Rakennusten sähköjohtoja on käytetty vuosia myös tietoliikenteeseen, mutta tekniikka on jäänyt epävarman maineen takia vähälle huomiolle. TP-Link lupaa nyt parantaa maineen nopeilla adaptereillaan.

TP-Link AV1200:ssa on lähetin ja vastaanotin. Lähetin kytketään sähköpistokkeeseen reitittimen yhteyteen, ja vastaanotin sinne, mihin yhteys jaetaan. Vastaanottimessa on sisäänrakennettu wlan-lähetin 2×2 mimo -tekniikalla ja kolme gigabitin ethernet-verkkotöpseliä.

Mikrobitti testasi laitteen huhtikuun numerossa.

Adapterit paritetaan napin painalluksella, ja valoista näkee, liikkuuko data. Hallinnointi on helppoa joko selaimella tai mobiilisovelluksella, josta voi asetusten säätämisen lisäksi tarkastaa yhteysnopeuden sähköverkossa ja esimerkiksi ajastaa wlanin päälläolon.

Mokkulat ovat niin jyhkeitä, että ne peittävät vierekkäiset töpselit. Harmittavasti vain lähettimessä on jatkotöpseli.

AV1200 lupaa adapterien väliseksi siirtonopeudeksi jopa 1 200 megabittiä sekunnissa. Kun kytkimme adapterit suoraan toisiinsa, saimme nopeudeksi 880 Mbit/s, mutta samassa sarjassa olevissa vierekkäisiin töpseleissä vähän yli 1 200 megabittiä sekunnissa. Realistisemmassa käyttötilanteessa noin kymmenen metrin päässä toisistaan nopeus ylsi 600 megabitin tietämille.

Valmistaja ei suosittele kytkemistä jatkojohdon päähän, ja jatkojohto laskikin yhteysnopeutta sadalla megabitillä.

Laitteiden välinen nopeus ei aina korreloinut netistä tulevan nopeuden kanssa. Käytössä ollut kuituyhteys antoi Speedtestillä ilman adaptereita tulokseksi 932 Mbit/s sisään ja 99 Mbit/s ulos. Kun adapterit kytkettiin toisiinsa, tipahti nopeus alle puoleen, ja kun adapterit kytkettiin seinätöpseliin samaan sarjaan, puolittui nopeus jälleen. Kymmenen metrin päässä olevassa töpselissä nopeus aleni vielä sadalla megabitillä.

Vastaanottimen wlan-adapteri yllätti myönteisesti. Viiden gigahertsin taajuudella nopeus pysyi hyvin lähellä lankaa pitkin tulevaa 200 megabittiä aivan vastaanottimen lähellä. Kymmenen metrin päässä ja harkkoseinän takana nopeus aleni 70 megabittiin. 50 metrin päässä nopeus oli vielä 14 megabittiä. Tulokset 2,4 GHz:n taajuudella jäivät alle puoleen, eikä tukiasemaa löytynyt lainkaan yli kymmenen metrin päästä.

Bitin labran sähköt on vastikään asennettu, joten kyse on ideaalista ympäristöstä. Siksi käytimme adaptereita myös kuukauden verran 60-luvun omakotitalossa, jossa sähköt on uusittu 70-luvulla. Siellä nopeus jäi 300 megabittiin sekunnissa. Lähetin oli kytkettävä makuuhuoneessa olevan reitittimen viereen, ja adapterin korkeataajuuksinen ulina häiritsi pahasti unta. Vakituista paikkaa vingutin ei makuuhuoneessa saisi.

AV1200:aa pienempiin nimellisnopeuksiin yltävän tavallisen sähköverkkoadapterin saa noin sata euroa halvemmalla. Satanen on kovahko lisähinta, kun teoreettisesta nopeudesta jäädään parhaissakin olosuhteissa neljäsosaan.

TP-Link AV1200 TL-WPA8730

Ominaisuudet Sähköverkkoon tarkoitettu ethernet-adapteri. Standardit: Homeplug AV ja AV2, IEE 1901, 802.3, 802.3u, 802.3ab, 802.11b/g/n, 802.11a/n/ac. Verkkoyhteydet: 2,4 ja 5,0 GHz wlan, 3 kpl 1 Gbit/s ethernet

Mitat 141 × 78 × 48 mm (vastaanotin), 131 × 72 × 42 mm (lähetin)

Hinta 190 €

Arvosana 4/5

Hinta-laatusuhde 3/5

Hyvää Tehokas wlan, helppo asentaa ja hallita

Huonoa Todellinen nopeus jää kauas teoreettisesta

Pointti Jos perinteisiä verkkoyhteyksiä ei voi käyttää