Sony päivitti huippu­puhelintensa ulko­asun, Samsung taas piti uutuuksissaan pinta­puolen samana. Välillä vanhallakin pärjää, eikä uusi ole aina parempi.

Xperia XZ2 on Sonyn pitkään odotettu isompi päivitys vuosia pysähtyneessä tilassa olleeseen Xperia-sarjaan. Samsung taas on ottanut Galaxy S9:n kohdalla varmistelevan otteen ja keskittynyt parantelemaan jo hyvää viimevuotista lippulaivaansa.

Mikrobitti testasi tuoreessa numerossaan uudistetut puhelimet.

Sonyn päivitykset keskittyvät suurelta osin ulkoasuun. Xperia XZ2:n ja nimensä mukaisesti pienempikokoisen XZ2 Compactin ulkomuoto on pyöristynyt. Lopputulos tuo vahvasti mieleen vanhat Lumiat. Sormenjälkitunnistin on siirretty reunan virtanäppäimestä takakanteen.

Moniin kilpailijoihin verrattuna Sonyn näytönreunukset ovat edelleen massiiviset, ja fyysisiin mittoihin nähden näytön pinta-ala jää selvästi pienemmäksi kuin Samsungeissa.

Tyynyn muotoisen takakannen vuoksi Xperiat tuppaavat heilumaan ja pyörähtelemään ärsyttävästi, jos haluaa esimerkiksi selailla nettiä pöydälle asetetulla laitteella. Kokoon nähden suuri paino yhdistettynä liukkaaseen pintaan vaikeuttaa sekin käsittelyä.

Galaxy S9:ää ja isompaa S9+-mallia ei pikaisella vilkaisulla edes erota viimevuotisesta S8:sta. Takapuolelta eron kuitenkin huomaa: S8:ssa huonosti kameran sivuun sijoitettu sormenjälkilukija on nyt kameran alla. Täydellinen se ei ole vieläkään, sillä etenkin S9+:ssa lukijaan joutuu kurkottelemaan, ja sormi osuu edelleen liian herkästi kameran linssiin aiheuttaen suttuisia kuvia.

Teknisissä ominaisuuksissa erot jäävät pieniksi, kuten valtaosalla muistakin lippulaivapuhelimista. Mielenkiintoisin ero on laitteiden järjestelmäpiireissä, jotka kumpikin tavoittelevat Android-maailman nopeimman asemaa.

Samsungin omaa tuotantoa oleva Exynos 9810 Octa kuitenkin jää selvästi jälkeen Sonyn käyttämästä Qualcommin Snapdragon 845:stä. Hämmentävän eron syyksi on arveltu esimerkiksi suorittimen suoritusaikaa jakavan koodin ongelmia, jotka voisivat olla korjattavissa ohjelmistopäivityksellä. Eroista huolimatta Samsunginkaan kohdalla väännön loppumisesta ei varsinaisesti tarvitse huolestua.

Mittausten perusteella Samsungin näytöt ovat huippuluokkaa. Vastaaviin tuloksiin esimerkiksi värintoiston tarkkuudessa yltää lähinnä Applen iPhone X, joka sekin perustuu Samsungin valmistamaan amoled-paneeliin.

Oletuksena Samsungin näyttötarkkuudet ovat selvästi nimellistarkkuutta matalammalla akunsäästösyistä. Tarkkuutta voi säätää asetuksista, jolloin kuvaan saa hivenen lisää terävyyttä. Suuremman resoluution käyttöönotto heikentää akkukestoa jonkin verran.

Sonynkaan näytöissä ei ole valittamista, ja esimerkiksi kontrasti on lcd-näytöksi erittäin hyvä.

Tosielämän akkukestossa Sony vie pidemmän korren, vaikka vakioidussa videotoistotestissä tulokset menevätkin toisin päin. Syynä on se, että tarkka ja kirkas lcd-näyttö vaatii voimakkaan ja virtasyöpön taustavalon. Arkikäytössä Samsungeilla kahden päivän käyttöaikaan yltäminen on vaikeaa, mutta Sonyilla se onnistuu säästeliäällä käytöllä.

Sormenjälkilukijan lisäksi Galaxyt tunnistavat käyttäjän kasvojen ja iiristen skannauksen avulla. Vielä kokonaisuus ei toimi niin hyvin, että se päihittäisi hyvin toimivan sormen­jälki­lukijan.

Katoava ääniliitäntä. Sony on jättänyt perinteisen 3,5 mm ääniliitännän pois ja luottaa usb-c-liitäntään ja langattomiin kuulokkeisiin. Kuvaajille Sony kuitenkin tarjoaa erillisen kameranäppäimen.

Sony mainostaa Xperioiden äänipiirin tarjoavan studiotasoista ääntä, mutta samalla kuulokeliitäntä on jätetty kokonaan pois, eli laatukuulokkeiden omistajat joutuvat hankkimaan usb-c-sovittimen. Galaxyissa kuulokeliitäntä on toistaiseksi pidetty. Kummassakin puhelimessa on stereokaiuttimet, joista lähtee riittävästi ääntä.

Molemmat valmistajat kehuvat laitteidensa kameroita. Galaxyjen valttikorttina on puhelimissa toistaiseksi ainutlaatuinen kaksiasentoinen objektiivin aukko, minkä ansiosta Samsungit tuottavat todella hyvää jälkeä pimeässä.

Sonyn erikoisuutena on 10-bittisen hdr-laajasävyvideokuvan tallennus 4k-tarkkuudella. Myös Sonyn näyttö tukee hdr-laajasävytoistoa, siinä määrin kuin hdr:ää voi lcd:llä esittää.

Molemmat valmistajat mainostavat 960 kuvaa sekunnissa tallentavaa videokuvan hidastusominaisuutta. Hidastus venyttää noin viidesosasekunnin mittaisen ajan kuuteen sekuntiin. Hidastuksen kesto on lyhyt ja ympäristössä on oltava reilusti valoa.

Parhaimmillaan lopputulokset näyttävät tyylikkäiltä, mutta silti muutamien kokeilujen jälkeen ominaisuus unohtuu nopeasti.

Kumpikin valmistaja käyttää Androidin lähes tuoreinta 8-versiosta. Samsungilla graafinen ulkoasu on modernimpi ja raikkaampi, Sonyn ulkoasu noudattelee enemmän Googlen karuhkoa perus-Androidia muutamilla omilla lisäyksillä.

Samsung on tehnyt asetusvalikosta viime vuosina sekavan, mutta muutoin myös sen TouchWiz-ympäristö on toimiva.

Applen animoitujen animoji-kuvien innoittamana Samsung tarjoaa omaa AR Emoji -toimintoaan, jonka luomat käyttäjän kasvonpiirteitä matkivat hahmot ovat pääasiassa hieman pelottavia.

Lisäksi molemmilla valmistajilla on oma virtuaaliapurinsa, joista molemmat ovat varsin hyödyttömiä Googlen Assistant-apuriin verrattuna.

Turhia ovat myös molempien valmistajien omat esiasennetut sovellukset, jotka eivät tarjoa erityisiä etuja ­Googlen omiin toteutuksiin nähden.

Ulkoasun päivityksestä huolimatta Sonyn Xperia XZ2 -sarja on paljon samaa vanhaa hieman eri paketissa. Lisäksi ulkoasun päivitys jäi puolitiehen: Sonyn näytönreunojen vuoksi XZ2 ja XZ2 Compact ovat tarpeettoman isoja, ja moni kilpailija mahduttaa paljon isomman näytön saman kokoiseen ulkokuoreen.

Teknisesti Sonyissa ei ole mitään erityistä vikaa, mutta toisaalta ne eivät tarjoa myöskään mitään uniikkia, joka nostaisi ne esiin teknisesti tasaveroisten lippulaivojen massasta.

Myös Samsungin Galaxyt ovat pikkuparannuksia viimevuoteen nähden. Se ei ole välttämättä huono asia, sillä jo S8:t olivat Android-maailman parhaimmistoa monilta osin. S8:n omistajalla ei ole erityistä syytä päivittää, ellei tarvitse nimenomaan parempaa kameraa. Vaikka akkukesto voisi olla parempikin, vanhemmalle puhelimelle seuraajaa etsivä ei kuitenkaan mene vikaan S9:n tai S9+:n hankinnassa.

Samsung Galaxy S9+ – näyttöä kylliksi

Samsung Galaxy S9+ on näyttävä ja isokokoinen puhelin, joka tarjoaa riittävästi ominaisuuksia vaativan tehokäyttäjän tarpeisiin. Ohuiden näytönreunojen ansiosta yli kuusituumainen ruutu on kohtalaisen helppo käsitellä. Lasipintainen puhelin ei kestä hyvin iskuja.

Sormenjälkilukijaan joutuu hieman kurkottelemaan, eikä lukija pärjää nopeudessa kilpailijoille. Lukijan sijoittelu on kuitenkin parempi kuin edellisvuoden S8:ssa.

S9+-mallissa on perusmalli S9:ää isompi keskusmuisti, mutta muutoin suorituskyky on samalla tasolla. Exynos-piiri ei pärjää testeissä Sonyn käyttämälle Snapdragon-piirille, mutta päivittäisessä käytössä eroja ei huomaa.

Nimellisesti suurikapasiteettisesta akusta huolimatta S9+:n akku on yleensä iltaisin tyhjähkö, mutta videotoistotestissämme se pärjää hyvin amoled-näytön voimin. Akkukesto paranee mittaustemme perusteella hieman, kun näytön piirtotarkkuutta laskee asetusvalikosta.

Näyttö on huippuluokkaa niin kirkkauden, värintoiston kuin amoled-paneelin äärettömän kontrastisuhteenkin osalta. Nykypuhelimista vain perusmalli S9 ohittaa S9+:n kirkkaudessa. Zoom- ja laajakulmaobjektiiveilla varustettu kamera on yksi alan parhaita etenkin pimeäkuvausominaisuuksiensa vuoksi.

Jos hinnalla ei ole väliä eikä iso koko haittaa, Galaxy S9+ on yksi tämän hetken parhaita puhelimia. Sen suurin puute eli akkukesto paranee asetuksia rukkaamalla kohtalaiselle tasolle. Jos iso koko on liikaa, pienempi S9 on lähes yhtä hyvä valinta, mutta ilman zoomia ja hieman heikommalla akkukestolla.

Pisteet 9,3 /10

Hinta 1 000 €

Arvosana 4,5/5

Hinta-laatusuhde 1/5

Hyvää Laadukas ­kamera zoomilla

Huonoa Akkukesto kokoon nähden

Pointti Puhelinta kaikkeen käyttävälle

Samsung Galaxy S9 – kokoaan pienempi

Samsung Galaxy S9 on piirun verran niukemmin varusteltu versio isommasta S9+-mallista. Erittäin kapeiden ja alaspäin kaartuvien näytön reunusten vuoksi se on selvästi pienempi kuin mitä pelkkä näytön tuumakoko antaa ymmärtää.

Sormenjälkilukija on selvästi monia kilpailijoita hitaampi, kuten aiemmissakin Galaxy S -malleissa. Lasipinta lisää painoa ja on harmillisen herkkä tiputuksille.

Suorituskykyä Galaxy S9:ssä on riittävästi, mutta silti testisovellusten tulokset ovat jopa 20–30 prosenttia Sonyja matalammat. Käytännössä ero ei kuitenkaan ole näkyvä.

Akkukesto on hyvä videotoistotestissämme, mutta aktiivisessa päivittäisessä käytössä akku on illalla jo vähissä.

Näytön kirkkaudessa Galaxy S9 yltää ennätyslukemiin, eli puhelimen käyttö onnistuu myös kirkkaimmassa auringonvalossa etelänlomallakin. Värintoisto on oletusasetuksilla räikeää, mutta asetuksista on valittavissa sRGB-tila, joka toistaa värit erittäin tarkasti.

Kamera tekee todella hyvää jälkeä ja sen pimeäsuorituskyky on hyvä. Galaxy S9:stä kuitenkin puuttuu S9+:n kaksinkertainen zoom-toiminto, mikä on harmillinen kompromissi muutoin loistavassa kamerassa.

Galaxy S9 on pienempi ja isoveljeään satasen halvempi vaihtoehto parasta älypuhelinta etsivälle, ellei akkukesto ole tärkein kriteeri. Omista kuvaustarpeista riippuu, onko puuttuva zoom-objektiivi satasen arvoinen kompromissi.

Pisteet 9,3 /10

Hinta 900 €

Arvosana 4,5/5

Hinta-laatusuhde 1/5

Hyvää Loistavan laadukas näyttö

Huonoa Akkukesto arkikäytössä

Pointti Iso näyttö pienessä puhelimessa

Sony Xperia XZ2 – massaan hukkuva järkäle

Sonyn ulkoasu-uudistus on jäänyt puolitiehen, sillä yhtiön lippulaivassa on selvästi isommat näytön reunukset kuin useimmissa kilpailijoissa. Siksi sen näyttö on piirun verran pienempi kuin Galaxy S9:n, vaikka puhelin on kooltaan lähempänä S9+:aa ja selvästi testijoukon painavin.

Paino yhdistettynä liukkaaseen lasikuoreen tekee XZ2:sta hieman hankalan käsitellä, eikä lasikuori kestä huonosta otteesta johtuvia tiputuksia.

Suorituskyvyssä XZ2 yltää pienemmän Compact-mallin kanssa Android-maailman kärkeen, sillä Snapdragon 845 ohittaa Samsungin Exynoksen kohtalaisella erolla. Vain Applen iPhone X on osassa testeistä suorituskykyisempi.

Näytön tarkkuus on monia kilpailijoita pienempi, mutta silti riittävä. Kirkkaus on erittäin hyvä ja lcd-näytöksi kontrastikin on todella korkea. Kun asetuksista ottaa käyttöön sRGB-tilan, yliräikeä värintoisto muuttuu tarkaksi.

Arkikäytössä XZ2:n akusta on illalla jäljellä yleensä reipas kolmannes, toki käytöstä riippuen. Videotoistotesteissä Sony jää Samsungin ja monien muiden kilpailijoiden jälkeen erityisesti jos näytön kirkkaus on säädetty suureksi.

Kamera tuottaa hyvää jälkeä etenkin päivänvalossa, mutta myös pimeässä saa kohtalaista kuvaa. Sumeataustaiset kuvatkin onnistuvat, vaikka kameroita on vain yksi.

XZ2:n heikoin puoli on sen iso koko. Muutoin XZ2 on perushyvä lippulaiva, joka ei kuitenkaan juuri erotu massasta. Galaxyihin verrattuna sen etuina ovat lähinnä arkioloissa parempi akkukesto sekä myös parempi suorituskyky.

Pisteet 8,8 /10

Hinta 800 €

Arvosana 4,5/5

Hinta-laatusuhde 1/5

Hyvää Akkukesto arkikäytössä

Huonoa Iso koko ja suuri paino

Pointti Tarkkaan videokuvaukseen

Sony Xperia XZ2 Compact – tehoa taskukoossa

Sony XZ2 Compact on harvinainen viisituumainen lippulaivatason puhelin. Harmillisesti isot näytönreunat tuhlaavat kuitenkin tilaa, ja laite voisi olla vielä selvästi pienempi näytöstä tinkimättä.

Toisin kuin testinelikon muut puhelimet, XZ2 Compact on muovikuorinen, mikä tekee siitä edes hieman kestävämmän. Rakenne on muovista huolimatta erittäin tukeva ja viimeistellyn tuntuinen.

Sonyn käyttämä Snapdragon 845 on tällä hetkellä markkinoiden nopein järjestelmäpiiri niin suorittimen kuin näytönohjaimenkin osalta. Suorituskyky ei siis varmasti lopu kesken.

Vaikka XZ2 Compact ei pärjää erityisen hyvin videotoistotestissämme etenkään näytön täydellä kirkkaudella, se jaksaa arkikäytössä kohtalaisen hyvin ja illalla akkua on yleensä vielä reippaasti jäljellä.

Xperia XZ Compactin lcd-näytön tarkkuus on vain hieman yli täysteräväpiirron, mutta se on silti laadukas ja kirkkaus on erittäin hyvä. Myös kontrastisuhde on lcd-näytöksi korkea. Värintoiston räikeyttä voi hillitä selvästi tarkemmalla sRGB-tilalla.

Sony tarjoaa vain yhden kameran, joka kuitenkin tuottaa useimmiten hyvää jälkeä – kuten lähes kaikki lippulaivat nykyisin.

XZ2 Compact on hyvä vaihtoehto pientä puhelinta etsivälle. Se ei yllä kärkeen muilla osa-alueilla kuin suorituskyvyssä, mutta kokonaisuus on tasapainoinen. Suhteellisen edullinen hinta on iso plussa.

Pisteet 8,9 /10

Hinta: 600 €

Arvosana 4,5/5

Hinta-laatusuhde 2/5

Hyvää Kätevä käsitellä

Huonoa Tilaa hukkaavat näytönreunat

Pointti Pieni ominaisuuksista tinkimättä