Pidätkö luonnossa liikkumisesta? Eksyminenkään ei uhkaa, kunhan taskussa on älypuhelin ja laadukkaaseen kartta-aineistoon perustuva sovellus.

Locus Map Free / Pro – Täyttä tavaraa

Locus on jo ilmaisversiossaan paikkatiedon runsaudensarvi, joka palvelee niin vaeltajaa, urheilijaa, geokätköilijää kuin tavallista katuverkossa käppäilijääkin. Pro-versio tarjoaa vielä paljon lisää etenkin maastossa liikkujalle.

Eikä tässäkään vielä kaikki: perussovelluksen päälle voi pultata loputtomasti erilaista lisätietoa eri lähteistä ladattavilla paketeilla. Locusta käyttävät myös useiden alojen ammattilaiset.

Locus on niin monipuolinen tuote, että sen jakamista useammaksi sovellukseksi kannattaisi harkita. Käyttöliittymä on niin täynnä tavaraa, että yleiskuvan saaminen sovelluksen mahdollisuuksista on hankalaa. Perehtyminen kuitenkin kannattaa.

Mikä Monipuolinen suunnistussovellus

Alustat Android

Hinta Ilmainen / 7,49 €

Maastokartat – Perustason maastoapuri

Maastokarttasovellusten markkinoilla on rutkasti kilpailua, eikä ihme, sillä niistä ihmiset ovat edelleen valmiita maksamaan rahaa. Ytimekkäästi nimetty Maastokartat Androidissa on poikkeuksellisesti ilmainen. App Storen vastaavan niminen maksullinen sovellus on eri kehittäjän tuote.

Suomen lisäksi Maastokartat toimii merialueilla sekä Norjassa ja Virossa. Paikkojen tallentaminen, etäisyysmittaus ja muut perustoiminnot pelaavat mainiosti.

Ilmaisversion rajoituksena on karttojen esilatausmahdollisuuden puuttuminen. Kauempana asutuksesta pelkkien online-karttojen varassa ei kannata lähteä kovin pitkälle, koska verkon puuttuminen vie suunnistusmahdollisuudet mennessään.

Mikä Maksuttakin hyvä maastokartta

Alustat Android

Hinta Ilmainen

Karttaselain – Kulutukset kuriin

Ilmaista suunnistusapua iPhoneen ja myös Windows Phoneen kaipaavalle paras vaihtoehto on Karttaselain. Ilmaisversio riittää useimmille käyttäjille hyvin. Pulittamalla melko tyyriin vuosihinnan saa tarkemmat vesistöjen syvyyskäyrät, kiinteistötiedot ja reittien suunnittelumahdollisuuden.

Maksullisessa versiossa kartta-aineistoja voi ladata puhelimeen etukäteen, mikä on etenkin vaeltajalle ensiarvoisen tärkeää. Lataustoiminnon käyttöliittymässä olisi tosin kehittämistä.

Sovelluksen parasta antia on mahdollisuus räätälöidä tarkasti sovelluksen toimintaa edustalla ja taustalla sekä virrankulutusta. Suunnistaminen kun kysyy melko paljon sähköä, joka voi luonnossa olla kortilla.

Mikä Maastokarttoja eri alustoille

Alustat Android, iOS, Windows Phone

Hinta Ilmainen / 40 € / v

Retkipaikka – Opastusta laavulle

Retkipaikka on mobiilikäyttöliittymä Retkipaikka.fi-palveluun, josta löytyy melkoinen määrä leiriytymispaikkoja, luonnonnähtävyyksiä ja muita retkeilyn kannalta oleellisia kohteita. Kaikkiaan paikkoja on yli 3 000.

Monissa kohteissa on tarjolla myös linkki lisää kertovaan blogimerkintään, joka avautuu selaimessa. Sisäinen näyttötoiminto teksteille parantaisi käytettävyyttä.

Retkipaikka on yhtä lailla avuksi kiintoisan reitin suunnittelussa ja paikalle löytämisessä. Sen suunnistustoiminnot ovat kuitenkin vain perustasoa, joten perusteellisempaan metsässä möyrimiseen kunnollinen maastokarttasovellus on myös syytä ladata.

Mikä Sovellus retken suunnitteluun

Alustat Android, iOS

Hinta Ilmainen

112 Suomi – Hengen­pelastaja

Jos puhelimessasi ei ole vielä tätä sovellusta, lataa se saman tien, olit sitten menossa maastoon tai et. Jos hätä yllättää, käynnistä 112 Suomi ja soita hätäpuhelu sen kautta. Jos laitteella on nettiyhteys, se välittää sijainnin suoraan hätäkeskukseen.

Vaikkeivät bitit kulkisikaan, mutta puhelu yhdistyy, sovellus näyttää myös sijaintikoordinaatit selkeässä muodossa näytöllä. Ne voi sanella päivystäjälle.

112 Suomi on lähes varmasti pelastanut jo parivuotisen historiansa aikana tukun ihmishenkiä. Erityisen paljon hyötyä siitä on tieverkon ulkopuolella, jossa osoitteita tai maamerkkejä ei ole, ja sijainnin tarkka määrittäminen saati eteenpäin kertominen ilman apuvälineitä voi olla mahdotonta.

Mikä Hätäpuhelusovellus

Alustat Android, iOS, Windows Phone

Hinta Ilmainen