Mitä saa,kun yrittää päästä 30 eurolla lisätyn tai sekoitetun todellisuuden, augmented realityn tai mixed realityn pariin? Zapboxin tapauksessa saat pahvisen visiirin muovisilla linsseillä ja kuminauhakiinnityksellä.

Tykötarpeiksi tulee laajakulmalinssi, joka viritetään muoviklipsulla puhelimen kameran linssin päälle. Laatikossa on myös kymmenen pahvilätkää, jotka asetellaan lattialle näyttämään vir­tuaalitilan rajat. Ai niin, myös peliohjaimet on tehty pahvista.

Huono, huonompi, Zapbox

Miten Zapbox toimii?Ei aavistustakaan. Systeemin käyttöönotto nimittäin tyssäsi heti alkumetreillä, testaajasta ja puhelimesta riippumatta.

Kun puhelimeen on asennettu Zapbox-softa, on aika kalibroida puhelin ja sen päälle kiinnitetty linssi. Idea on kohdistaa pahvilaatikon kannessa oleva ruudukko puhelimen ruudulla eri asennoissa näytettävään ruudukkoon.

Parhaalla yhdistelmällä päästiin viidenteen kohdistusruutuun, huonoimmalla toiseen. Kertaakaan kalibrointia ei saatu loppuun asti.

Onneksi Zapboxia voi käyttää myös ilman lisälinssiä, tosin tekijöiden mukaan huonommin. Toisaalta mikä voi olla huonompaa kuin täydellinen toimimattomuus? Kannatti yrittää, kun ei ollut mitään menetettävää.

Ilman linssiä päästiin jo lätkimään pelialueen pahvisia reunamerkkejä lattialle. Tosin missään ei kerrota mihin, miten tai missä järjestyksessä. Parhaimmillaan sovellus tunnisti kahdeksan kymmenestä pahvilätkästä, huonoimmillaan ei yhtään.

Tyydyimme kahdeksaan ja aloimme valitsemaan yhtä neljästä mukana tulevasta sovelluksesta. Valinta oli harvinaisen helppo, sillä ainoastaan minigolfin beetaversio suostui käynnistymään. Muut kertoivat ystävällisesti tulevansa saataville myöhemmin, ei ollut edes beetaa vielä tarjolla.

Ainoa toimiva sovellus tyssäsi sekin huimaukseen, silmien siristykseen ja lievään pahoinvointiin. Visiirin ruudulle totta tosiaan ilmestyi minigolf-rata, mutta kuvasta näkyivät vain reunat, sillä keskeltä puuttui pala.

Kuvittele katselevasi maailmaa niin, että näet laidat, muttet suoraan eteesi. Yksikään kokeilleista ei pystynyt pitämään visiiriä silmillään viittä minuuttia pidempään saamatta kovaa päänsärkyä, oksetusta tai molempia.

Zapbox

Mikä Pahvista tehdyt mr-lasit, liikeohjaimet ja paikkamerkit sekä muovinen laajakulmalinssi kiinnikkeellä. Android- ja iOS-sovellus.

www zappar.com

Hinta 30 $

Testi julkaistu Mikrobitin syyskuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.