Www-editorit ovat siirtyneet erillisistä sovelluksista selaimiin. Parhailla palveluilla oman sivuston luonti sujuu käden käänteessä.

Www-sivustojen luomisen alkuhämärissä 1990-luvulla ja 2000-luvun varhaisina vuosina monimutkaisiakin sivustoja koodattiin usein käsin kirjoittamalla html-merkintäkieltä tekstieditorissa. Graafiset niin kutsutut wysiwyg-editorit (what you see is what you get) olivat tuolloin ansaitusti huonossa huudossa. Pahamaineisimmilla niistä sivut näkyivät eri selaimilla miten sattuu ja sotkuista koodia oli lähes mahdotonta korjata käsin.

Ajat ovat muuttuneet: modernit wysiwyg-editorit tekevät toimivaa ja hyvännäköistä jälkeä. Myös erikseen tietokoneella ajettavia www-editoreita on edelleen olemassa, mutta valitsimme tällä kertaa testiin www-selaimessa toimivia ja siten alustasta riippumattomia palveluita. Niissä kaikki sujuu samassa selainnäkymässä sivuston ulkoasun valinnasta aina julkaisuun saakka.

Mikrobitti testasi marraskuun lehdessä neljä tuoretta www-editoria: mukana olivat SiteBuilder, SquareSpace, Weebly ja Wix.

Valmiin pohjan päälle

Selainpohjaisen työkalun käytöstä on muutakin hyötyä kuin se, että sivustoja voi rakentaa eri laitteilla ja käyttöjärjestelmillä. Ylläpitotunnuksia jakamalla useampi ihminen pääsee muuttamaan tai päivittämään sivuston sisältöä ajasta ja paikasta riippumatta.

Koska palvelut pyrkivät luomaan todellisia avaimet käteen -sivustoja, ei tiedostoja tarvitse julkaisua varten latailla minnekään. Palvelut luovat niille automaattisesti www-osoitteen ja hoitavat haluttaessa myös domain-rekisteröinnin.

Www-sivustojen perusosien kuten yhteydenottolomakkeen luominen on Weeblyllä todella helppoa. Mukaan saa myös Googlen captcha-tunnistuksen, joka estää spammibotteja lähettämästä lomakkeen kautta roskaa.

Kaikki testin palvelut toimivat periaattessa samalla tavalla. Sivuston pohjaksi valitaan valmiista vaihtoehdoista haluttu pohja (template), jonka päälle omaa sivustoa ryhdytään rakentamaan. Sivuston voi toki polkaista pystyyn myös täysin tyhjästä, mutta tällöin työtä on tiedossa paljon enemmän, koska elementit eivät ole valmiiksi paikoillaan ja fontit, grafiikat ja muut elementit on valittava laajoista kirjastoista itse.

Sosiaalisen median toiminnot mukana

Kaikissa palveluissa on tavoitteena luoda ”ammattimaisen” näköinen www-sivusto kohtuullisella vaivalla. Kaikki luovat myös automaattisesti sivuston, joka toimii ongelmitta mobiililaitteilla, mikä onkin nykypäivänä käytännössä välttämättömyys. SiteBuilderilla tämä ominaisuus ei tosin ole mukana ilmaisessa rajoitetussa versiossa.

Testin tuotteet eivät pääosin kilpaile samoista asiakkaista kuin huomattavasti monipuolisemmat ja mutkikkaammat sisällönhallintajärjestelmät kuten Word­Press tai Drupal. Viimeksi mainitut on tarkoitettu usein laajoillekin sivustoille, joille sisältöä tuottavat monet käyttäjät. Testin palvelut ovat enemmän kotonaan vain silloin tällöin päivitettävien sivustojen kanssa.

Kaikissa palveluissa omaa sisältöä voi lisätä monista lähteistä. Omat tekstit ja kuvat ovat sivustolla selviö. Sosiaalista mediaa voi parhaimmillaan hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi upottamalla oman Twitter- tai Instagram-syötteen sivulle.

On syytä huomata, että rakentaessaan sivuston tässä jutussa käsitellyn kaltaisella työkalulla tulee samalla sitoutuneeksi kyseiseen alustaan melko perusteellisesti.

Etenkään Wixin avulla toteutettua sivustoa ei saa palvelusta ulos siististi oikein millään ilveellä. Vapain vaihtoehto on Square­space, jonka vientitoiminto pullauttaa kaiken sivun koodin ja muut tiedostot ulos valmiina muualle sijoitettaviksi.

Malli joka lähtöön. Wixissä on joukon laajin valikoima sivupohjia: yksinomaan ravintoloille tarkoitettuja on useita kymmeniä. Omalla kuvituksella pohjasta saa helposti oman­näköisen.

Paras alkaa kaivaa kuvetta

Square­spacea lukuun ottamatta kaikissa palveluissa on ilmainen vaihtoehto, johon kohdistuu vaihtelevasti rajoituksia. Omaa domainia ei saa ilman maksua ja myös jonkinlainen maininta käytetystä palvelusta roikkuu aina mukana, ellei rahaa ole pulitettu. Jos mainostus ei ole kynnyskysymys, voi ilmaisversioilla mainiosti toteuttaa vaikka pienen, henkilökohtaisen sivuston.

Vähän jäljessä. Sitebuilderissa tarjolla ovat vain palveluun sisäänrakennetut sosiaalisen median kanavat, ulkopuolisia sovelluksia ei voi käyttää. Esimerkiksi Instagramia hyödyntäviä toimintoja ei ole lainkaan; pystyyn kuollut Google+ sen sijaan on mukana.

Jos tarkoitus on harjoittaa liiketoimintaa tai esitellä omaa osaamista, kannattaa pulittaa omasta domainista ja mainoksettomuudesta pyydetty kuukausihinta. Se on yleensä melko kohtuullinen. Jo selvästi alle kympillä kuussa saa kaikin tavoin ammattimaisen näköisen ja oloisen sivuston.

Kaikki käsitellyt palvelut tarjoavat lisähintaan myös laajat mahdollisuudet oman verkkokaupan rakentamiseen. Tässä suhteessa niiden amerikkalainen alkuperä tulee kuitenkin selvästi näkyviin, sillä esimerkiksi kotimaista verkkopankkimaksua ei näillä työkaluilla saa toteutettua.

Omasta kaupasta haaveilevalle on onneksi tarjolla monia kotimaisia vaihtoehtoja, jotka on suunniteltu nimenomaan helppoon kaupan pystyttämiseen.

Yksikään testin palveluista ei taida suomen kieltä, mikä on etenkin aloittelevan sivuston rakentajan kannalta valitettavaa. Kotisivujen rakentamiseen on muutamia kotimaisiakin vaihtoehtoja, mutta ne on lähes poikkeuksetta suunnattu yksinomaan yritysten tarpeisiin.

Vai sittenkin saman tien WordPressiin?

Entä puhelimet? Weeblyn havainnollinen esikatselu näyttää yhdellä napautuksella, miltä sivusto näyttää puhelimen näytöllä.

Avoimen lähdekoodin WordPress on maailman suosituin web-julkaisualusta. WordPress-ohjelmiston voi joko ladata ilmaiseksi osoitteesta wordpress.org tai käyttää valmiiksi konfiguroitua ja hallinnoitua Word­Press-alustaa osoitteessa wordpress.com.

WordPressiä omalla palvelimella tai web-hotellissa pyörittävän käyttäjän on huolehdittava itse asennuksesta, tietoturvasta, varmuuskopioinnista, resurssien riittävyydestä ja niin edelleen. Sivustoa voi laajentaa lukemattomilla teemoilla ja lisäosilla, joita on kymmeniä tuhansia. Koska raha ei vaihda omistajaa, ei mitään rajoituksia sisällön tai kaupallisen toiminnan suhteen ole olemassa.

WordPress.com muistuttaa enemmän tässä jutussa käsiteltyjä palveluja. Tarjolla on valmis valikoima teemoja lisäosia, jotka on integroitu osaksi palvelua. Ilmaiseksi palvelua voi käyttää, jos omasaitti.wordpress.com-tyyppinen osoite riittää.

Palvelinten ylläpito ja maksullisessa versiossa myös domain-rekisteröinti hoidetaan käyttäjän puolesta. Hinnoittelu muistuttaa testin palveluja: neljällä eurolla kuussa pääsee eroon mainoksista, saa oman domainin ja kuusi gigatavua tallennus­tilaa. Hallinnoitunakin WordPress teettää enemmän työtä sivuston rakentamisessa kuin tässä jutussa testatut palvelut, mutta myös sen ylläpitomahdollisuudet ovat monipuolisemmat.

Wix: tyyliä ilmaiseksi

Hinta Ilmainen / alk. 4,50 € / kk

Wix on perinteikäs ja suosittu sivustonrakennuspalvelu. Sen selvimmin näkyvä etu muihin nähden on todella laaja valikoima valmiita sivustomalleja, joista taatusti löytyy omiin tarpeisiin sopiva vaihtoehto. Pohjat ovat poikkeuksetta hyvännäköisiä, ja valikoimaa on niin minimalistille kuin väri-ilottelijallekin. Myös lisäsovellusten tarjonta on joukon laajin.

Wixin ilmaisversiossa sivustolla näkyy varsin huomiota herättävä palvelun mainos, ja levytila sekä kuukaudessa sallittu liikennemäärä on molemmat rajattu 500 megatavuun. Suosituin maksullinen versio on 12,50 euroa kuussa maksava Unlimited, joka sisältää oman domainin, poistaa mainokset ja kaistanleveysrajoitukset ja tarjoaa kymmenen gigaa levytilaa. Verkkokauppatoiminnoista pitää maksaa vielä lisää.

Wixin ainoa merkittävä puute on se, ettei se tarjoa helppoa tapaa imuroida koko sivustoa omalle koneelle laajemmin muokattavaksi tai toisaalla julkaistavaksi. Jos palveluntarjoajaa halutaan vaihtaa, koko saitti pitää siis rakentaa uusiksi.

SiteBuilder: vanhanaikainen väline

Ilmainen / alk. 6,20 € / kk

SiteBuilderia käyttäessä monesta asiasta tulee hieman vanhahtava olo, vaikka palvelu pääpiirteissään toimiikin aivan kilpailijoidensa kaltaisesti. Tarjolla olevasta rajallisesta sivupohjien valikoimasta monet ovat valjun ja vanhahtavan näköisiä. Myös käyttöliittymän visuaalinen ilme on iäkkään oloinen ja toiminnot hajallaan.

SiteBuilderin suurin ongelma on se, ettei siihen voi muista poiketen pultata helposti muiden koodaamia lisäosia. Niinpä esimerkiksi sosiaalisen median integroinnissa on tyydyttävä SiteBuilderin omaan toimintovalikoimaan, jonka Google+-painottuneisuus ei ole nykypäivää.

SiteBuilderin ilmaisversio on rajoitettu vain viiteen sivuun sivustoa kohden, joten kovin suuria kokonaisuuksia sillä ei rakenneta. Ilmaisversiolla rakennetut sivut eivät myöskään ole mobiilioptimoituja. Toisaalta kaistankäyttö- tai tila­rajoituksia ei ole. Edullisesti 6,20 eurolla kuussa pääsee eroon mainoksista ja saa oman domainin.

Vaikka SiteBuilderissa ei ole mitään vakavaa vikaa, se ei pärjää kilpailussa. Wix on monipuolisempi, joskin kalliimpi, mutta Weebly tarjoaa saman tai enemmän kuin SiteBuilder vastaavaan hintaan.

Weebly: vaivattomin työkalu

Hinta Ilmainen / alk. 7 € / kk

Weeblyssä huomion herättää käyttöliittymän yksinkertaisuus kilpailijoihin verrattuna. Muilla on esimerkiksi tekstin muokkaamiseen hengästyttävän laajat mahdollisuudet, mutta Weeblyssä on tyypillisesti vain muutama valinta. Luovasti työskentelevät eivät tästä pidä, mutta tavalliselle tallaajalle yksinkertaisuus taatusti maistuu, jos hän haluaa saada sivuston aikaan nopeasti ja helposti.

Weeblyllä saa todella paljon aikaan lyhyessä ajassa. Sivupohjien valikoima ei ole yhtä laaja ja monipuolinen kuin Wixillä, mutta silti lähes kaikkiin tarpeisiin riittävä. Ulkoasut painottuvat minimalistiseen suuntaan. Toisin kuin Wixissä, html- ja css-koodiin pääsee halutessaan kiinni suoraan.

Weeblyn hinnoittelu on kilpailukykyistä. Ilmaisversiossa ei ole liikennerajoituksia, mutta sivulla näkyy pieni Weeblyn mainos ja levytilaa on 500 megatavua. Seitsemällä eurolla kuukaudessa saa mainokset pois, oman domainin ja rajoittamattoman levytilan. Lisä­rahalla saa vielä verkkokauppatoimintoja, mahdollisuuden lisätä hd-videota, kävijöiden rekisteröitymismahdollisuuden ja paljon muuta.

Squarespace: ammattimaisin vaihtoehto

Alk. 11 € / kk

Squarespace on markkinoi palveluaan kaikenlaisille sivustojen rakentajille aloittelijasta pitkälle ehtineeseen kehittäjään. Aloittelijakin voi palvelua toki hyödyntää, mutta käyttöliittymän painotukset suosivat enemmän kokenutta ylläpitäjää. Etenkin puumalli, jonka avulla rakennettavassa sivustossa navigoidaan, vaatii hetken hahmottamista, ennen kuin oikeat palikat löytyvät. Sivupohjien valikoima on suppeahko, mutta pohjien visuaalinen ilme on kautta linjan moderni ja tyylikäs.

Squarespace ansaitsee erikoismaininnan vientitoiminnostaan, jolla koko sivuston saa kerralla ulos palvelusta ilman mitään ylimääräistä kommervenkkiä. Palveluntarjoajan vaihto ei siis muodostu ongelmaksi.

Suurin miinuspuoli on hinnoittelu. Ilmaisversiota Squarespacella ei ole lainkaan, mutta palvelua saa sentään kokeilla maksutta 14 päivää. Halvin vaihtoehto on 11 euroa kuussa maksava Personal-paketti, jossa sivujen määrä on rajoitettu kahteenkymmeneen. Eroon rajoituksista pääsee maksamalla 17 euroa kuussa Business-paketista, joka sisältää yksityiskäyttäjän kannalta paljon turhaa tavaraa.