Kuten OnePlussan perinteisiin kuuluuu, syksyisin julkaistu niin sanottu T-malli on enemmän pikkupäivitys keväiseen kokonaan uutta versionumeroa kantavaan laitteeseen. Niin myös 6T perustuu valtaosin samaan tekniikkaan kuin OnePlus 6.

Järjestelmäpiirinä on edelleen Qualcommin Snapdragon 845 eikä kameramoduuleihinkaan ole tullut muutoksia. Takana on siis kaksi kameraa, joista toinen tarjoaa kaksinkertaisen optisen suurennoksen. Vain laajakulmaisemmassa kamerassa on optinen kuvanvakain.

Kameran ohjelmistoa on kuitenkin OnePlussan mukaan parannettu etenkin pimeäkuvauksen osalta. Alustavan testin perusteella pimeässä kamera kuitenkin on tuettava todella hyvin, jotta lopputulos ei jäisi sumeaksi. Kokonaisuutena kameran laatu riittää hyvin nopeisiin Instagramissa jaettaviin räpsyihin, mutta se ei yllä alan huippujen kanssa samalle tasolle.

Ulkoisesti laite on kasvanut. Näytön koko on nyt piirun verran suurempi eli 6,4 tuumaa. Samalla tarkkuus on kasvanut hivenen, mutta on edelleen vain hieman yli täysteräväpiirron eli 2340 x 1080. Tarkkuus on kuitenkin täysin riittävä. Kuvasuhde on aiempaa kapeampi 19,5:9, mikä helpottaa käsittelyä.

Näyttölovi (notch) on muuttunut pisaran muotoiseksi ja vie nyt vähemmän tilaa. Uusi muoto on tyylikäs ratkaisu näyttöpinta-alan maksimointiin.

Pienempi lovi. OnePlus 6T:n näyttölovi sisältää vain etukameran ja yläkaiutin on upotettu pieneen tilaan ruudun päälle. KIMMO HAAPALA

Lasinen laite on muutenkin kaikin puolin hyvän näköinen, mutta kerää hirvittävällä tavalla sormenjälkiä, jotka etenkin kiiltävässä versiossa erottuvat selvästi. OnePlus ei edelleenkään tarjoa langatonta latausta eikä laitetta ole sertifioitu vedenpitäväksi, vaikka valmistajan mukaan se onkin suojattu kastumiselta.

OnePlus ei ole malttanut luopua jo tavaramerkikseen muodostuneesta fyysisestä liukukytkimestä, jolla voidaan säätää puhelin äänettömälle tai värinälle. Kytkin on kuitenkin jo pitkän aikaa sitten muuttunut tarpeettomaksi ja lähinnä sekoittaa järjestelmän puolelta tehtäviä asetuksia.

Kytkin voi esimerkiksi olla tilassa, jossa äänet ovat päällä, mutta käyttöjärjestelmän kautta asetettu Älä häiritse -tila ajaa kuitenkin sen yli eikä ääniä kuulu. Kytkimen vanhanaikaisuus korostuu Android 9:ssä, jossa äänenvoimakkuuden säätimen painallus avaa nappien kohdalla valikon, jossa yhdellä näpäytyksellä voi vaihtaa äänettömästä värinälle ja perustilaan.

Uusi näyttöön upotettu sormenjälkilukija on yksi 6T:n ennakkoon puhutuimmista ominaisuuksista. Ensikokemusten perusteella sen tarkkuus tai nopeus ei ihan pärjää perinteisille lukijoille.

OnePlussan mukaan näytön lukitus avautuu 0,34 sekunnissa, mutta lyhyen kokeilun perusteella valmistajan mainostamaan nopeuteen voi yltää vain hyvällä tuurilla optimitilanteessa.

Kiiltoa kerrakseen. Mirror black -värivaihtoehdon takakuori kerää itseensä nopeasti sormenjälkiä, mutta puhtaana se on tyylikäs ilmestys. KIMMO HAAPALA

Ei näyttölukija silti huono ole, vaan jopa yllättävän hyvä. Se on riittävän nopea, kun sormi osuu ruudulle juuri oikein, mutta se on perinteisiä lukijoita valikoivampi asennon suhteen. Kokonaisuutena muutos vaikuttaa hyvältä.

6T:ssa OnePlus on odotetusti jättänyt pois perinteisen ääniliitännän. Pakkauksessa on mukana adapteri perinteisiä kuulokkeita varten ja yhtiö myös myy erikseen kohtuuhintaisia ja laadukkaita langattomia Bullets Wireless -kuulokkeita sekä vielä edullisempia usb-c-liitäntäisiä Bullets-kuulokkeita.

Mikrobitti testasi Bullets Wireless -kuulokkeet jo aiemmin. Lue koko testi täältä.

Akun kapasiteetti on kasvanut 3700 milliampeerituntiin. Akun kestoa on vaikea arvioida lyhyen kokeiluajan perusteella, mutta lisäkapasiteetin pitäisi auttaa ja jo 6-mallissa akkukesto oli hyvä. Lataus on edelleen nopeaa, kun käytössä on OnePlussan oma laturi.

Käyttöjärjestelmänä on uusin Android 9 Pie. OnePlussan oma OxygenOS-versiointi on mukava käyttää eikä muuta liikaa perustoiminnallisuuksia. OnePlussan eleohjaus jopa parantaa Googlen Android 9:n eleohjausta. Moniajovalikon avaaminen on kätevää kotinäppäintä ylöspäin pyyhkäisemällä. Koko järjestelmä toimii sulavasti ilman tökkimistä.

6T:n perusmalleissa tallennustilan määrä on nyt 128 gigatavua, joka on hyvä määrä nykyaikana. Keskusmuistia on 6 gigatavua.

Ominaisuuksien lisääntyessä myös hinta kasvaa. Halvin 6T maksaa nyt 549 euroa eli 30 euroa enemmän kuin 6:n edullisin malli. Kahdeksan gigatavun muistilla ja 128 Gt tallennustilalla hinta nousee 579 euroon, ja tallennustilan kasvattaminen 256 gigatavuun kasvattaa hinnan 629 euroon.

OnePlus 6T tulee myyntiin Suomessa Mirror Black- ja Midnight Black-värivaihtoehdoissa 6. marraskuuta. Mikrobitti testaa laitteen kattavammin lähiaikoina.