Kaksivaiheinen tunnistautuminen lisää huomattavasti tietoturvaa. Vaikka joku näkisi salasanan, kaksivaiheinen tunnistautuminen estää tuntematonta kirjautumaan sisään, koska kirjautuminen vaatii kertakäyttöisen koodin. Microsoft Authenticator tukee salasanaa täydentävää kaksivaiheista tunnistautumista ja salasanan korvaavaa pelkällä sovelluksella kirjautumista.

Sovellukseen voi lisätä kirjautumisen useisiin tileihin. Microsoftin tilien lisäksi joukkoon voi lisätä myös vaikkapa Dropboxiin, Googlen ja Facebookin. Tili lisätään nopeasti skannaamalla puhelimella kyseisen palvelun sivuilta qr-koodi. Kaksivaiheisen tunnistautimisen koodin näkee näppärästi myös Apple Watchista.

Perinteisiä salasanoja varten Microsoft Authenticatoriin on tullut myös yksinkertainen salasanojen synkronointi. Salasanat tallennetaan Microsoft-tilin alle. Jos käytössä on ollut tietokoneella Edgen salasanojen tallennus, samalla Microsoft-tilillä tallennetut salasanat näkyvät heti sovelluksessa. Salasanat voi myös tuoda suoraan Chromesta tai csv-tiedostosta.

Salasanat saa syötettyä eri sovelluksiin ja web-sivuille Android- ja iOS-sovelluksella. Jos Microsoftin selain ei miellytä tietokoneessa, tarjolla on laajennus Googlen Chromeen. Lähitulevaisuudessa synkronoidaan myös muut tiedot kuin pelkät salasanat.

Microsoft Authenticator on täysin ilmainen ja sen voi ladata App Storesta ja Google Playsta.