Mikrobitti testasi Androidin ja iOSin kuvankäsittelysovellukset. Mukana vertailussa olivat Autodesk Pixlr, Google Snapseed, Picsart sekä Adobe PhotoShop Express (Androidin ja iOSin lisäksi saatavilla myös Windows Phone 8:lle).

Vertailun voittajaksi noussut Google Snapseed menee suoraan asiaan, eli kuvien paranteluun. Kun kuva ja työkalu on valittu, on otoksen muokkaaminen havainnollista ja helppoa.

Perussäädöt onnistuvat liu’uttamalla sormea kuvan päällä sivusuunnassa. Ylä-alasuuntaan valitaan mitä halutaan säätää. Pienen totuttelun jälkeen käyttö on vertailusovelluksista nopeinta. Histogrammi helpottaa säätöjä ja Android-versio tukee myös raw-kuvia.

Automaattinen säätö avaa mukavan hillitysti tukkoista kuvaa. Valoisuuden alueelliseen hienosäätöön soveltuva maskaustoiminto on harvinaisen käyttökelpoinen. Lähelle zoomattuna näkyvissä on samanaikaisesti pienoiskuva siitä, missä kohdassa muokattava alue kuvassa on. Sivellinvetojen paikat ja voimakkuudet voi myös tarkistaa erillisellä painikkeella.

Kuvien retusointi on lastenleikkiä. Pienten virheiden kadottamiseen ei tarvita turhia painalluksia, vaan kohteiden ylipiirtäminen saa ne katoamaan silmänräpäyksessä. Tavanomaisten suoristus- ja kiertomahdollisuuksien lisäksi myös perspektiiviä voi korjata niin pysty- kuin vaakasuunnassa.

Yksi Snapseedin vahvuuksista on opastavuus. Eri toimintojen kohdalta löytyy ohjeita ja näkyvillä on jatkuvasti myös painike, jolla pystyy pikavilkaisemaan, miltä kuvan muokkaamaton lähtötilanne näytti. Sama toimii myös suodattimissa.

Ei Snapseedkään ole täydellinen. Suomenkielinen käyttöliittymä tekee ohjelmasta helposti lähetyttävän, mutta käännösten kankeus ärsyttää. Suodattimien välillä joutuu välillä poukkoilemaan valikon kautta, jos haluaa vaihtaa tyylin vaikkapa retrovalosta vintageen.

Hinta: Ilmainen

Käyttöjärjestelmät: Android, iOS

Hyvää: Ei mitään turhaa, retusoinnin helppous, suomenkielinen käyttöliittymä

Huonoa: Valikkopoukkoilu

Kenelle: Helppoon ja suoraviivaiseen käsittelyyn

Arvosana: 5/5

Koko arvio luettavissa Mikrobitin numerossa 6/2016. Tilaa lehti.