Helmikuun Mikrobitti on kaupoissa! Tällä kertaa tarjolla on runsaasti juttua ohjelmoinnista sekä monta mielenkiintoista testiä.

Onko koodaaminen naisten työtä? Tekniikan ala on tällä hetkellä miesvaltainen ja toimia naisten aseman parantamiseksi tehdään ympäri maailmaa. Naiset eivät kuitenkaan ole vasta tulossa ohjelmointialalle, vaan he keksivät koko alan, kirjoittaa Panu Räty.

Pitkässä ilmiöjutussa käsitellään naiskoodareiden historiaa. Esiin nostetaan nimiä kuten Margaret Hamilton, Katherine Johnson, Karen Spärck Jones, Hedy Lamarr sekä tietenkin kaikkien koodarien äiti, Ada Lovelace.

Isossa testissä vertaillaan yötilanäyttöjä. Kirkkaan ja kylmän sinisävyisen näytön katselu iltahämärällä saattaa häiritä unirytmiä, kun keho tulkitsee illan päiväksi.

Näyttöjen valmistajat ovatkin tehneet sinisten sävyjen poistosta uuden myyntivaltin huonoista yöunista kärsiville. Mukana on yhteensä 9 tuotetta eri valmistajilta.

Kakkostestissä ovat uudet virtuaalisilmikot. Kaksi vuotta sitten ilmestyneiden Oculus Riftin ja HTC Viven ensimmäinen vuosi meni hämmästellessä, mutta sen jälkeen on iskenyt krapula. Microsoft iskee heikkoon kohtaan Windows Mixed Reality -alustaa hyödyntävillä laitteilla.

Alustalla toimivia laitteita on kuluvana talvena tullut lukuisilta valmistajilta. Testasimme niistä Acerin, Dellin ja Lenovon mallit, jotka ovat teknisesti kuin samalta pajalta tulleilta. Lue myös verkosta tuore juttu, jossa testasimme 20 suosittua peliä uusilla laitteilla.

Opasjutussa kerrotaan, miten rakennetaan oma bussiaikataulunäyttö. Aamurutiinia nopeuttava härpäke rakentuu nopeasti, eikä alle 30 euron hintakaan päätä huimaa. Tee-se-itse-rakentelun ohella perehdymme mikrokontrollerin vähä­virtaiseen horrosmoodiin, akkukäyttöisyyteen ja e-paperiin. Rakentelussa tarvittavat koodit ovat jo saatavilla verkosta: linkit löytyvät tästä artikkelista.

Toisessa opasjutussa rakennetaan oma yksityinen ja salattu pilvipalvelu. Kun pilvipalvelu on omassa hallinnassa, voit säätää sen toiminnan tismalleen sellaiseksi kuin itse haluat. Hyvin suojatulla palvelimella tiedot pysyvät varmassa tallessa, eikä ulkopuolinen pääse niihin käsiksi.

Tekniikkajutussa perehdytään Windows 10 S -käyttöjärjestelmään, joka sopii koulukoneiden ohella moneen muuhunkin käyttöön. 10 S on kiinnostava katsaus Windowsin ja ylipäätään käyttöjärjestelmien tulevaisuuteen.

Softa-arviossa pureudumme tärkeään nykytekniikkaan, ruutuvideoiden tallennussovelluksiin. Ruutuvideoiden tekemiseen on monia tarkoituksia, kuten pelisuoritusten jakaminen, ohjeistaminen ja sovellusten esittely. Vertailimme neljää monipuolista näytön sisällön nauhoittajaa.

Lyhyissä testeissä muun muassa Microsoft Surface Book 2, TempleOS 5.03, AMD Ryzen 3 2200G & 5 2400G sekä Leagoo Kiicaa Mix.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on luettavissa paperiversion lisäksi myös digitaalisesti Summa-palvelussa – digiversio on verkossa itse asiassa jo päivää–paria aiemmin kuin lehti päätyy normaalisti lehtitiskiin.

Muista tutustua Mikrobitin keskustelualueeseen http://www.mikrobitti.fi/keskustelu/. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.