Puhelinsovellus on kenties paras tapa kielen opetteluun. Sanoja, fraaseja ja kielioppia voi tankata missä ja milloin vain, halutun kokoisina annoksina. Pelkän ulkoa pänttäämisen lisäksi apua oppimiseen voi kysyä muilta ihmisiltä tai Googlen tekoälyltä.

WordDive – sanasukellus

Kotimainen WordDive on suomea osaavalle paras kielisovellus yksin­kertaisesti siksi, että monista kilpailijoistaan poiketen se osaa suomea. Muut kielet ovat englanti, espanja, ranska, italia, saksa, venäjä, ruotsi ja viro. Monta kieltä voi opiskella yhtä aikaa, ja edistystä mitataan palkitsemalla oppija erilaisilla prenikoilla. Sovellus säätää vaikeustasoa automaattisesti oppimisnopeuden perusteella.

WordDive toimii myös selaimessa, ja tulokset siirtyvät laitteiden välillä. Ainoa huono puoli on tyyriihkö hinnoittelu: ilmaiseksi saa opiskella kaksi viikkoa, tämän jälkeen on pulitettava kymppi kuukaudessa – vieläpä jokaisesta kielestä erikseen.

Mikä Suomea osaava kielisovellus

Alustat Android, iOS, www

Hinta Ilmainen / 9,99 € / kk

DuoLingo – kymriä ilmaiseksi

Vuonna 2014 vuoden iPhone- sovellukseksi valittu DuoLingo on WorDiven tapaan pelillinen sovellus, mutta sen kielivalikoima on huomattavasti laajempi. Opetella voi esimerkiksi koreaa tai hepreaa ja jopa Walesissa puhuttavaa kymriä tai keino­tekoista esperantoa.

Suomi ei valitettavasti ainakaan toistaiseksi kuulu kieli­valikoimaan. Jos englanti, saksa, venäjä tai jokin muu eurooppalainen valtakieli sujuu vähintään kohtuullisesti, sekä kuvilla että puhutuilla sanoilla tuettu oppiminen onnistuu hyvin.

Duolingo on mainosrahoitteinen, ja kaikki opiskelu on täysin ilmaista. Tähän nähden kyseessä on suorastaan hämmästyttävän tehokas ja laadukas paketti.

Mikä Monipuolista kielen opiskelua

Alustat Android, iOS, Windows Phone

Hinta Ilmainen

Quizlet – muutakin kuin kieltä

Opiskelukortit eli flash cardit ovat tehokas tapa sanastojen opetteluun. Niiden avulla on helppo opetella sanoja tai mitä tahansa muutakin ilman erillistä kuulustelijaa. Quizlet on opiskelukorttien näyttämiseen keskittyvä sovellus, jolle on tarjolla hillitön määrä ilmaisia kortteja lukuisille kielille ja moniin muihin tarkoituksiin.

Quizletin haulla on helppo löytää kortistoja omiin tarpeisiin saksan verbimuodoista kalalajien tunnistamiseen, usein vieläpä kuvilla tai lausutuilla sanoilla ryyditettyinä.

Jos sopivia kortistoja ei löydy, niitä voi luoda itse esimerkiksi oppikirjojen sanastojen avulla. Koska monet kortistot ovat käyttäjien tekemiä, niiden laatu luonnollisesti vaihtelee.

Mikä Opiskelukortit joka lähtöön

Alustat Android, iOS, www

Hinta Ilmainen

HiNative – kysyvälle vastataan

HiNative on aivan erinomainen apu edistyneemmälle kielen oppijalle, joka ei enää vain tankkaa sanoja vaan pyrkii myös itse tuottamaan tekstiä ja puhetta. Sen ideana on joukkoistaa oppimista: käyttäjät kysyvät omia kysymyksiä vieraista kielistä ja vastaavat kysymyksiin omasta kielestään ja maastaan.

Kysymykset koskevat usein fraasien käännöksiä, mutta myös ääntämystä ja ilmaisujen yleistä luonnollisuutta.

Etenkin valtakieliin liittyvät kysymykset saavat vastauksen nopeasti. Pienempien kielten, kuten suomen, käyttäjät joutuvat luonnollisesti odottelemaan vastauksia pidempään, koska vastaajia on vähemmän. Myös muiden esittämien kysymysten lueskelu on hauskaa ja opettavaista.

Mikä Kysy kielestä sen osaajalta

Alustat Android, iOS

Hinta Ilmainen

Google Kääntäjä – rohkeasti puhumaan

Kun kieltä on hetki opeteltu, sitä himottaa luonnollisesti päästä myös käyttämään. Jos kielitaito ei vielä ole aivan syntyperäisellä tasolla, Googlen Kääntäjä-sovellus auttaa sekä sanojen ja lyhyiden fraasien että pidempien tekstien kääntämisessä.

Käännettävän asian voi myös puhua, ja sovellus lausuu käännöksen ääneen – miltei reaaliaikainen tulkki siis!

Käännösten keskimääräinen laatu on etenkin suomeksi käännettäessä parantunut selvästi viimeisen vuoden aikana uuden, koneoppimiseen perustuvan käännöstekniikan ansiosta. Virheitä tapahtuu silti paljon, ja pahimmillaan lauseen merkitys kääntyy täysin päinvastaiseksi. Omaan kielten opiskeluun on siis edelleen syytä.

Mikä Käännössovellus kaikille kielille

Alustat Android, iOS

Hinta Ilmainen