Ssd-levy tallentaa tiedostot muistipiireille. Muistipiirejä on erilaisia, esimerkiksi slc (single-level cell), mlc (multi-level cell), tlc (triple-level cell) ja uusimpana qlc (quad-level cell). Slc:ssä tallennetaan yksi bitti jokaista muistisolua kohden, mlc:ssä kaksi bittiä, tlc:ssä kolme ja qlc:ssä neljä. Mitä enemmän bittejä yhteen muistisoluun saadaan tallennettua, sitä halvempaa muistipiirin tallennuskapasiteetti on.

Slc-muistisolussa bitti on joko nolla tai ykkönen siitä riippuen, onko solussa varausta eli jännitettä vai ei. Kaksibittisessä mlc-muistisolussa on neljä varaustasoa, kolmibittisessä tlc:ssä kahdeksan ja nelibittisessä qlc:ssä kuusitoista eri varaustasoa.

Suuremman bittitiheyden haittapuolena on kuitenkin suorituskyvyn laskeminen, erityisesti kun muistipiirille kirjoitetaan dataa.

Useimmissa perustason serial ata -väyläisissä levyissä kirjoitusnopeus on noin 500 megatavua sekunnissa, eli sen verran mitä väylän läpi kulkee. Myös qlc-soluilla varustettu Samsung SSD 860 QVO yltää samoihin lukemiin – niin kauan, kun levylle kirjoitettava data mahtuu välimuistiin.

Esimerkiksi 11,5 gigatavun tiedostopläjäys kopioitui 860 QVO:lle 27 sekunnissa, eli yhtä nopeasti kuin muillekin serial ata -liitäntäisille ssd-levyille. Levyn virrankulutusta seuraamalla näki kuitenkin, että levy vietti vielä seuraavat lähes kolme minuuttia tiedostoa välimuistilta qlc-muistipiireille kirjottaessa. Tiedosto näyttää kopioituvan nopeasti levylle, mutta todellisuudessa se tallennetaan levyn slc-välimuistiin josta se valuu pikkuhiljaa qlc-muistipiireille.

Tekniikkasivusto Anandtechin mittauksen perusteella teratavun 860 QVO:ssa olisi 42 gigatavun slc-välimuisti ja neljän teratavun mallissa välimuistin koko olisi 78 gigatavua.

Samsung SSD 860 QVO -levyn testi on luettavissa 24. tammikuuta ilmestyvästä Mikrobitistä.