Nykyopiskelussa oma tietokone on käytännössä välttämätön. Testasimme opiskeluun sopivat läppärit sekä kesätyörahoilla että sponsoribudjetilla liikkeellä oleville.

Päivitys 01.09. – Läppäritestiin oli eksynyt muutaman koneen kohdalle virhe. Oikaisut julkaistu erillisessä artikkelissa. Pahoittelemme virheitä.

Kesä loppuu, koulut alkoivat. Mikrobitti testasi tuoreessa elokuun numerossa kymmenen konetta opiskelijan näkökulmasta.

Mukana ovat Acer Swift 1, Apple MacBook Pro 13”, Asus ZenBook UX430, Asus ZenBook UX530, Dell Inspiron 15 7566, Dell Vostro 14 5468, Fujitsu Lifebook U937, Lenovo IdeaPad 510S, Lenovo Yoga 910 sekä Microsoft Surface Laptop.

Opiskelijan tarpeet kannettavalle tietokoneelle ovat osin erilaiset kuin monilla muilla käyttäjäryhmillä.

Etenkin akkukeston rooli korostuu. Toisin kuin suurimman osan päivää omalla työpisteellään viettävä palkansaaja, kursseilla ja luennoilla päivät pitkät nuohoava opiskelija ei välttämättä voi luottaa sähkövirran jatkuvaan saatavuuteen. Siksi edes kahdeksan tunnin työpäivän ylittävä akkukesto ei välttämättä ole liioiteltu vaatimus.

Myös liitännät ovat opiskelijaläppärissä keskeisemmässä roolissa kuin keskivertokuluttajalla. Erilaisissa työtiloissa voi olla esimerkiksi hyvin erilaisia ja -ikäisiä näyttölaitteita, joihin oman läppärin kuva pitäisi saada näkyviin esityksiä tai ryhmätöitä varten. Edes perinteistäkin perinteisempi vga-liitäntä ei välttämättä jää vaille käyttöä.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvalla lukiolaisella on oma, erityinen päänvaivansa: sähköisissä yo-kirjoituksissa käytettävä DigabiOS-käyttöjärjestelmä. Sen hyödyntämiseen tarvitaan käytännössä aina vähintään yksi usb-liitäntä ja langallinen verkkoliitäntä, jota useimmissa myydyissä läppäreissä ei enää ole.

Koska kaikki etenkään uudempien läppärimallien sisäänrakennetut komponentit eivät välttämättä toimi, voidaan lisälaitteita ja portteja tarvita useita lisää.

DigabiOS on Debian Linuxiin pohjautuva kokonaisuus, joka käynnistetään usb-massamuistilta koetilanteessa. DigabiOS sallii verkkoyhteyden ainoastaan koepalvelimeen, eikä sillä pääse käyttämään internetiä.

Kuten tämänkin vertailun tuloksista nähdään, DigabiOS:n yhteensopivuus uusien läppärien kanssa ei ole kehuttava.

Mikä tietokone opiskelijalle?

Kaikkia testin läppäreitä voi lisälaitteiden kanssa käyttää kirjoituksissa, mutta pahimmillaan laitteita ja sovittimia tarvitaan vino pino. Jokainen ylimääräinen palikka lisää sekä vaivaa että epävarmuustekijöitä. Laitteiden kanssa säätämisen aiheuttama työmäärä ja stressi vievät varmasti sekä opiskelijoiden että opettajien huomiota pois itse oppimisesta – tai ainakin kokeeseen valmistautumisesta.

Suoraa testivoittajaa ei löytynyt. Kärkikolmikkoon kunniamaininnoille nousivat Apple Macbook Pro 13″, Asus ZenBook UX430 ja Acer Swift 1. Apple säilyttää maineensa erinomaisena koneena, mutta testaajan mukaan se sopii ”kaikkeen paitsi kirjoituksiin”.

Koko testi luettavissa Mikrobitin uusimmasta numerosta, joka on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.