Applen uusista lippulaivamalleista mielenkiintoisempi on iPhone XS Max. Se on astetta suurempi verrattuna viimevuotiseen iPhone X:ään ja tämän syksyiseen XS-malliin ja noudattaa lähes täydellisesti vanhempien plus-mallien mittoja.

XS Max on panssarilasia metallisia reunuksia lukuun ottamatta. Vuoden uusi värivaihtoehto on kulta, jonka rinnalla puhelin on saatavissa hopea ja tähtiharmaa -viimeistelyillä. Iso oled-näyttö peittää tasaisesti koko etupuolen - tosin yläosassa on kaiuttimen ja kameran vaatima lovi viime vuotiseen tapaan.

Kookkaasta näytöstä on suurin ilo viihdekäytössä, jossa käyttökokemusta parantaa selkeästi tukevoitunut äänentoisto. Näyttö on väritarkkuudeltaan huippuluokkaa ja sen kirkkaus riittää hyvin auringonvalossakin ulkoillessa. Isomman näytön myötä kaikki ruudulla näkyvä on hieman XS-mallia suurempaa, mikä auttaa some-tekstejä lukiessa ja kuvia ihaillessa.

XS Max pysyy yhdessä kädessä, mutta käyttö on helpompaa kahdella kädellä. Suorituskyky on tämän hetken huippua, ja puhelinta on ilo käyttää. Kaikki sovellukset rullaavat sulavasti ja puhtia riittää raskaimpiinkin toimintapeleihin.

Näyttävien kuvien ehdoin

Uusissa XS-puhelimissa suurin parannus on kamera, joka viehättää luonnollisilla kuvillaan, joissa värit ja valaistus ovat vailla vertaa. Kuvia voi nyt ottaa laadukkaammin myös himmeämmässä valossa.

Älykästä kamera-automatiikkaa tuo uusi smart hdr, joka nappaa kuvanottohetkellä useita valotuksia samasta kohteesta ja yhdistää ne luonnolliseksi kokonaisuudeksi. Tuloksena kuvien dynamiikka ja kohteiden valotukset ovat paremmin kohdallaan. Ominaisuus toimi hienosti käytännössä ja kuvissa on selkeästi uutta nostetta viime vuoden X-malliin verratessa.

Kameran toinen uutuus on säädettävä syvyysterävyys tai paremmin taustan sumennus. Se on käytössä kameran muotokuva-tilassa. Aiemmista toteutuksista poiketen taustan pehmeyttä voi säätää. Säätö tehdään kuitenkin vasta kuvan ottamisen jälkeen.

Testatun perusteella sekä kohteen tunnistus että muotokuvatilan nopeus ovat ottaneet ison harppauksen eteenpäin. Pehmeyden säädettävyys on hyvä lisä, sillä levottomankin taustan saa helposti kuriin kuvitteellista kamera-aukkoa suurentamalla.

Vastaavasti heikommin tunnistuneen kohteen saa pelastettua siirtymällä pienempään aukkoon.

Kannattaako iPhone XS Max ostaa?

Viime vuoden kymppimalli X oli muotoilun ja käytettävyyden osalta suuri harppaus iPhonen elinkaarella. Samaan kehitykseen XS-mallit eivät yllä.

XS Max lisää palettiin isomman koon ja pidempään kestävän akun. Molempien mallien suorituskyky saa vaativimmankin käyttäjän suun hymyyn ja uusi 512 gigatavun muistivaihtoehto.

X:n omistajille päivitys on melko marginaalinen. Vanhempien, kotinäppäimen sisältävien iPhonejen vaihtajille XS:t ovat sen sijaan houkuttelevia vaihtoehtoja ison ruudun, eleohjauksen, kasvojentunnistuksen ja muiden ominaisuuksiensa osalta.

Puhelinten hinta on kova, mutta niillä pärjää helposti seuraavat kolme vuotta.

Katso video alta (videossa ei ole ääntä):

4.10. 1:42: Korvattu otsikosta sana ”testissä” sanalla ”ensikatsauksessa”.