjelmia poistetaan ja miksi.

Kokemusten perusteella poistolistalle joutuvat ainakin diagnostiikkaohjelmat Speccy ja Cpu-z. Molemmat ovat yleisiä ja harmittomia.

Vaikka asennus väittää, etteivät ne ole yhteensopivia uuden Windowsin kanssa, tämä on puppua. Ohjelmat voi asentaa takaisin, jolloin ne toimivat aivan normaalisti.

Netissä käyttäjät ovat valittaneet myös aivan muunlaisten ohjelmien tulleen poistetuksi. Ohjelmatiedostot löytyvät c:\windows.old-kansiosta, mutta niiden kopiointi takaisin ohjelmahakemistoon ei välttämättä riitä. Siksi on parasta asentaa poistetut ohjelmat kokonaan uudelleen ja varmistaa samalla, että kyse on uusimmasta versiosta.

Mikrobitin suuri Windows 10 -päivittäjän opas

Lue myös nämä Windows 10:n päivittämiseen liittyvät artikkelit: