Rock64 erottuu Raspberry Pistä ja useimmista muista korttikoneista 4k- ja hdr-tuella sekä usb 3.0:lla. Laite sopii paremmin moderniksi mediatoistimeksi kuin elektroniikkarakenteluun.

Rock64:n käyttöönotto on esimerkillisen helppoa. Windowsille, macOS:lle ja Linuxille saatavalla Pine64 Installer -sovelluksella voi valita ja asentaa muistikortille haluamansa käyttöjärjestelmän muutamalla klikkauksella. Tarjolla on valmistajan tekemän Android 7.1:n lisäksi harrastajien virittelemät Android TV 7.1, useita Linux-variantteja sekä mediakäyttöön suunnattuja erikoisjakeluita.

Testatussa Ubuntu Xenialissa tarjolla oli korkeintaan täysteräväpiirtotarkkuus. Ubuntun mukana toimitetaan Libreoffice-toimistosovelluspaketti, Firefox-selain, Vlc-mediatoistin sekä Geany-, Scratch- ja Squeak-ohjelmointiympäristöt. Elektroniikan käyttöön ei ole valmiita ohjelmointikirjastoja.

Kahdessa gpio-liitinrimassa on yhteensä 62 nastaa. 40-nastainen liitinrima on pääosin pinniyhteensopiva Rasp­berry Pin kanssa. Osa nastoista on tosin kytkemättä ja osaa ei voi käyttää, jos käytössä on microsd-muistikortti.

Viereisestä 22-nastaisesta gpio-rimasta tarjotaan muun muassa digitaalinen spdif-ääni sekä sadan megabitin ethernet-verkkoyhteys kortin kyljen yhden gigan verkkoliitännän lisäksi. Rock64:ssä ei ole kamera- tai kosketusnäyttöliitäntää eikä langattomia yhteyksiä.

Suorituskyvyltään Rock64 on jonkin verran nopeampi kuin Raspberry Pi 3 (Mikrobitti 8/2016), mutta hitaampi kuin Asus Tinker Board (Mikrobitti 6/2017). Järjestelmäpiiri lämpenee kuormitet­taes­sa polttavan kuumaksi. Microsd-lukija on nopeudeltaan perustasoa. Usb 3.0:aan saa liitettyä esimerkiksi ulkoisen ssd:n, jonka lukunopeudet yltävät mainiosti yli 250 megatavuun sekunnissa.

4k- ja hdr-sisältöihin pääsee käsiksi vain Androidilla. Esiasennettua RKMC-sovellusta käyttämällä raskaimmatkin mkv-paketoidut 4k- ja hdr-videot toistuvat sulavasti rautakiihdytettynä. Kodi-sovellus tukee 4k-tarkkuutta muttei toista hdr-värejä. Televisiolle näppärämmällä Android TV:llä hdr-värit jäävät haaveeksi kaikilla sovelluksilla. Android TV:tä voi ohjata suoraan television kaukosäätimellä hdmi cec -tuen ansiosta.

Androidiin tai Android TV:hen ei voi asentaa Netflixiä, koska käyttöjärjestelmät on rootattu. YouTubesta 4k- tai hdr-sisällöt eivät toistu kummallakaan käyttöjärjestelmällä. Kotimaiset nettipalvelut Areena, Katsomo ja Ruutu toimivat molemmilla.

Laite ei tunnista exfat-tiedostojärjestelmää, joten ulkoiset levyt on alustettava ntfs:ksi. Järkevimmin mediakäyttö sujuu verkkolevyn turvin.

Testatun kahden gigan keskusmuistilla varustetun mallin lisäksi laitetta on saatavissa myös yhden ja neljän gigan versioina, jotka maksavat 10 taalaa enemmän ja vähemmän kuin testattu. 32-gigainen emmc-massamuisti maksaa 25 dollaria, virtalähde yhdeksän taalaa.

Rock64-korttitietokone

Ominaisuudet

Rockchip RK3328 -järjestelmäpiiri (1,5 GHz 4-ydin arm cortex-a53 -suoritin, Mali-450 MP2 -näytönohjain). 2 Gt keskusmuisti, microsd-muistikorttipaikka, emmc-massamuistipaikka. 1 × usb 3.0, 2 × usb 2.0, hdmi 2.0a (4k60p, hdr10), 3,5 mm ääniliitin, 1 Gbit/s ethernet, ei wlania tai bluetoothia. 40- ja 22-nastaiset gpio-liitinrimat. Virransyöttö: 3,5 mm / 1,35 mm (5 V, 3 A).

Mittaustulokset

Suorituskyky hyvä

Virrankulutus hyvä

4,5 W työpöytätilassa

7,0 W 4-ydinrasituksessa

Mitat 85 × 56 mm

Hinta Noin 40 € (35 $ + postikulut 12 $)

Arvosana 3,5/5

Hinta-laatusuhde €€€€

Hyvää 4k hdr -tuki Androidissa, helppo asennus

Huonoa Ominaisuuksiltaan vajaa Linux-tuki

Pointti Halpa 4k hdr -mediatoistin