P30 Pro on designiltaan tuttua Huaweita. Se ei tarjoa mitään erityistä uutta ja väritkin ovat Huawein pitkään käyttämiä näyttäviä liukuvärejä kiiltävällä pinnalla, joka kerää nopeasti sormenjälkiä. Suomeen tulevista värivaihtoehdoista kuitenkin Kiiltävä musta ja Kristalli ovat onneksi hieman hillitympiä värin osalta.

Isoista puhelimista pitävälle P30 Pro tarjoaa paljon näyttötilaa kompaktissa paketissa, sillä näyttö on lähes reunatonta mallia. Toisin kuin Samsung, joka siirtyi lippulaivoissaan reikänäyttöihin, Huaweilla on näytöissä edelleen pieni lovi, joka ei kuitenkaan ainakaan haittaa omaa esteettistä silmään eikä vie tilaa sisällöltä.

Näyttölasin alle upotettu sormenjälkilukija on erittäin pikaisen kokeilun perusteella parantunut selvästi Mate 20 Pro -malliin verrattuna. Sormi tunnistuu nopeasti ja virheitä tulee vähemmän. Alustavasti vaikuttaa siltä, että lukija on esimerkiksi tarkempi kuin Samsungin ultraäänilukija, jota yhtiö kehui optisia versioita paremmaksi.

Huawein Emui-käyttöliittymä on pitkälti ennallaan eikä se tarjoa suurempia yllätyksiä. Käyttöliittymä rullaa mukavasti, mutta se ei kaikilta osin ole tyylikkäin tai muutoin modernein.

Näkökulmasta riippuen P30-sarja on joko Huawein tylsä välipäivitys tai sitten se kypsempi malli, joka kiinnostaa valokuvaajaa, vaikka ei tarjoakaan teknisistä nippeleistä kiinnostuneelle käyttäjälle paljon uutta.

Kuten Huaweikin teki laitetta toimittajille esitellessään, P30 Prosta puhuessa kannattaa keskittyä kameraan. Sen mielenkiintoisin osuus on ehdottomasti viisinkertainen optinen zoomi, jollaista ei ole ennen älypuhelimissa nähty.

Testikuvien perusteella zoomi tuottaa varsin terävää jälkeä. Etenkin valokuvauksesta kiinnostuneet löytänevät sille käyttöä, mutta päivittäisessä kuvauksessa viisinkertainen zoomi on moneen tilanteeseen jo liian pitkä.

Onneksi kamerassa on helppo säädin, jolla zoomin tasoa voi säätää lähes portaattomasti viisinkertaisesta optisesta suurennoksesta alaspäin aina laajakulmaan saakka. Väleissä kamera tosin turvautuu laskennallisiin portaisiin eli eri kennoilta tulevien kuvien yhdistelyyn, sillä puhelinkameroiden polttovälit ovat kiinteitä.

Yli viisinkertaisen suurennoksen menevät hybridizoomin tasot toimivat kymmenkertaiseen saakka varsin hyvin ja jälki säilyy kohtalaisena.

Zoomi on varustettu optisella kuvanvakaimella, mikä on välttämätön etenkin videokuvauksessa. Videokuvauksessa vakain ei kuitenkaan onnistu tuottamaan vapaalla kädellä kuvatessa täysin tasaista kuvaa, vaan se aiheuttaa kuvaan erikoista nykimistä.

Huawei on myös parantanut kuvan värejä optimoivaa tekoälyään ja pikaisella kokeilulla lopputulos on luonnollisempaa kuin P20-sarjassa tai Mate 20 -sarjassa. Myös hdr-kuvien pitäisi toimia paremmin, sillä tekoäly osaa poimia kuvasta ja valottaa sopivasta jopa kymmenen erillistä kohdetta.

Zoomin lisäksi P30-sarjan toinen vahvuus on kameran valovoima. Testasin P30 Pron kameraa lähes pimeässä huoneessa, jossa ihmissilmällä oli vaikea erottaa kuvattavaa kohdetta. Uusi 40 megapikselin SuperSpectrum-kenno kuitenkin tallentaa todella paljon valoa.

Vaikka kuvauskohdetta pitää kuvatessa pimeyden vuoksi arvailla, lopputuloksessa on valoa kuin päivällä. Monessa tapauksessa valo on tietysti toivottavaa, mutta kameraa testaillessa heräsi väkisinkin kysymys, mitä tapahtui tilanteen autenttiselle tallentamiselle? Lopputuloksesta ei voi nimittäin lainkaan päätellä, että kuva on otettu lähes pilkkopimeässä huoneessa.

Pilkkopimeää. Uuden Huawein kamera erottaa pimeästä huoneesta asioita, joita ihmissilmä ei näe.

Kamera tarjoaa onneksi myös pro-tilan, jossa valotusta voi säätää itse, mutta harva käyttäjä jaksanee säätää asetuksia kovin usein, vaan valtaosa kuvista räpsitään nopeasti automaattitilaa käyttäen.

Toisaalta, kuten Mikrobitin kamerasokkotesti osoitti, valtaosa käyttäjistä laittaa valoisuuden ja värikylläisyyden neutraalin esityksen edelle.

Joka tapauksessa P30 Pro lienee valokuvaukseen vakavasti suhtautuvan puhelinkuvaajan paras valinta tällä hetkellä. Noin tunnin mittaisen kokeilun perusteella Huawein kameratekniikka on monelta osin selkeästi muita edellä.

Mikrobitti testaa P30-sarjan puhelimet lähiaikoina kattavammin.

Lue myös: