Googlen Chromebook-läppäreissä käytettävä Chrome OS -käyttöjärjestelmä toimii nykyään myös Android-sovellusten kanssa. Testasimme tusinan Android-softien kanssa toimivia Chromebookeja.

Linux-pohjainen Chrome OS -käyttöjärjestelmä on suunniteltu turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi. Kaikki toiminnot tehdään selaimella, selaimen lisäosilla ja selainsovelluksilla. Varsinaisia sovelluksia ChromeOS:ään ei voi asentaa, joten käyttöjärjestelmä on hyvin turvallinen nettisurffailualusta. Käyttöjärjestelmä myös päivittyy säännöllisin väliajoin, joten tietoturva on hyvin kunnossa.

Chrome OS -käyttöjärjestelmää käyttävät Chromebook-sylimikrot sopivat esimerkiksi helpoiksi ja halvoiksi nettisurffailukoneiksi heille, joita atk:n ylläpito ei kiinnosta. Laitteen voi antaa verkkopankkikäyttöä varten vaikkapa iäkkäälle sukulaiselle ilman tietoturvahuolia.

Tähän saakka Chromebookit ovat sopineet lähinnä nettisurffailuun. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä Chrome OS -käyttöjärjestelmällä voi nykyään ajaa myös Android-sovelluksia, jolloin kosketusnäytöllistä laitetta voi käyttää ikään kuin Android-tablettina.

Mikrobitti testasi 12 uutta Chromebookia. Mukana olivat Acer Chromebook 14, Acer Chromebook R 11, Acer Chromebook R 13, Asus Chromebook C202SA, Asus Chromebook Flip C302CA, Dell Chromebook 5190, Dell Chromebook 5190 2-in-1, HP Chromebook 11 G6 EE, HP Chromebook 14 G5, Lenovo Chromebook 300e, Lenovo Chromebook 500e sekä Lenovo Chromebook N23 Yoga.

Testijoukko koostuu kolmenlaisista laitteista: perinteisistä läppäreistä, kosketusnäyttöläppäreistä sekä tablettimaisesti käytettävistä kosketusnäyttöläppäreistä, joiden näyttö kääntyy 360 astetta selkärankansa ympäri.

Jälkimmäiseen monipuolisimpaan luokkaan kuuluu testin laitteista seitsemän eli Acerin R-sarjalaiset, Asus Flip, Dell 2-in-1 sekä Lenovon kaikki kolme Chromebook-mallia. Dell 5190 ja HP Chromebook 14 G5 ovat kosketusnäytöllisiä, mutta sarana aukeaa vain noin 180 astetta eli niitä ei voi käyttää tablettimaisesti. Acer Chromebook 14, Asus Chromebook C202SA ja HP Chromebook 14 G5 ovat perinteisiä sylimikroja ilman kosketusnäyttöä.

Raudaltaan Chromebookit ovat perinteisiä halpoja kannettavia. Useimmissa laitteissa on Intelin Celeron-suoritinperheen edustaja, joka riittää kevyeen Linux-nettisurffailuun sekä Android-sovellusten ajamiseen.

Testimme perusteella Chromebookit ovat yltäneet uuteen markkinarakoon Android-sovellustuen myötä. Kosketusnäytöllinen Chromebook on näppärä, huoleton ja varsin halpa nettiläppäri, jolla voi korvata erillisen läppärin ja tabletin. Testivoittajaksi nousi suorituskykynsä ansiostaAsus Chromebook Flip C302CA, jossa siinäkin on kuitenkin useita pisteitä laskevia ominaisuuksia. Lisäksi laite on 800 euron hintalapullaan huomattavasti muita vertailun koneita kalliimpi.

Lue koko testi uudesta Mikrobitistä.