Galaxy Fold on älypuhelin, joka avautuu kirjan tapaan paljastaen pienehkön tabletin kokoisen näytön. Sen ajatuksena on mahdollistaa vielä nykyisiä reilun kuuden tuuman kokoisia puhelimia isomman näytön kantaminen edes kohtuullisen kätevästi mukana.

Ensimmäinen tuntuma Galaxy Foldista on se, että kyseessä on varsin valmis laite niin raudan kuin softankin puolesta. Näin tietysti pitääkin olla, sillä laitteen toimitukset asiakkaille alkavat jo toukokuun kolmas päivä.

Esittelykappaleiden ohjelmisto ei Samsungin mukaan ollut vielä täysin valmis, mutta suuria ongelmia siinä ei näkynyt.

Fold on teknisesti lähellä Galaxy S10 -sarjaa, vaikkakin siinä käytetään Snapdragon 855 -piiriä kuten Pohjois-Amerikan markkinoiden S10-laitteissakin. Myös pääkamera on käytännössä sama moduuli kuin Galaxy S10:ssä ja 10+:ssa.

Laitteena Galaxy Fold on kohtalaisen tukevan tuntuinen, sarana toki aiheuttaa pientä heiluntaa. Kokonaisuus on varsin hyvin tasapainossa, missä auttaa esimerkiksi akun jakaminen erillisin osiin molempiin puoliskoihin.

Mielenkiintoisinta laitteessa on tietysti näyttö ja sen taipuisuuden mahdollistava sarana.

Näyttöpaneeli on 50 prosenttia ohuempi kuin esimerkiksi Galaxy S10:ssä. Jotta näyttö pysyisi kasassa taivutettaessa, Samsung on joutunut kehittämään esimerkiksi uudenlaisia liimoja, jotta kerrokset eivät irtoaisi toisistaan taivutuksen aikana.

Samsungin mukaan näyttö ja sarana kestävät ainakin 200 000 taivutuskertaa, mikä on erittäin riittävästi.

Paras sana kuvaamaan Galaxy Foldia kiinni taitettuna on patukka. Muotoilu on hieman kuin Nokian viimeisimmissä Communicatoreissa. Puhelin on pitkä ja paksu, mutta se mahtuu juuri ja juuri ainakin hieman löysempien housujen isohkoon taskuun. Kaikkien taskuun se ei tule mahtumaan.

Etunäyttö tuntuu aluksi hämmentävän pieneltä eikä 4,3 tuuman ruudulla mielellään tee juuri muuta kuin pakolliset nopeat pikaviestinnät tai pikaiset tarkistukset. Etunäyttökin kuitenkin toimii ihan kuten mikä tahansa puhelin.

Näytön lukitus avataan sivussa olevalla sormenjälkilukijalla, joka toimii samalla Samsungin virtuaaliapurin Bixbyn avausnappulana. Virtanäppäin on erikseen sormenjälkilukijan päällä, mikä tuntuu hieman kömpelöltä.

Isompaa näyttöä kaivatessa Foldin voi napsauttaa auki virtanäppäimen ja sormenjälkilukijan vieressä olevasta näppäimestä. Avaaminen vaatii kahta kättä, mutta kun mekanismin saa liikkeelle, se avautuu helposti hieman ponnahtaen. Näyttöä ei saa varsinaisesti lukittua muihin asentoihin kuin kiinni tai auki, mutta laitetta voi pidellä kuitenkin myös hieman taivutettuna.

Foldissa on stereokaiuttimet, jotka sijaitsevat laitteen sivuilla. Puheluille tarkoitettu kuuloke on vain puhelimen etupinnassa eli tavallinen vastaaminen onnistuu vain, kun puhelin on taitettu kiinni. Jos puheluun vastaa näytön ollessa avoinna, puhelu siirtyy kaiuttimiin.

Näyttö on silmämääräisesti varsin kirkas ja kuten oled-näytöt yleensä, hyvin värikylläinen. Näyttö tukee myös hdr10+-laajasävyvärejä.

Saranan kohdalla näkyy pieni pullistuma, joka on vääjäämätön seuraus siitä, että näyttö taipuu kasaan. Sarana myös tuntuu sormella selvästi paneelin sisällä. Sauma kuitenkin näkyy selvemmin vain sivulta katsoessa, edestä katsoessa eli kuten puhelinta yleensä käytetään, se on kohtalaisen helppo unohtaa.

Näytössä on oikeassa yläkulmassa isohko lovi, joka pitää sisällään kamerat, Suurta haittaa lovesta ei ainakaa pikaisen käytön perusteella ole ja senkin voi halutessaan häivyttää ottamalla käyttöön mustan palkin näytön yläreunaan.

Isoa näyttöä voi hyödyntää jakamalla sen enintään kolmelle sovellukselle, joista yksi vie puoli näyttöä pystysuunnassa ja toiset toisen puolikkaan keskeltä jaettuna. Neljännen sovelluksen saa halutessaan kellumaan ikkunana, mutta siihen näyttö on jo liian ahdas.

Sovelluksia saa avattua näytölle oikeasta reunasta pyyhkäisemällä esiin tulevasta valikosta. Ikkunoiden hallinta vaatii jonkin verran totuttelua.

Jako toimii vain niillä sovelluksilla, jotka tukevat Samsungin App Continuity -rajapintaa. Kaikki laitteeseen esiasennetut sovellukset tukevat sitä. Tarjolla ovat Googlen perussovellukset Gmailista karttoihin, YouTubeen ja Chromeen. Mukana ovat myös Spotify, WhatsApp, Facebook ja Instagram eli valikoima on kohtalainen, mutta ei varmasti ainakaan aluksi läheskään riittävä.

Itse jään kaipaamaan ainakin Telegramia ja Slackia. Toivoa sopii, että tuki laajenee. Lisäksi Google on tuomassa vastaavaa ominaisuutta mukaan suoraan Androidiin, jolloin laajempi tuki viimeistään saapuu.

Ruudun palastelun lisäksi App Continuity mahdollistaa sovellusten saumattoman siirtymän pienen ja ison näytön välillä. Esimerkiksi pikkunäytölle avattu Googlen kartta avautuu automaattisesti täysikokoisena isolle näytölle, kun puhelimen avaa. Ainakin esiasennetuilla sovelluksilla siirtymä näyttöjen välillä toimi hyvin.

App Continuity mahdollistaa myös vetämisen ja raahaamisen sovellusten välillä. Esimerkiksi kuvagalleriasta voi siis raahata kuvan toisella ruutupuoliskolla auki olevaan sähköpostiviestiin. Sekin ominaisuus vaikutti kohtalaisen valmiilta.

Yksi selittämätön bugi Galaxy Foldissa tuli vastaan. Nettisivujen vieritys saa tekstirivit taipuilemaan kuminauhan lailla. Efekti ei ole heti kovin ilmiselvä, mutta kun sen havaitsee, sitä on vaikea olla huomaamatta. Paikalla olleet Samsungin edustajat eivät osanneet selittää ilmiötä tarkemmin, mutta syynä lienee se, että näytön päivitys tapahtuu sivulta sivulle, mikä aiheuttaa pystysuuntaisessa nopeammassa liikkeessä kuminauhaefektin. Toivottavasti ongelma on korjattavissa ohjelmistopäivityksellä.

Foldissa on kaikkiaan kuusi kameraa: kolme takana (sama moduuli kuin S10:ssä), kaksi sisäpuolella näytön lovessa ja yksi etukannessa. Kameran ohjelmisto on sama kuin S10-sarjassa. Kameroista on hankala antaa tarkempaa tuomiota lyhyen kokeilun perusteella.

Mitä Foldin tapaisella laitteella sitten tekee? Lyhyesti sanottuna iso näyttö on todella miellyttävä lisä monessa käytössä. Esimerkiksi Instagram saa ihan uusia ulottuvuuksia, kun kuvia katselee reippaan seitsemän tuuman näytöltä, jonka kuvasuhde on vieläpä juuri sen kuville hyvin sopiva 4:3. Pikaisesti testattu autopeli Asphalt 9 näyttää myös hyvältä.

Moniajokin toimii teknisesti hyvin, mutta sen oikeiden hyötyjen arviointi on pakko jättää pidemmän testin aiheeksi.

Galaxy Foldista on tulossa myyntiin kaikkiaan neljä värivaihtoehtoa, joista musta (Cosmos Black) ja hopea (Space Silver) tulevat myyntiin jälleenmyyjille. Vihreä (Martian Green) ja sininen (Astro Blue) ovat tilattavissa Samsungin omasta verkkokaupasta. Kahdessa jälkimmäisessä voi valita kultaisen tai hopeanvärisen saranaosan välillä.

Vaikka Fold osoittautuisikin toimivaksi laitteeksi, siitä tuskin tulee massamarkkinatuotetta, sillä Suomessa jälleenmyyntihinnat ovat 2100 euroa. Laiteen mukana toimitetaan Samsungin Galaxy Buds -nappikuulokkeet sekä suojakuori.