Elokuun Mikrobitti on kaupoissa torstaina 23.8.! Lehden ilmestymisen ohella sivustolla tapahtuu suuria muutoksia: käynnissä on iso remontti, joka näkyy verkossa huomisesta alkaen. Lisätietoa muutoksesta löydät tästä artikkelista.

Huom: Painossa kohdatun häiriön takia tilaajat saavat lehden vasta perjantaina 24.8. Pahoittelemme häiriötä!

Uuden lehden isossa testissä nähdään akkukestoisimmat älypuhelimet. Kesken kaiken loppuva akku on älypuhelimen suurkäyttäjän ainainen murheenkryyni. Testasimme akultaan poikkeuksellisen pitkäkestoiset puhelimet ja niiden virransäästötoiminnot.

Mukana vertailussa olivat Apple iPhone 8, Blackview P10000 Pro 6, Doogee BL9000, Huawei P20 Lite, Huawei P20 Pro, Nokia 8 Sirocco, OnePlus 6, Oukitel K10000 Max, Oukitel K7. Samsung Galaxy S9+ ja Sony Xperia XZ2 Compact.

Kakkostestissä ovat mukana pilvi-Linuxit. Konevanhuksen uusiokäytön tai Raspberry Pin tyyppisen minitietokoneen sijaan monen harrastajan kannattaa hankkia palvelimensa pilvestä.

Testasimme kuusi edullisia virtuaalipalvelimia tarjoavaa pilvipalvelua.Testien perusteella palveluissa on suuria eroja suorituskyvyssä, mutta myös muissa ominaisuuksissa, joista on hyötyä etenkin tehokäyttäjille.

Mukana testissä ovat Amazon LightSail, DigitalOcean, Hetzner, Scaleway, UpCloud ja Vultr.

Pitkässä ilmiöjutussa perehdymme retroiluun oikein urakalla. Retrobuumi käy kuumilla kierroksilla. Miniversiot vanhoista koneista ovat kuin pikaruokaa nostalgian nälkään. Miksipä ei hankkisi aitoa laitetta entisöitäväksi ja viriteltäväksi?

Kaj Laaksonen perehtyy lehdessä muun muassa Commodore 64:n ja Amigan retrofittaukseen, uuteen retrorautaan kuten Kuusnelosen Ultimate 64 -nimellä kutsuttuun emolevyyn sekä oman flipperin rakentamiseen.

Kannattaa lukea myös piakkoin ilmestyvää Laaksosen blogisarjaa, jossa käsitellään flipperiprojektia!

Toisessa ilmiöjutussa perehdytään algoritmipohjaisiin valmennusohjelmiin. Useita maratoneja juossut keski-ikäinen mies päätti kokeilla sykemittarivalmistajan harjoitusohjelmaa. Seuraavalla maratonilla mies hyytyi ja aika jäi puoli tuntia parhaasta suorituksesta. Onko vika mittarissa, miehessä vai ohjelmassa?

Opasjutussa kerrotaan, mistä pc-rakentelussa oikeasti kannattaa maksaa. Kilpailluilla pc-markkinoilla valinnanvaraa on tarjolla runsaasti, vaikka budjetti olisi tiukka. Virhehankintojahan vihaavat kaikki, joten erityisen kiinnostavaa on, mistä ei kannata maksaa!

Tekniikkajutussa käsitellään Arm- ja x86-suorittimia. Mobiililaitteisiin suunnitellut arm-suorittimet yleistyvät jatkuvasti, kun taas perinteiseen x86-arkkitehtuuriin perustuvien laitteiden eli lähinnä pc-koneiden myynti on laskusuuntainen. Onko tulevaisuus puhtaasti arm-pohjainen?

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa Dellin ja Fujitsun työasemaläppärit, jykevä Cat S61 -puhelin, Asusin tuore mutta hintava ROG Zephyrus M -pelikone sekä HMD Globalin Nokia 1.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on ollut tähän mennessä luettavissa paperiversion lisäksi digitaalisesti Summa-palvelussa . Jatkossa pääset näköislehteen niin kuin aiemminkin, minkä lisäksi löydät tekstimuotoiset artikkelit niin kutsuttuina “tähtijuttuina” omilta sivuiltamme.

Muista tutustua Mikrobitin uudistuvaan keskustelualueeseen. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle , printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.