Tiedostojen tehokas salaaminen on tietoturvan kannalta oleellinen askel. Markkinoilla on erilaisia suojattuja muistitikkuja ja levyjä, mutta haasteena on salausohjelman toimivuus eri käyttöjärjestelmissä.

Lisähaastetta tuo palvelimilla ja pilvipalveluissa säilytettyjen tiedostojen salaaminen. Cryptomator ratkaisee ongelman, sillä se toimii ilmaisohjelmana Macissa, Linuxissa, Windowsissa sekä edullisena Android- ja iOS-sovelluksena mobiililaitteissa.

Cryptomatorin käyttö on hyvin helppoa. Ohjelmalla luodaan vault-tiedosto, joka voi sisältää kansioita ja erilaisia tiedostoja. Vault suojataan salasanalla ja salauksessa käytetään vahvaa 256-bittistä aes-salausta. Salaus suojaa tiedostot ja myös tiedostonimet. Cryptomator ohjaa luomaan riittävän vahvan salasanan ja suosittelee luomaan palautusavaimen, sillä unohtunutta salasanaa ei voi mitenkään nollata tai murtaa.

Salatut vault-tiedostot voidaan kopioida muistitikuille, ulkoisille levyille, palvelimelle tai mihin tahansa pilvipalveluun. Kun salattua tiedostoa halutaan käyttää, vault-puretaan yksinkertaisesti antamalla sen salasana. Vault aukeaa samaan tapaan käyttöön kuin ulkoinen levy.

Salausohjelmassa voi arveluttaa tietoturva. Cryptomator on avointa lähdekoodia ja se on tietoturva-asiantuntijoiden tarkistama. Cryptomator sopii hyvin niin henkilökohtaiseen kuin yrityskäyttöön helppokäyttöisyyden ja edullisuuden ansiosta.

Ilmaiset tietokoneohjelmat ladataan valmistajan sivulta, kympin maksavat mobiiliversiot joko Google Playsta tai App Storesta.