Kalleimmat puhelimet maksavat yli tuhat euroa, mutta murto-osalla niiden hinnasta saa useimpiin käyttötarkoituksiin täysin riittävän luurin. Testasimme 18 puhelinta hintaluokassa 200-300 euroa.

Maltillisesti hinnoitellut älypuhelimet ovat jatkuvasti kotimaisten puhelinoperaattoreiden myyntilistojen kärjessä. Tämän testin kahdeksastatoista puhelimesta kahdeksan oli DNA:n, Elisan tai Soneran kymmenen myydyimmän puhelimen joukossa syyskuussa.

Syynä kiivaalle kysynnälle on puhelinten hyvä hinta-laatusuhde: moninkertaisella rahamäärällä ei saa moninkertaisesti parempaa puhelinta, mutta tällä hinnalla saa jo riittävän hyvän laitteen.

Ostajan on kuitenkin tiedettävä, mitä puhelimeltaan haluaa ja tarvitsee, sillä kaikkia herkkuja ei saa yksissä kuorissa.

Mikrobitin lokakuun numerossa on mukana halvempien puhelimien jättitesti. Testissä olivat ZTE Blade V8, HMD Nokia 5, Apple iPhone SE, Huawei P10 Lite, Oukitel K10000, Asus ZenFone 3 Max, Vernee Mars, LG K8, LG K10, Samsung Galaxy Xcover 4, HMD Nokia 6, Xiaomi Redmi 4X, Samsung Galaxy J5, Sony Xperia X Compact, Samsung Galaxy A3, Xiaomi Redmi Note 4, Samsung Galaxy A5 ja Motorola Moto G5S Plus.

Lue koko järkipuhelimien jättitesti tästä linkistä.

Suorituskyvyltään keskihintaiset puhelimet ovat vaatimattomia. Erityisesti grafiikkasuorituskyky on selkeästi alhaisempi kuin kalliissa lippulaivapuhelimissa.

Bluetooth ja gps-paikannusovat vakio-ominaisuuksia tässä hintaluokassa, nfc-etälukukin on mukana lähes kaikissa. Muissa langattomissa yhteyksissä on jonkin verran enemmän hajontaa.

Kameroiden kuvanlaatuon yleensä käyttökelpoinen valoisassa, mutta hämärässä kuvista tulee joko liian pimeitä tai kohinan määrä kasvaa huomattavasti.

Testivoittajaksi nousi 300 euron hintainen Motorola Moto G5S Plus, joka tarjoaa miellyttävän paljon vastinetta rahalle. Kunniamainintoihin ylsi neljä puhelinta.

Koko laaja testi julkaistu Mikrobitin lokakuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.