Vuoden viimeinen numero on kaupoissa! Joulukuun numerossa on mukana runsaasti hyödyllistä tietoa etenkin niille tontuille, jotka vielä pohtivat sisältöä pukinkonttiin. Näiden testien turvin uskaltaa lähteä viime hetken lahjaostoksille.

Keskiviikkona 13. joulukuuta Mikrobitti julkaisi perinteisessä It-glögit-tapahtumassa vuoden tuotteet, ilmiöt ja palvelut. Uudessa lehdessä kerrotaan lisää valinnoista ja niiden taustoista. Annoimme myös toimittajille mahdollisuuden listata omat suosikkinsa.

Ison testin tekeminen oli tässä kuussa erityisen hauskaa. Rakensimme ja vertailimme kuusi erilaista robottirakennussarjaa.

Elektroniikan halpeneminen on tuonut robottien rakentelun kaikkien ulottuville. Valmiilla sarjalla ja kohtalaisella koodausosaamisella oman robotin voi yksinkertaisimmillaan ohjelmoida ajelemaan ympäri huonetta esteitä väistellen tai siitä voi rakentaa omistajaansa lemmikin tavoin seuraavan roboystävän.

Hyvä alusta robotille on Raspberry Pi -korttitietokone. Katso myös video robottien törmäilystä!

Kakkostestissä tutkitaan huippuluurien hämmentävää hintahaitaria. Apple iPhone X:ssä, Huawei Mate 10 Prossa ja OnePlus 5T:ssä on kaikissa iso näyttö, tuplakamerat, pikalataus ja huikea suorituskyky, mutta kovin erilainen hinta. Miten melkein yhtä hyvillä puhelimilla voivat hintalaput olla näin kaukana toisistaan? Selviä eroja kuitenkin löytyy.

Mikrobitin asiantuntijaraati kokoontui perinteitä kunnioittaen pohtimaan, mitkä ovat vuoden 2017 parhaat, merkityksellisimmät ja mielenkiintoisimmat tuotteet, palvelut ja ilmiöt. Mukana oli paljon mielenkiintoisia ehdokkaita, mutta valinta oli tehtävä. Vuoden ilmiöksi nousi e-urheilu, joka on nostanut profiiliaan kuluneen vuoden aikana huomattavasti. Loput voittajat löydät tästä artikkelista, lisätietoa lehdessä.

Opasjutussa kerrotaan televisioiden 4k- ja hdr-sisällöistä. Mistä tekniikassa on kyse ja mistä sitä sisältöä oikein löytyy? Me kerromme. Testaajamme Osku Kannisto oli hdr-tekniikasta aivan liekeissä ja totesi, että perinteisempää 8-bittistä kuvaa on urakan jälkeen turhauttavaa katsoa, kun se vaikuttaa niin harmaalta. ”Se on vähän sama, kuin jos katsoo maisemaa hotellin ikkunan läpi: se näyttää kauniilta, mutta ikkunan avaamalla maisema herää eloon aivan toisella tavalla”.

Toisessa opasjutussa kerromme, miten vanhaan Android-puhelimeen saa uutta elämää. Puhelimet ovat joka tapauksessa huonoja verkonpainoja, joten niille kannattaa keksiä muuta käyttöä.

Ilmiöjutussa kerrotaan tulevaisuudesta, jossa ihmisarvo mitataan pisteinä. Yksityisyys on jo mennyttä, senhän tietävät kaikki, mutta entä jos koko elämä menisi riittävän hyvän statuksen tavoittelemiseen? Pelottava tulevaisuudenkuva, johon kannattaa perehtyä.

Lyhyissä testeissä mukana muun muassa piirtämiseen soveltuvat tietokoneet, koululaisen halvat tietokoneet, uusi Super Nintendon muisteluun sopiva Nintendo Classic Mini, suomalainen joukkorahoitettu tabletti Eve V ja monta muuta.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on luettavissa paperiversion lisäksi myös digitaalisesti Summa-palvelussa – digiversio on verkossa itse asiassa jo päivää–paria aiemmin kuin lehti päätyy normaalisti lehtitiskiin.

Muista tutustua Mikrobitin keskustelualueeseen http://www.mikrobitti.fi/keskustelu/. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.