Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmä on muokattu toimivaksi myös Raspberry Pi 2:ssa. Muilla Raspberry Pi -malleilla Sailfish ei toimi.

Asennus tehdään lataamalla netistä xz-pakattu levykuvatiedosto, joka kirjoitetaan purkamisen jälkeen muistikortille.

Windowsissa esimerkiksi 7-Zip purkaa xz-pakkauksen, raw-levykuvan kirjoitus muistikortille onnistuu ainakin Win32DiskImager-sovelluksella.

Ensimmäinen käynnistyskerta tuo eteen kielenvalintaruudun. Oikean kielen valitseminen on hankalaa, sillä näppäimistö ei toimi tässä valikossa eikä hiiren kursoria näy. Hiirellä voi kuitenkin yrittää valita oikean kielen kliksuttelemalla sokkona.

Kielivalinnan jälkeen Sailfish jämähti latausruutuun. Uudelleenkäynnistykset eivät korjanneet tilannetta. Jumista pääsi eroon ottamalla toiselta koneelta ssh-yhteyden Raspiin ja luomalla käyttäjän kotihakemistoon kaksi tiedostoa, jotka kertovat käyttöjärjestelmälle, että ensimmäisellä käynnistyskerralla eteen pulpahtava opastusohjelma on jo suoritettu. Tämän jälkeen Sailfish käynnistyi normaalisti.

Sailfishin käyttö Raspberry Pillä on hankalaa, sillä käyttöjärjestelmä on suunniteltu kosketusnäytölle. Hiirtä joutuu edelleen käyttämään sokkona, sillä kursoria ei saa näkyviin. Klikkaukset ja pyyhkäisyt pitää siksi tehdä yritys ja erehdys -menetelmällä.

Sovelluksia voi ladata Jollan sovelluskaupasta. Virallisista Jolla-laitteista poiketen Sailfishin Raspi-versiossa ei ole Android-sovellustukea, mutta Jollan natiivisoftien pitäisi toimia. Tosin ainakin testiyksilössä kaupan sekä useimpien muiden mukana toimitettujen sovellusten käynnistäminen yleensä jumitti käyttöliittymän niin totaalisesti, että laite piti käynnistää uudelleen.

Kokeillun perusteella Raspin Sailfish on sellaisessa kunnossa, ettei sitä voi suositella kuin kokeneille Linux-käyttäjille, jotka haluavat ihmetellä erilaista käyttöjärjestelmää Raspberry Pi 2:llaan.

SailPi (Sailfish OS 2.0.0.10)

Mikä Jolla-puhelinten ja -tabletin käyttöjärjestelmä Raspberry Pi 2:lle.

www sailpi.wordpress.com

Mikrobitti testasi Raspberry Pi:n ja 11 muuta korttitietokonetta elokuun lehdessä. Testi luettavissa myös verkossa.