Google Duo -sovellus ilmestyi hetki sitten ladattavaksi Suomen Google Play -kauppaan. Otimme pikaiset tyypit odotetusta sovelluksesta.

Google Duon käyttö on nykysomemaailmaan sopivasti erittäin suoraviivaista. Ohjelma kysyy aluksi käyttäjän puhelinnumeroa, ja lähettää numeroon varmistusviestin. Duo osaa poimia varmistuskoodin suoraan tekstiviestistä, joten se on käyttövalmis muutamassa sekunnissa. Videopuheluita voi soittaa näppäämällä aloitusruudusta Video Call. Sen jälkeen puhelimen osoitekirjasta valitaan puhelun kohde. Käyttäjät, jotka ovat asentaneet Duon näkyvät listalla kärjessä. Duosta osattomille voi lähettää kutsun sovelluksen asentamiseen.

Puhelun hälyttäessä vastaanottajan ruudulle ilmestyy esikatselukuva soittajan videosta. Android-laitteissa videokuva napsahtaa ruutuun toimintotilasta huolimatta. Mikäli käytössä on iPhone, ei esikatseluvideo pääse näkyviin, jos puhelin on lukittuna. Puheluun voi vastata pyyhkäisemällä vastauskuvaketta ylös, tai tulevan puhelun voi hylätä pyyhkäisemällä sitä alaspäin. Puhelun aikana käytössä on kolme nappulaa: mikrofonin mykistys, kameran vaihtaminen etukamerasta takakameraan ja takaisin sekä puhelun katkaisu. Erikoista kyllä, vain oman mikrofonin voi mykistää. Puhelun toisen pään ääntä ei saa täysin vaimennettua laisinkaan.

Kuvanlaatu pieni pettymys

Nopean testin aikana testiryhmässä havaittiin, että ainakin videopuhelun kuvanlaatu heittelehtii valtavasti. Vierekkäin olevien puhelinten ruuduilla ero oli pahimmillaan kuin yöllä ja päivällä. Tämä siitä huolimatta, että netin nopeustestit antoivat molemmille luureille kiitettäviä lukemia datasiirtonopeuksia mitattaessa.

Kuvanlaatu ei muutenkaan hivellyt silmää Googlen hehkuttamista uusista videonpakkaustekniikoista huolimatta. Ohjelman äärimmäisen minimalistisesta asetusvalikosta löytyy mahdollisuus kytkeä päälle parempi videokuvanlaatu, tälläkään ei valitettavasti ollut äkkiseltään silminhavaittavaa vaikutusta.

Puhelut myös katkesivat helposti kesken. Mikäli nettiyhteyden laatu laskee, Duo katkaisee fiksusti ensin videon ja jättää äänen päälle odottaessaan nopeampaa yhteyttä takaisin. Google mainostaa, että sovellus osaa vaihtaa sujuvasti wifi-yhteyden ja mobiilidatan välillä. Täysin sujuvaa vaihtelu ei kuitenkaan ollut, välillä vaihdos aiheutti vain pienen katkoksen, välillä puhelu katkesi verkonvaihtoon lopullisesti.

Nopeasti kokeiltuna Duo ei tuo kilpailtuun videopuhelusegmenttiin mitään uutta. Videon esikatselu ennen siihen vastaamista on kätevä, mutta tuskin riittää yksinään nostamaan Duoa ylitse kilpailijoidensa.