Ihmissilmää matkivat konenäköjärjestelmät ja -sovellukset ovat usein monimutkaisia ja kalliita. Avoin OpenMV-konenäköalusta pyrkii kaventamaan ammattilaisten ja harrastelijoiden välillä olevaa kuilua sekä halvalla hinnalla että helppokäyttöisillä konenäköalgoritmeilla.

OpenMV Cam on noin puolikkaan luottokortin kokoinen alusta, joka sisältää 180 MHz:n STM32F427-prosessorin, 640 × 480 pikselin OV7725-kuvasensorin sekä vaihdettavan objektiivin. Piirilevyllä on lisäksi kaksi infrapunalediä, joita voi käyttää infrapunaobjektiivien kanssa pimeänäköön sekä riviliittimet, joiden kautta kameraan voi liittää erilaisia lisäosia samaan tapaan kuin Arduino-alustoissa. Videoiden tai kuvien väliaikaista tallennusta varten levyltä löytyy myös microsd-muistikorttipaikka.

Kameran kytkeytyy tietokoneeseen micro-usb-liittimellä. Riviliittimissä on saatavilla 9 monikäyttöistä gpio-liitäntää, jotka ovat täysin käyttäjän hallittavissa. Niiden kautta kameraan saa yhteyden esimerkiksi spi- tai i2c-väylien kautta ja ne tukevat muun muassa kahden servon ohjausta ilman ulkopuolista mikrokontrolleria.

Kameraa ohjelmoidaan micropython-kielellä, joka on sulautettuihin järjestelmiin tarkoitettu tehokas ja tiivis toteutus python 3 -ohjelmointikielestä. Ohjelmointia varten OpenMV:n kehittäjät tarjoavat erillisen kehitysympäristön konenäkökirjastoineen. Niiden avulla kameralle kirjoitetaan ohjelmat ja ladataan ne kameraan. Ohjelmat suoritetaan alustan prosessorilla, joten kameran ei tarvitse olla tietokoneessa kiinni muulloin kuin kehitysvaiheessa.

Kehitysympäristön mukana tulee myös läjä erilaisia sovellusesimerkkejä, joten esimeriksi kasvojentunnistuksen tai silmän seurannan saa toimimaan muutamassa minuutissa sen jälkeen kun kamera on liitetty tietokoneeseen. Algoritmista ja käytetystä resoluutiosta riippuen kameran suorituskyky vaihtelee, mutta useimmissa esimerkeissä käytetyllä 160 × 120 kuvapisteen tarkkuudella päästään noin 15 kuvaan sekunnissa. Konenäköalgoritmien osalta maksimiresoluutio on 320 × 240.

OpenMV on todennäköisesti ainoa laatuaan hintaluokassaan ja se sopii mainiosti myös kehittyneemmille käyttäjille avoimuutensa ja monipuolisuutensa vuoksi.

Kameran ohjelmisto ei ole kaikilta osin täysin valmis, mutta sitä kehitetään jatkuvasti. Siitä huolimatta OpenMV Cam tarjoaa jo nyt täysin uusia mahdollisuuksia konenäköä vaativiin projekteihin.

OpenMV Cam

Mikä: Pythonilla ohjelmoitava konenäkökamera

Ominaisuudet: 180 MHz:n STM32F427-prosessori ja 640 × 480 pikselin OV7725-kuvasensori. Objektiivi vaihdettavissa, pimeänäkö infrapunaobjektiiveilla. Usb, 9 gpio-liitäntää (mm. i2c, spi, servo-ohjaus), microsd-korttipaikka.

Www openmv.io

Hinta: 80 € + postikulut