Microsoft julkaisi viime vuonna Xbox Adaptive Controller -peliohjaimen, jonka kohderyhmä ovat henkilöt, jotka eivät voi esimerkiksi vamman takia käyttää tavanomaista konsoliohjainta. Myös Windows-koneilla toimivasta Xbox Adaptive Controllerista löytyy kaksi suurta painiketta, ristiohjain ja valikkonapit.

Xbox Adaptive Controllerin merkittävin ominaisuus on mahdollisuus kytkeä ulkoisia 3,5 mm liittimellä varustettuja kytkimiä ja usb-ohjainlaitteita hoitamaan minkä vain konsoliohjaimen napin tai tattien virkaa. Näin laitteen saa muokattua vastaamaan kunkin pelaajan yksilöllisiä tarpeita.

Logitechin Adaptive Gaming Kit sisältää kattavan kokoelman lisäpainikkeita varusteineen. Laatikosta löytyy neljä kevyeen kosketukseen reagoivaa kytkintä, kolme suurta ja kolme pienempää mikrokytkimellä varustettua nappia, sekä kaksi liipaisimina toimivaa analogista painiketta. Näihin kaikkiin voi liimata konsoliohjaimen väriskaalaa noudattavan tarran kertomaan, minkä napin virkaa ne toimittavat.

Pelkät irralliset napit eivät riitä, vaan ne pitää yleensä kiinnittää johonkin pintaan, etteivät ne pyöri pitkin pöytää tai lattiaa. Tässä Adaptive Gaming Kit loistaa. Sen mukana tulee kaksi alustaa, jotka ovat toiselta puolelta nihkeää kumia, toiselta puolelta pehmeää materiaalia. Nukkapinta on käsille miellyttävää ja se toimii tarranauhan pehmeänä puolena.

Toinen alustoista on jäykkä, toisen voi taittaa rullalle vaikkapa reidelle tai käsivarren ympärille. Alustat voi myös liittää yhteen.

Painikkeiden pohjaan voi liimata mukana tulevan tarranauhan, jolla ne nappaavat ärhäkkäästi kiinni alustaan. Paketista löytyy myös kokoelma eripituisia ja -levyisiä tarranauhapäisiä remmejä, joilla voi esimerkiksi kiinnittää käden alustaan sopivaan asentoon.

Ulkoisia esteettömiin ohjaimiin tarkoitettuja painikkeita on saanut aiemminkin, mutta niiden hinta on ollut kauniisti sanottuna suolainen, ellei ole löytänyt netistä halpaa elektroniikkakauppaa. Myös Logitechin Adaptive Controller Kitin 100 euron hinta saattaa vaikuttaa tuhdilta, onhan se yhtä kallis kuin itse ohjain.

Paketin monipuolisen ja loppuun asti mietityn sisällön huomioiden se on ehdottomasti hintansa väärti. Vaikka ei suunnittele tarvitsevansa kuin yhden tai kaksi nappia, alustoilla ja remmeillä leikkiessä voi keksiä yllättäviä pelimukavuutta parantavia ratkaisuja.