Kesälomalla on (toivottavasti) aikaa myös nukkua. Unen laatua taas voidaan mitata monenlaisilla laitteilla.

Tämänkertaisessa isossa testissä vertasimmekin unen laatua mittaavien aktiivisuusrannekkeiden, patjan alle asennettavien antureiden, älysormuksen sekä älypuhelinsovelluksen tuloksia lääketieteellisen tason unipolygrafian tuloksiin.

Mukana testissä olivat Emfit QS+Active, Fitbit Versa, Garmin Vivosmart 3, Nokia Sleep, Oura Original, Samsung Gear Fit 2 Pro, Xiaomi MiBand 2 sekä verrokkisovelluksena Sleep as Android. Testin perusteella unimittaus nykyisillä kuluttajalaitteilla ei ole erityisen tarkkaa. Lue unimittarien testi.

Lehden kakkostestissä ovat usb-c-varavirtalähteet. Varhaisemmat usb-standardit sisälsivät tuen pienten sähkövirtojen tarjoamiselle ulkoisille laitteille usb-portin kautta. Vuonna 2012 valmistunut uusi Usb Power Delivery- eli usb pd -standardi korottaa sekä suurinta sallittua latausvirtaa että -jännitettä huomattavasti.

Usb pd -latausstandardin myötä varavirtalähteet sopivat aiempaa paremmin myös läppärien lataamiseen. Kapasiteettia tarvitaan kuitenkin paljon, eivätkä kaikki tuotteet suoriudu yhtä hyvin.

Testissä olivat mukana Clas Ohlson Varavirtalähde USB-C 10 050 mAh, Emax Varavirtalähde QC 3.0 10 000 mAh, Fuj:tech PD20K, Samsung Fast Charge Type-C 10 200 mAh, V7 20 100 mAh 3-port Powerbank sekä Xtorm XB203.

Pitkässä ilmiöjutussa perehdytään suostuttelumuotoiluun, eli siihen kuinka tehokkaasti modernit nettipalvelut ja sovellukset koukuttavat käyttäjänsä. Mielesi on digiyrityksille helposti peukaloitava laite, ja sovellettavat keinot ovat moninaisia.

Keväällä A-klinikan johtava ylilääkäri väitti internetin integroituneen niin vahvaksi osaksi nyky-yhteiskuntaa, että ”nettiriippuvuus on jo päihderiippuvuutta pelottavampi ja vakavampi ongelma”. Yhä useammat kuluttajat, tutkijat ja tekniikan ammattilaiset pelkäävät, että älypuhelimet ja yhteisöpalvelut ovat koukuttaneet meidät – ja muuttaneet alituisilla ilmoituksillaan, piipahduksillaan ja värinöillään keskittymiskykymme uhanalaiseksi luonnonvaraksi. Tunnistetaanko ongelma riittävän hyvin?

Toisessa ilmiöjutussa perehdytään speedruniin. Speedrun-pelaajat tekevät tietokone- ja videopelien kentistä selvää hengästyttävissä ennätysajoissa vaikka esteiden läpi bugin avulla menemällä. He ovat pelimaailman parkouristeja. Speedrunissa kilpailee myös joukko suomalaisia huippupelaajia. Selvitimme, mistä ilmiössä on oikein kyse.

Opasjutussa herätetään tietokone henkiin. Pc ei käynnisty tai haittaohjelma on jumittanut sen? Windowsin salasana on kateissa? Näissä ja monissa muissa tilanteissa pelastuslevy (rescue disk) on nimensä veroinen apuväline, varsinkin jos sen on muistanut aikanaan luoda. Kerromme ohjeet pelastuslevyn luomiseen sekä miten koneen saa hätätilanteessa levyn avulla taas käynnistettyä.

Toisessa opasjutussa kerrotaan, miten saat 4g-liittymästäsi kaiken irti. Uskoitko operaattoreiden 4g-lupauksiin, mutta kotona odottikin katkera pettymys? Ei saa jäädä katveeseen makaamaan: mobiilidatan toimivuuteen voi itse vaikuttaa paljon! Jutussa opastetaan oikean reitittimen valinnassa, ulkoisen antennin asennuksessa sekä laitetaan monta tärkeää asetusta kuntoon.

Lisäksi muissa oppaissamme tarjotaan esimerkiksi 10 vinkkiä Windows 10:n säätämiseen sekä perehdytään koodarin fontteihin.

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa AMD Ryzenillä varustettu Acer Swift 3, Inteliin ja Nvidiaan luottava Asus TUF, HMD Nokia 8 Sirocco, Huawei P20 Pro, LG G7 ThinQ, Nintendo Labo -rakennussarja, Microsoft Surface Book 2 15” sekä monta mielenkiintoista pikkulaitetta.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on luettavissa paperiversion lisäksi myös digitaalisesti Bitin sivuilla.

Muista tutustua Mikrobitin keskustelualueeseen http://www.mikrobitti.fi/keskustelu/ . Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle , printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa .