Kannattaako kuvat tilata netin kuvapalvelusta vai tulostaa kotona? Minkälaisilla kuvamäärillä tulostin on palvelua halvempi, ja pärjääkö printteri laadultaan kaupallisille kuvapalveluille? Selvitimme.

Valokuvien määrä on ponnahtanut pilviin puhelinkameroiden ansiosta. Samalla perinteisiä paperikuvia tuottavat tulostimet ja kuvapalvelut ovat digitalisoineet itsensä mobiiliaikakauteen. Ennen vain tietokoneiden kavereiksi mielletyt printterit toimivat nykyään joustavasti mobiililaitteilla, ja kuvapalveluista tilaus käy käden käänteessä suoraan puhelimesta.

Printteri sujahtaa näppärästi osaksi langatonta kotiverkkoa. Tulostimen asennuspaikan ei tarvitse olla työpöydällä, vaan laitteen voi piilottaa vaikka vaatehuoneeseen – kunhan sähkötöp­seli löytyy ja wlan kuuluu.

Moderni tulostin on käytännössä monitoimilaite yhdysrakenteisine skannereineen. Skannerin avulla tulostinta voi käyttää myös itsenäisenä kopiokoneena. Skannauksen voi tehdä tietokoneen lisäksi myös puhelimella, joten vanhat paperikuvat saa tarvittaessa nettiin alta aikayksikön.

Mutta kannattaako tulostin oikeasti ostaa kotiin, vai olisiko järkevämpää vain tilata kuvat suoraan netistä?

Mikrobitti testasi syyskuun numerossa uudet tulostimet ja kuvapalvelut. Laitteista mukana olivat Canon Pixma TS5051, Epson Ecotank ET-2650 ja HP Envy 5540. Nettipalveluista vertailussa olivat mukana Fotonetti, Fujikuvat sekä Ifolor.

Testin perusteella tulostuspalveluiden valikoima, hinnat ja käytettävyys vaihtelevat suuresti. Kuvanlaadultaan kuvapalvelutovat vakuuttavia.

Puhelin = kamera

Suurin osa kuvistaotetaan nykyään puhelimella. Ja puhelimeen kuvat usein myöis jäävät, koska niitä ei enää välttämättä tarvitse siirtää tietokoneelle, kuten erillisten digikameroiden aikakaudella. Kuvat näytetään kavereille luurista tai jaetaan some-palveluissa.

Toinen syy tulostamisen vähenemiseen on kuvamäärien paisuminen. Koska kuvia otetaan huomattavasti enemmän, ei niitä jakseta enää viikon tai kuukauden päästä raakata, vaan jätetään talteen varmuuden vuoksi – eikä suurinta osaa katsella enää ikinä.

Nykymaailmassa kaiken on tapahduttava mahdollisimman helposti ja nopeasti, eikä tulostus muodosta poikkeusta.

Kun kuvan saa tulostettua suoraan puhelimesta napin painalluksella ilman vaivalloista tiedostojen siirtelyä, madaltuu paperikuviksi tulostamisen kynnys merkittävästi. Testattujen tulostinten käyttö puhelimella on jopa niin helppoa, että harva viitsii enää vaivautua tietokoneen ääreen tulostamaan.

Äppi ratkaisee

Monitoimitulostin ei siis ole ainoa tapa saada kuvat puhelimelta paperille laadukkaasti. Netin tulostuspalvelut mielletään usein vain tietokoneella toimiviksi, mutta monia niistä voi käyttää kätevästi myös mobiililaitteelta selaimen tai erillisen sovelluksen kautta.

Tulostuspalveluiden valikoima, hinnat ja käytettävyys vaihtelevat kuitenkin suuresti.

Nettipalveluissa on pyrittävä samaan mobiilihelppouteen kuin kotitulostimilla. Hyvät puhelinsovellukset tai erinomaisesti kännykän näytölle skaalautuvat kuvatilaussivut ovat avainasemassa uusia kuluttajia houkutellessa.

Nettipalveluiden valttina ovat myös erikoistuotteet kuten mukit ja kuvakirjat, joita kotitulostimilla ei voi tehdä.

Mobiilisovellusten käyttö on erittäin helppoa ja luontevaa kaikilla testitulostimilla, vaikka erojakin löytyy. Epsonin iPrint-sovellus toimii identtisesti iOS- ja Android-laitteilla. Canonilla ja HP:llä alustoilla on pieniä eroja esimerkiksi kuvien ja tulostimen valinnassa.

Puhelimen omien kuvien ohella osa tulostimista ja nettipalveluista mahdollistaa kuvien tulostamisen myös käyttäjän Instagram- ja Facebook-kuvista sekä pilvipalveluista.

Tulostuspalveluiden vähemmän miellettyihin vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti ylläpidon näkymättömyys. Käyttäjän ei tarvitse välittää käytetystä laitteistosta eikä vaihdella musteita tai hankkia papereita. Laitteettomuus ja vaihtomusteista eroon pääsy ovat myös ekologisesti myönteistä kehitystä.

Mikä on paras kuvapalvelu?

Kuvanlaadultaan kuvapalvelut ovat vakuuttavia. Palvelut suorittavat kuville oletuksena esikäsittelyn, jolla kuvanlaatu pyritään saamaan silmää miellyttäväksi. Tämä on mielekästä, koska puhelimen kirkkaalla ja yleensä värikalibroimattomalla ruudulla kuvat näyttävät erilaisilta kuin taustavalottomalla paperilla. Korjattujen kuvien kontrasti on yleensä maksimoitu valotusta korjaamalla, jolloin kuvat eivät jää hämäriksi. Mustat ja tummat sävyt toistuvat tarkasti ja hennoissa väriliu’uissa ei näy porrastumista.

Pro-palveluissa automaattikorjauksen voi kytkeä pois päältä, jos kuva on käsitelty luotettavasti etukäteen. Käytännössä näin on, kun kuvia käsitellään tietokoneella väritarkan tai sellaiseksi kalibroidun monitorin kanssa. Usein silloinkin kannattaa ottaa kuvista pienemmät vedokset kotitulostimella ennen suurempien tilausta.

Tulostimetkin optimoivat kuvia mobiilisovelluksella tulostaessa. Vain Epson antaa mahdollisuuden automatiikan pois kytkemiselle. Testien perusteella automatiikan pois kytkemistä kannattaa kokeilla, sillä keskisävyjen kontrastia korostamalla hennot sävyt ihosta kärsivät. HP:llä ja Epsonilla voi lisäksi valita, haluaako tulosteet parhaalla vai peruslaadulla, millä on suuri merkitys tulostusnopeuteen. Canon luottaa puhtaasti automatiikkaansa.

Tilaanko vai tulostanko?

Tulostimen ja nettipalvelun välinen paremmuus on monimutkainen yhtälö, sillä kunkin käyttäjän tarpeet ovat yksilölliset. Valintaan vaikuttavat muun muassa tulostusmäärät, laatuvaatimukset, kiireellisyys sekä hinta.

Jos tulostamista ajattelee lähinnä kustannusten näkökulmasta, kannattaa niitä tarkastella pidemmällä aikavälillä.

Nettipalvelut ovat vahvoilla, kun tulostetaan pieniä eriä melko harvoin. Printteri tulee edullisemmaksi, jos tulostetaan usein ja kymppikuvia isompaan kokoon.

Kalliiksi ja hankalaksi mielletty mustesuihkutulostus on tänä päivänä kaikkea muuta kuin vielä viisi vuotta sitten. Tulostimet ovat kehittyneet käytettävyydeltään huikeasti.

Vuosien käyttöä ajatellen testilaitteiden kulukehitystä on hankala arvioida ilman tarkkaa tietoa tulostustarpeista. Hankintahinnaltaan kallis Epson muuttuu kokonaiskustannuksiltaan edulliseksi, kun tulostusmäärät kasvavat satoihin kuviin. Printterin mukana tulevilla musteilla selviää käytännössä kolme vuotta ilman lisämusteiden hankintaa ja huoltotoimia.

Kun musteen loppumista tai kustannuksia ei tarvitse jatkuvasti miettiä, tulee tulostamisesta huolettomampaa, mikä on monelle arvokas etu.

Nettipalveluissa sisäänheittotuotteena ovat edulliset kymppikuvat, joiden ansiosta muiden tuotteiden hinta jää usein huomioimatta isommassa tilauksessa. Jo A4-kokokoisissa tulosteissa hinnat nousevat merkittävästi kotitulostusta korkeammalle.

Voittajat

Mikä sitten on paras ratkaisu?

Testaamamme tulostimet toimivat erinomaisesti nykyisten älypuhelinten kanssa omilla sovelluksillaan sekä suoraan iOS- ja Android-tulostuksen kanssa. Nettipalveluista mobiilisovelluksen tarjosi vain Ifolor. Tilausprosessin tekeminen nettiselaimen kautta ei valitettavasti vastaa nykyaikaisen kuluttajan toiveisiin, vaikka kuvien laatu olisikin erinomaista.

Testin voittivat printtereistä Epson ET-2650 ja kuvapalveluista Ifolor. Niitä yhdistävät edullisuus ja helppokäyttöisyys juuri mobiililaitteita ja pitkää käyttöjaksoa ajatellen.

Muut testatut tulostimet ovat hyviä ja erittäin helppokäyttöisiä valintoja, jos tulostusmäärät jäävät pieniksi. Puhdasta kuvanlaatua tarkastellessa nettipalvelut ohittavat testin tulostimet, ja isoilla määrillä niiden käyttö on erittäin perusteltua.

Käytännössä kotiprintterienkin kuvanlaatu on valokuvapaperia käyttäen täysin riittävä tavalliselle kuluttajalle.

  • Tarkista oma tilanteesi: Bitin laskurilla tsekkaat kätevästi, kannattaako sinun käyttää kuvapalvelua vai omaa tulostinta: mikrobitti.fi/?p=12939

Epson Ecotank ET-2650 – Huoletonta tulostusta

Epson Ecotank ET-2650 on uudenlainen vaihtoehto kotitulostajalle. Se poikkeaa edukseen pitkään tulostinmarkkinoilla vallinneesta kertakäyttötaloudesta. Kalliin hankintahinnan vastineeksi saa laitteen, jonka musteet riittävät kotioloissa vuosiksi. Lisämusteet ovat myös erittäin edullisia, joten laite sopii myös huomattavan paljon tulostavalle.

Käyttöönotto ja wlaniin liittyminen sujuvat suoraan värilliseltä lcd-kosketusnäytöltä. Näytöstä vahvistetaan aina tulostimen paperityyppi ja siitä onnistuu laitteen täydellinen ylläpito mukaan lukien ohjelmistopäivitykset, ylläpitoa varten ei tarvitse pc:tä.

Tulostuslaatu on tyydyttävä, kunhan iPrint-sovelluksen automaattikorjauksen kytkee pois käytöstä. Valokuvapaperille tulostettuja kuvia jakaa mielellään ystäville ja laittaa albumiin. Valokuviin jää aina noin puolen sentin vaaleat reunat, sillä laite ei tue reunatonta tulostusta.

Kustannukset ovat erinomaisen alhaiset ja haastavat netin tulostuspalvelut toden teolla. Varsinkin A4-kuvia tarvitsevalle tulostin maksaa itsensä takaisin helposti korkeasta hankintahinnastaan huolimatta.

Laitteen mustekesto on huikea, mutta sen tulostusnopeus on vaatimaton. Tehokotikäyttäjä toivoisi myös kahta paperinsyöttöä, jotta A4-paperit ja kymppi­kuvat saisi käyttöön rinnakkain fyysisesti aina paperia vaihtamatta.

Pisteet 8,4/10

Arvosana 4/5

Canon Pixma TS5051 – Käytettävyys edellä

Canon Pixma TS5051 on valkoinen variantti TS5050-monitoimitulostimesta. Laitteessa pistää silmään sen kompakti koko ja vaalea ulkoasu, joiden ansiosta se sopii kotikäyttöön mainiosti.

Ison lcd-näytön ansiosta ylläpito onnistuu helposti, vaikka valinnat on tehtävä näytön viereen asetetuilla näppäimillä aidon kosketusnäytön sijaan. Näyttöä hyödynnetään myös opastus­videoissa esimerkiksi helpottamaan mustepatruunojen vaihtoa.

Käyttöönotossa puhelin liitetään tulostimen omaan wlaniin, josta tulostin siirretään osaksi kodin langatonta verkkoa Canonin sovelluksen avulla. Tämän jälkeen tulostin löytyy kaikille laitteille suoraan kodin wifistä.

Mobiilisovellus on selkeä. Kuvien valinta on helppoa, joskin sovelluksen toiminta poikkeaa eri alustoilla. Asetuksia ei ole liikaa ja rajaus onnistuu kuvien valinnan jälkeen. Paperikokoja ja -profiileja on runsaasti.

Tulostuslaadultaan Canon on tyydyttävä. Kuvien kontrasti on hyvä, mutta värit eivät toistu neutraaleina tai luontevasti parannettuina. Kuvanlaatuun ei voi mobiilisovelluksesta vaikuttaa.

Kustannuksiltaan Canon on edullinen A4-käytössä, mutta kymppikuville hintaa kertyy lähes tuplaten verrattuna kuvapalveluihin. Nopeudestaan Canon ansaitsee kiitosta. Kuvat valmistuvat odotellessa, mikä sopii tulostimen käyttötarkoitukseen erinomaisesti ja madaltaa tulostuskynnystä.

Pisteet 8,0/10

Arvosana 4/5

HP Envy 5540 – Halpa ja nopea

HP Envy 5540 houkuttelee edullisella hankintahinnallaan ja soveltuu hyvin kodin perustulostimeksi, kunhan tulostusmäärät pysyvät alhaisina.

Ison paperilokeron yläpuolella on erillinen kymppikuville tarkoitettu syöttö, joiden avulla tulostinta voi käyttää näppärästi paperia vaihtamatta. Paperilokeroiden käyttö ei tosin ole optimaalista. Paperin lisäystä varten pitää poistaa tulostusalusta, jonka alle paperit lisätään. Testien aikana tuli useita virhe­ilmoituksia kymppikuvalokeron väärästä asennosta, joiden korjausta varten koko lokero oli avattava uudelleen.

Duplex-toiminnolla A4-papereille voi tulostaa kaksipuolisesti ja säästää näin paperia.

Kuvanlaatu ei pärjää kilpailijoille. Tulostin ei hyödynnä mustaa valokuvatulostuksessa. Tummat sävyt sekoitetaan kolmen värin avulla, minkä vuoksi tulosteista puuttuu syvä kontrasti. Tulosteet ovat väreiltään ylikylläisiä. Ylikylläisyys sopii kirkkaisiin maisemakuviin, mutta ihon sävyt toistuvat epäluonnollisina. Mobiilisovelluksella värien automatiikkaan ei voi vaikuttaa.

Tulostimen näytöltä voi katsella opastusvideoita, esimerkiksi siitä miten musteet vaihdetaan.

Kustannuksiltaan HP jää testin häntäpäähän. Paperit ovat kohtuuhintaisia, mutta kolme väriä sisältävät mustepatruunat on vaihdettava aina ensimmäisen värin loppuessa, mikä nostaa tulostushintaa. Tulostusta voi jatkaa mustavalkoisena värien loputtua.

Pisteet 7,6/10

Arvosana 3,5/5

Ifolor – Puhelimen käyttäjälle

Ifolorilla on monta erilaista sovellusta mobiilitilausten tekoon, joiden ansiosta se erottuu muista testatuista nettipalveluista. Ifolor digikuvat -sovellus on helppokäyttöisin tavallisten kuvien tilaukseen suoraan puhelimesta. Kuvia voi ladata palveluun myös Dropboxista ja Facebookista. Vanhat tilaukset näkyvät heti sovelluksessa, olivat ne jo toimitettuja tai vielä kesken.

Sovelluksen käyttö on monilta osin nettisivustoja mieluisampaa. Kuvia voi valita monta kerrallaan. Sovellus näyttää valitut kuvat alarivillä, mikä selkeyttää tilauksen tekoa. Valitettavasti kuvia poimiessa kuvarullasta ei ole mahdollista nähdä niiden kuvasuhdetta. Kuvien koot määritetään vasta valinnan jälkeen. Koot voi valita joko ryhmässä tai kuva kerrallaan, jolloin voi myös määrittää, haluaako kuvat mattana vai kiiltävänä. Kuvan mittasuhteet määräävät automaattisesti, kuinka leveä kuvasta tulee.

Palvelu eroaa kilpailijoistaan huikealla tuotevalikoimallaan sekä edullisuudellaan. Varsinkin kymppikuvien hinta on poljettu alas, ja tiuhaan tahtiin toistuvat kampanjat houkuttavat tilaamaan usein. Tilaus maksetaan laskulla tai luottokortilla. Kuvat ladataan palvelimelle vasta tilauksen jälkeen.

Kuvanlaadussa Ifolor sopii huolettomalle kuvaajalle. Kuvat ovat tasaisen laadukkaita, vaikka viimeinen silaus jää puuttumaan. Ihon sävyt toistuvat luontevasti vailla värjäytymiä.

Pisteet 8,1/10

Arvosana 4/5

Fujikuvat – Kallista laatua

Fujikuvien käyttö on selkeää. Kuvien lataus onnistuu puhelimesta, Facebookista, Instagramista ja pilvipalveluista. Käyttöliittymää ei ole optimoitu puhelimelle, valikot jäävät turhan pieniksi puhelimen ruudulla. Käyttö on kuitenkin erinomaisen johdonmukaista eri vaiheissa. Lataus palvelimelle sujuu ripeästi. Erikoisuutena palvelussa ovat neliökuvat, jotka ovat monen Instagram-käyttäjällä suosiossa.

Oletuksena palvelu tarjoaa kymppikuvaa, eikä muuta kuvakokoa sen alkuperäisten kuvasuhteiden perusteella. Kuvissa näkyy punaiset varoitusreunat, jos kuvaa ollaan rajaamassa. Käyttäjä voi valita, ettei kuvia leikata vaan ne mahdutetaan kokonaisena kuvalle. Valintojen tekeminen on haastavaa pienten tekstien takia. Valinnat on tehtävä kuva kerrallaan.

Tilaus ei vaadi käyttäjätunnusta. Maksu tapahtuu Paytrail-suorituksella verkkopankin kautta. Printtien luvataan lähtevän viiden päivän sisällä tilauksesta. Tilausvahvistuksessa ei näy pienoiskuvia tilatuista kuvista, ainoastaan pelkkä lista.

Kuvanlaadussa Fujikuvat on hiuksenhienosti joukon kärjessä. Kuvien maksimoitu kontrasti saa kuviin televisioiden kuvanparannuksesta tuttua iskua ja syvyysvaikutelmaa, mikä kilpailijoista puuttuu. Värit ovat sävyiltään lämpimät, mikä saa ihon aavistuksen kellertäväksi ja vihreän ruohon epäpuhtaaksi. Maisemakuvat sen sijaan toimivat erinomaisesti.

Pisteet 7,3/10

Arvosana 3/5

Fotonetti – Laatua hankalasti

Fotonetti tarjoaa ohjeet iPad-tulostukseen, ja samat ohjeet toimivat myös puhelimella. Sivusto on optimoitu mobiililaitteille, joskaan zoomauksilta ja sivun vierityksiltä ei voi välttyä.

Tilaus aloitetaan valitsemalla Valokuvat-alisivu ja sen alta Tilaa. Kuvat ladataan kootusti niiden valinnan jälkeen. Kuvaeditori ei skaalautunut puhelimelle oikein, joten muokkausvaihtoehdot jäivät heikoiksi ja tilaus jää editorin avauksen jälkeen jumiin. Pienkuvia ladatuista kuvista ei näy.

Kuvien lähetyksessä oli ongelmia. Tilaus kaatui kahdesti latausvaiheessa palvelinvirheeseen ja valittujen kuvien lista katosi, vaikka tilausnumero säilyi. Ongelma ratkesi, kun kuvien määrää laski ja lataili niitä useassa erässä.

Kuvasuhde tunnistuu automaattisesti, ja palvelu tarjoaa oikeankokoisia kuvia kokovalikoimassa. Vaihtoehtoja on huikeasti, joten perusvalintaa muuttaessa tulee olla tarkkana saadakseen oikean tuotteen. Kappalemäärää ja kuvakokoa voi vaihtaa koko ryhmälle. Kuviin saa päivämäärät ja valkoiset kehykset. Kuvat tulevat oletuksena mattapintaisina ja automaattikorjattuina.

Kuvanlaadussa viehättävät neutraalit sävyt, joita varsinkin kuvia käsittelevät arvostavat. Laatu on tasaista, mutta kontrastia kaipaa lisää.

Kymppikuvien hinnalla Fotonetti pärjää tulostimille hyvin, mutta A4-tulosteet ovat kalliit. Kuvat voi tilata rekisteröitymättä. Yhteenvedossa näkyvät pienoiskuvat sekä kuvien tulostuskoot.

Pisteet 7,2/10

Arvosana 3/5