Huawei Mate X on yllättävän kevyt siitä huolimatta, että se avautuu 8-tuumaiseksi tabletiksi. Puhelimen reunassa on paksumpi osa, kuin kahva, joka helpottaa laitteen pitelyä. Paksumman osan sisällä ovat myös puhelimen neljä 5g-antennia, kamerat ja salamavalo, fyysiset näppäimet ja sormenjälkilukija.

Huawein paikalla olleet asiantuntijatkaan eivät olleet täysin varmoja siitä, missä puhelimen Kirin 980 -piiri tarkkaan ottaen sijaitsee. Ilmeisesti koko laitteen kehitysprojekti on ollut yhtiön sisällä niin salainen, että tarkat ominaisuudet ovat vain pienen piirin tiedossa.

Kameroista ei ole toistaiseksi julkaistu virallisia tietoja, mutta Mate X:ssä on kolme kameraa, joista yksi on ultralaajakulmainen, yksi on laajakulmainen ja kolmas on zoom-objektiivi. Voitaneenkin olettaa, että samat kamerat tultaneen näkemään parin viikon päästä julkistettavassa Huawei P30 -puhelimessa.

Jotta näyttö olisi taitettava, sen täytyy olla muovia. Pinta on todella ohut, ja kun sormea kuljettaa keskikohdan yli, sarana tuntuu epätasaisuutena näytön pinnassa. Sivulta katsoessa näyttöön jää selkeä kupru taitoksen kohdalle, mutta edestäpäin se ei erotu eikä haittaa käyttöä. Huawein edustajan mukaan lopullisessa mallissa kuprua voidaan vielä pienentää, mutta tuskin poistaa kokonaan.

Koska kyseessä on oled-näyttö, värit toistuvat kylläisinä, mutta näytön kirkkaus ei ole ainakaan silmämääräisesti huippuluokkaa. Tämäkin toki saattaa olla prototyyppilaitteen ominaisuus. Huawei ei ole kertonut kenen valmistama näyttöpaneeli on, kommentin rivien välistä voi kuitenkin lukea, että valmistajia on todennäköisesti useita. Aiemmin Huawei on käyttänyt korealaisen LG:n ja kiinalaisen BOE:n oled-näyttöjä. Ainakin LG:llä on ollut jo vuosia taivuteltavia muovisia oled-paneeleja, joita yhtiö on itse käyttänyt muun muassa G Flex -älypuhelimissaan.

Miten sitten itse saranamekanismi? Huawein mukaan saranan suunnittelu on ollut laitteen hankalin osa-alue ja suunnittelu on alkanut jo yli kolme vuotta sitten.

Sarana on jäykkä. Puhelimen kääntämisessä auki tai kiinni joutuu käyttämään kahta kättä. Saranamekanismi pitää vääntäessä kevyttä rutinaa. Ensimmäisillä kerroilla harvinaisen prototyypin vääntäminen rutisten kahtia hieman jännitti, mutta voimankäyttöön ja ääneen tottuu. Tottuminen tapahtui niinkin nopeasti, että paikalla olleita Huawein edustajia hieman hirvitti vääntelyn tahti ja toimittajaa pyydettiin varovaisempaan käsittelyyn, jotta laite olisi esiteltävissä myös muissa maissa seuraavina päivinä.

Huawein mukaan yhtiöllä ei ole vielä virallisia lukuja siitä, kuinka monta taittokertaa näyttö kestää, mutta sen pitäisi kuitenkin kestää kulumatta ainakin kahden vuoden ajan, mikä on yleinen puhelinten vaihtoväli.

Kun taitos on kiinni, näyttö on lukittuneena paikalleen. Lukitus avautuu painamalla nappulaa, mikä ponnauttaa näyttöä kevyesti irti. Muovinäyttö on sen verran heppoinen ja väänneltävissä, että lukittuneenakin kulmat repsottavat hieman eikä laite ole täysin kaksinkerroin. Toivottavasti tämäkin menee prototyypin piikkiin.

Taitettuna 11 millin paksuinen Mate X ei vaikuta liian paksulta mukana kuljetettavaksi, mutta monikaan ei ole varmasti halukas kuljettamaan päälle parin tonnin hintaista, muovipintaisella näytöllä ympäröityä laitetta sellaisenaan taskussaan. Siksi Huawei on kehittänyt laitteeseen oman kotelonsa, jossa mielenkiintoista kyllä on lasipinta, joiden läpi voi käyttää taitetussa muodossa olevan luurin näyttöjä.

Sujuva käyttää, mutta softa on keskeneräistä

Itse käyttöliittymä rullasi sujuvasti ilman suurempia nikotteluja. Hidastumista ei ollut havaittavissa edes silloin, kun näytön jakoi kahtia videolle ja toiselle sovelluksella. Kirin 980:n suorituskyky riittää siis ainakin kahden sovelluksen moniajoon hyvin.

Käyttöliittymä on kuitenkin selvästi kesken. Esimerkiksi julkaisun aikaan videoilla esitelty kuvan raahaus jaetusta ikkunasta toiseen ei vielä toimi. Näytön jakokin onnistuu pelkästään pystysuunnassa, mutta tulevaisuudessa jakoon on tulossa lisää vaihtoehtoja.

Silti esimerkiksi videon katsominen koko ruudulla ja laitteen taittaminen ilman videon pysäyttämistä toimii yllättävän sulavasti.

Mate X:n keveyden ja muodon ansiosta laitteella kirjoittaminen ruutu avattuna on selvästi miellyttävämpää ja tarkempaa kuin perinteisellä puhelinnäppäimistöllä. Näppäimet ovat isot ja kahden käden otteella peukaloilla yltää juuri mukavasti naputtamaan tekstiä.

Yksi suuri kysymys on se, miten sovellukset tulevaisuudessa hyödyntävät isoa näyttöä. Kahdeksan tuuman neliöruudusta ei ole hyötyä, jossa sille levitetään normaalille 18:9-ruudulle tarkoitettu puhelinsovellus sellaisenaan. Näin kuitenkin moni Android-sovellus käyttäytyy tällä hetkellä tableteilla.

Huaweilla on uskoa siihen, että kehittäjät tulevat ottamaan isoruutuiset taittuvat puhelimet huomioon sovelluksia kehittäessään. Huawein mukaan yhtiö on tehnyt yhteistyöstä myös Googlen kanssa kehittääkseen Androidiin yhteensopivuutta taittuvien näyttöjen mahdollistamille uusille eleille kuten pudottamiselle ja raahaamiselle ikkunoiden välissä.

Kunnollisen sovellustuen syntymiseen voi kuitenkin mennä aikaa, sillä mitään massamarkkinoiden laitteita taittuvista näytöistä tuskin tulee seuraavan parin vuoden kuluessa.

Kokonaisuutena Mate X:n pikaisesta, noin puolen tunnin kokeilusta jäi varsin positiivinen kuva. Silti 2300 euroa on huima hinta siitä, että ruudulle saa kaksi sovellusta vierekkäin. Kun saranamekanismi toimii ja näyttöpaneeli taipuu, toimivaan kokonaisuuteen tarvitaan vielä sovellusekosysteemi, jotta isosta ruudusta saadaan oikea hyöty irti. Siihen valmistajan on vaikeampi vaikuttaa.

Huawei kertoi Barcelonassa, että Mate X tulee myyntiin ”kesän jälkeen”. Koska kyseessä on 5g-puhelin, sen myyntiintulo riippuu paljon myös siitä, koska operaattorit saavat ensimmäiset verkkonsa auki ja koska Mate X:n toimivuus verkoissa saadaan varmistettua. Jos pitäisi lyödä vetoa, laittaisin panokseni lähemmäs joulumarkkinoita kuin varsinaista syksyä.