Lähes mikä tahansa valmistaja voi pakata älypuhelimeen huipputason rautaa, mutta kokonaisuuden ratkaiseva toimiva ohjelmisto syntyy vain pitkäjänteisellä kehitystyöllä. Testasimme kaksi puhelinta, jotka osoittavat että softalla on väliä.

Mi Mix 2 on seuraaja kiinalaisen Xiaomin viimevuotiselle konseptipuhelimelle Mi Mixille (Mikrobitti 5/2017), joka oli ensimmäinen todella reunattomalla näytöllä varustettu älypuhelin. Kakkosversiossa laitteesta on karsittu kokeellisimmat ominaisuudet. LG V30 taas on LG:n V-sarjan syksyllä julkistettu tuorein malli. V-sarja on kiilaamassa ohi syksyisin julkistettavasta G-sarjasta LG:n ykkösmallistoksi.

Kumpikin puhelin on kapeareunainen ja isonäyttöinen. Kuvasuhde on toimiva ja muodikas 18:9, eli ruutu on kapea ja pitkä. Se helpottaa selvästi isojen laitteiden käsittelyä. Etenkin LG on koostaan huolimatta kätevä käyttää. Vaikka V30 ja Mi Mix ovat suurin piirtein saman paksuisia ja ruudultaan saman kokoisia, painavamman ja epäergonomisemman Mi Mixin käsittely yhdellä kädellä on selvästi hankalampaa. Kulmikas luuri on kuitenkin näyttävä ilmestys ja varma katseenvangitsija.

Takakuori on V30:ssa lasia, Mi Mix 2:ssa keraaminen. Kumpikin on arka pudottelulle ja naarmuille, joita syntyy päivittäisessä käytössä. V30:ssa lasipinta mahdollistaa langattoman latauksen.

Mi Mixin etupuolen lasin ja reunuksen väliin kertyy taskussa töhnää, jonka poistaminen vaatii esimerkiksi neulan. Vaikka kyse on pikkujutusta, se on selvä suunnitteluvika.

Edeltäjästään poiketen Mi Mix 2:ssa on puheluita varten oikea kaiutin, joka on mahdutettu erittäin kapeaan yläreunaan. Ratkaisu on selvästi parempi kuin ykkösmallissa kokeiltu erikoinen pietsosähköinen kaiutin.

Kameralla ei ole kuitenkaan yläreunassa tilaa ja se on jouduttu sijoittamaan näytön alle. Selfien ottaminen vaatii käytännössä luurin kääntämisen ylösalaisin.

V30 on vedenkestävä, kuten lippulaivaluurin nykyisin pitääkin. Mi Mix 2 ei kestä vettä. Siitä myös puuttuu LG:n säilyttämä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Onneksi mukana sentään toimitetaan usb-c-sovitin kuulokkeille.

Molemmissa puhelimissa sormenjälkilukija on sijoitettu laitteen taakse. LG:n sormenjälkilukija toimii myös virtanappulana. LG:n näytön saa syttymään ja sammumaan virtanapin lisäksi ruudun tuplanäpäytyksellä, tosin ruudun sammutus toimii vaihtelevasti. Reunassa sijaitsevaa virtanäppäintä jää kaipaamaan.

Järjestelmäpiirinä kummassakin on Qualcomm Snapdragon 835 eli edellisen sukupolven tehokkain järjestelmäpiiri. Vääntöä on edelleen enemmän kuin tarpeeksi. Muistia on riittävästi eikä tallennustilakaan lopu kesken. Datankeräilijöille LG tarjoaa nykyisin harvinaisen muistikorttipaikan. Yhteyksien kohdallakaan ei ole puutteita vaan mukana on kaikki uusimmasta bluetooth-sukupolvesta nopeisiin wlan-yhteyksiin.

Akkujen kapasiteetit ovat paperilla riittävät ja myös päivittäisessä käytössä kumpikin laitteista kestää helposti koko päivän aktiivisempaakin selailua. Lisää virtaa saa nopealla pikalatauksella.

Xiaomi tyytyy lcd-näytössään täysteräväpiirtotarkkuuteen. Se on tässä kokoluokassa juuri ja juuri riittävä. Muissa vastaavan hintaluokan puhelimissa näyttö on myös kirkkaampi, mutta Xiaomi yltää silti kohtalaiseen tulokseen.

LG:n muovi-oled-näyttö on sen omaa tuotantoa ja tarkkuus on alan huippujen mukainen. Lisäksi se tukee hdr10-laajasävytekniikkaa. Kuvanlaadultaan V30 ei kuitenkaan pärjää Samsungin parhaille oled-näytöille. Oled-paneelin valo on epätasainen ja aiempiakin versioita vaivannut kohina on edelleen erotettavissa, kun ruudun kirkkaus on matala ja näytöllä on tasainen väripinta. Päivittäisessä käytössä silmä kuitenkin tottuu ruudun virheisiin.

Xiaomi jää selvästi LG:n jälkeen kameraosastolla. Siinä ei ole tuplakameraa eli tyylikkäät taustasumennukset pitää unohtaa. Kuvanlaatu ei muutoinkaan pärjää lippulaivaluureille, mutta omassa hintaluokassaan se on mukiinmenevä. LG:n tuplakamera on hyvälaatuinen. Toinen linssi tarjoaa laajakulman ja toinen tiukemman rajauksen.

Jos suuria eroja speksilistoissa ei olekaan, niin ohjelmistoissa niitä syntyy. Xiaomi käyttää omaa Miui-käyttöliittymäänsä. Kiinalaiseen tapaan siihen on lainattu paljon ominaisuuksia iOS:stä.

Harmillisesti samalla on jätetty pois monia Androidin ominaisuuksia. Esimerkiksi kotiruudun kuvaketta pitkään painamalla ilmestyvät pikavalikot eivät toimi. Suurempi ongelma on se, että Miui esittää saapuneet ilmoitukset vain kotiruudun kuvakkeiden punaisina täplinä eikä lainkaan yläpalkissa. Vaikka Xiaomissa kaikki sovellukset jäävät kotiruudulle iOS:n tapaan, tarjolla ei ole hakutoimintoa, jolla voisi välttää sivujen selailun.

LG on onnistunut siistimään oman käyttöliittymänsä selvästi aiempaa sopusuhtaisemmaksi. Puhtaasta Androidista haaveileville se on edelleen kauhistus esimerkiksi välilehtiin jaoteltuine asetusvalikoineen, mutta ainakaan kokonaisuus ei ole enää selvästi huono ja sen käyttöön tottuu nopeasti.

LG V30 ja Xiaomi Mi Mix 2 ovat loistavia esimerkkejä siitä, että hyvän raudan tekeminen ei ole nykyään suurikaan haaste, mutta hyvä ohjelmisto ei synny noin vain. LG:n rauta on oled-näyttöjä lukuun ottamatta ollut jo pitkään laadukasta, mutta ohjelmistoissa on ollut toivomisen varaa. V30:ssä kokonaisuus tuntuu sujuvalta ja mietityltä. Hinnaltaan LG sijoittuu selvästi lippulaivojen luokkaan, vaikka ei ihan kalleimmasta päästä olekaan. Se on pätevä vaihtoehto parhailla ominaisuuksilla varustettua älypuhelinta etsivälle.

Xiaomissa ohjelmiston ongelmat pilaavat muutoin hyvän ja teknisesti mielenkiintoisen puhelimen. Mikään ongelmista ei ole yksinään erityisen vakava, mutta kasaantuessaan niistä jää ikävän keskeneräinen vaikutelma. Onneksi Xiaomi Mi Mix 2 on myös selvästi halvempi kuin LG tai muut vastaavilla ominaisuuksilla varustetut laitteet. Siksi se voikin olla sopiva laite hieman erikoisempaa puhelinta etsivälle, jos on valmis elämään pikkuvikojen kanssa.

LG V30

Ominaisuudet

Android 7.1.2 -puhelin. 6,0” 1440 × 2880 px poled-kosketusnäyttö. Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz Kryo-4-ydinsuoritin ja 1,9 GHz Kryo-4-ydinsuoritin, Adreno 540 -näytönohjain), 4 Gt keskusmuisti, 64 Gt tallennustila (ufs 2.1), microsd-muistikorttipaikka, 2,4 ja 5,0 GHz 802.11ac wlan, bluetooth 5.0, nfc. Takana 16 Mpx pääkamera optisella kuvanvakaimella ja 13 Mpx lisäkamera laajakulmalinssillä, 5 Mpx etukamera. 3300 mAh akku, langaton lataus, Quick Charge 3.0 -pikalataus. Veden- ja pölynkestävä (IP68).

Mittaustulokset

Suorituskyky erinomainen

Akkukesto Oikein hyvä

9 h 45 min näytön täydellä kirkkaudella

11 h 50 min 200 cd/m²:n kirkkaudella

Näyttö Oikein hyvä

Kirkkaus 500 cd/m²

Kontrastisuhde ääretön (oled)

Värintoisto 154,3 % sRGB:stä

Mitat ja paino 152 × 75 × 7,3 mm, 158 g

Hinta 800 €

Arvosana ****½

Hinta-laatusuhde €€

Hyvää Tyylikäs, suorituskykyinen ja akkukestoinen

Huonoa Muovi-oled- näytön ­lastentaudit

Pointti Perushyvä huippuluuri

Xiaomi Mi Mix 2

Ominaisuudet Android 7.1 -puhelin. 6” 1080 × 2160 px lcd-kosketusnäyttö. Qualcomm Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (2,45 GHz Kryo-4-ydinsuoritin ja 1,9 GHz Kryo-4-ydinsuoritin, Adreno 540 -näytönohjain), 6 Gt keskusmuisti, 64 Gt tallennustila (ufs 2.0), 2,4 ja 5,0 GHz 802.11ac wlan, bluetooth 5.0, nfc. 12 Mpx takakamera optisella kuvanvakaimella, 5 Mpx etukamera. 3400 mAh akku, Quick Charge 3.0 -pikalataus.

Mittaustulokset

Suorituskyky Erinomainen

Akkukesto Hyvä

5 h 20 min näytön täydellä kirkkaudella

8 h 40 min 200 cd/m²:n kirkkaudella

Näyttö Oikein hyvä

Kirkkaus 415 cd/m²

Kontrastisuhde 1050:1

Värintoisto 131,8 % sRGB:stä

Mitat ja paino 151 × 76 × 7,7 mm, 185 g

Hinta 500 €

Arvosana ***½

Hinta-laatusuhde €€€

Hyvää Erottuva design, suorituskyky

Huonoa Miui-käyttöliittymä tuntuu keskeneräiseltä

Pointti Erikoisuuden­tavoittelijalle