Tämän testin laitteissa on melkein kaikki, mitä puhelimelta voi toivoa. Omistajalta edellytetään kuitenkin isoja taskuja ja paksua lompakkoa.

Ensin matkapuhelimet pienenivät. Halko muuttui palikaksi, kun puhelimesta tuli taskukokoinen. Internetin ja applikaatioiden myötä suunta kääntyi: puhelimista ja erityisesti niiden näytöistä kasvoi yhä suurempia. Kun tabletit pyrähtivät nousuun iPadin myötä, erotti ne älypuhelimesta lähinnä ruudun koko ja se, että tabletilla ei voinut soittaa perinteisiä puheluita.

Tähän väliin iskivät phabletit, puhelimen ja tabletin välimuodot. Ne lähestyvät kooltaan tabletteja mutta sisältävät puhelinominaisuudet.

Parhaimmillaan phabletit yhdistävät puhelinten ja taulutietokoneiden parhaat ominaisuudet, jolloin laukussa ei tarvitse kuljettaa enää erillistä puhelinta ja tablettia. Iso ruutu sopii mainiosti peleihin, videoihin ja hyötysovelluksiin, mutta koko on silti sellainen, että laite mahtuu ainakin isoon taskuun. Puhelutkin onnistuvat, mikäli niille nettiaikakautena on vielä tarvetta.

Mikrobitti testasi ökyluurit toukokuun numerossa.

Tutkimusyhtiö IDC ennustaa, että vuonna 2017 älypuhelimia myydään neljä prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Kasvu tulee juuri phableteista: pieninäyttöisten älypuhelinten myyntimäärät laskevat selvästi, ja suurinta kasvu on isokokoisissa, yli 5,5 tuuman ruudulla varustetuissa puhelimissa.

Tablettien myyntimäärät ovat puolestaan kääntyneet selvään laskuun. Vuonna 2016 taulutietokoneita myytiin kuudennes vähemmän kuin edellisvuonna. Isot älypuhelimet valtaavat markkinoita, ja tahti kiihtyy entisestään. IDC:n ennustusten mukaan yli viisituumaiset puhelimet haukkaavat vuoteen 2021 mennessä jopa 91 prosenttia Android-markkinoista.

Phabletien suosio ei ole ollut itsestäänselvyys: Applen edesmennyt toimitusjohtaja Steve Jobs totesi vuonna 2010, että kukaan ei halua iPhonea suurempaa älypuhelinta. Silloisen iPhonen näyttö oli kooltaan 3,5 tuumaa, ja sormet ylettivät helposti ruudun reunasta reunaan ja kulmasta kulmaan. Nyky-phabletien näytöt ovat pinta-alaltaan kolminkertaisia alkuperäiseen iPhoneen verrattuna.

Noin kuuden tuuman jättinäytöllä varustetut älypuhelimet eivät kuitenkaan sovi aivan kaikille, aivan kuten Jobs visioi. Erityisesti pienikätiselle jättipuhelimet voivat olla turhan suuria, kun puhelinta yhdellä kädellä pidellessä ei yllä kosketusnäytön kaikkiin osiin. Isokätisille suuremmat älypuhelimet voivat olla jopa miellyttävämpiä käyttää kuin pienet.

Näyttökokojen kasvu ei ole näkynyt laitteiden ulkomitoissa niin vahvasti kuin voisi luulla, sillä puhelinten näyttöreunukset ovat kavenneet kaventumistaan. Parhaimmillaan näyttö kattaa pinta-alan lähes kokonaan.

Tämän testin laitteista isoimman vau-efektin tarjoaakin Xiaomi Mi Mix, jonka etupuoli on melkein kokonaan kosketusnäyttöä. Myös sentin Mi Mixiä kapeampi Samsung Galaxy S8+ viehättää silmää reunasta reunaan yltävällä ja sivuille kaartuvalla näytöllään. HTC U Ultrakin erottuu markkinoilla näyttöratkaisullaan: varsinaisen kosketusnäytön yläpuolella on sentin korkuinen vilkaisunäyttö.

Puhelinten näyttöjen reunukset ovat kaventuneet kaventumistaan. Xiaomi Mi Mixin etupuoli on lähes kokonaan näyttöä.

Näyttöpinta-alan maksimointi tuo mukanaan myös ongelmia. Esimerkiksi Mi Mixiin ei ole mahtunut perinteistä kaiutinta laitteen etupuolelle. Se on korvattu pietsosähköisellä versiolla, joka saa koko puhelimen värähtelemään kaiuttimena. Ratkaisu on muuten näppärä, mutta äänenlaatu kärsii selvästi.

Samoin Samsungia on kritisoitu sormenjälkitunnistimen sijoittelusta hankalaan paikkaan puhelimen selkäpuolelle, kameran viereen. Oudon sijoittelun on arveltu olleen hätäratkaisu, kun yhtiö ei saanut valmiiksi näyttöpinnan alle sijoitettavia sormenjälkitunnistimia ajoissa. Myös Xiaomin sormenjälkilukija on puhelimen selkäpuolella, HTC:ssa lukija on ainoana kotinäppäimessä.

Testikolmikon rauta on kutakuinkin parasta, mitä mobiilimarkkinoilla on tällä hetkellä tarjolla. Tehorautaa tarvitaankin, sillä puhelinten näyttötarkkuudet ovat jopa suurempia kuin useimmissa läppäreissä tai pc:issä, jolloin erityisesti järjestelmäpiiriin integroitu näytönohjain on kovilla.

Tehokas rauta on myös varsin virtasyöppöä. Testin puhelimissa, erityisesti Xiaomi Mi Mixissä, onkin keskivertoa suurempikapasiteettiset akut. Kaikilla laitteilla pärjää yhdellä latauksella kevyesti koko päivän, Samsungilla ja Xiaomilla käytännön akkukesto venyy pariinkin päivään.

Samsung Galaxy S8+ on kolmikosta ainoa, jonka näytön piirtotarkkuutta voi säätää. Puhelimen asetuksista voi ottaa käyttöön paneelin natiivitarkkuuden lisäksi myös kaksi matalampaa tarkkuutta. Alimmalla, 720 × 1 480 kuvapisteen resoluutiolla kuva näyttää pehmeältä, mutta alempaa tarkkuutta käyttämällä näytönohjain pärjää vähäisemmällä virralla joten akkukestoa saa tiristettyä lisää vielä viidenneksen. mikrobitti.fi/?p=10413

256 gigatavun tallennusmuisti on jotain, mitä useimmista älypuhelimista tai tableteista ei löydy. Tämä onkin Xiaomi Mi Mixin iso myyntivaltti: sovellushamsterin tai 4k-kuvaajan ei tarvitse tuskailla loppuvan tilan kanssa aivan heti. Ison tallennustilan varjopuolena Mi Mixissä on muistikorttipaikan puute.

HTC U Ultrassa ja Samsung Galaxy S8+:ssa tallennustilaa on lippulaivapuhelimelle tyypillisemmät 64 gigatavua, ja lisää tilaa saa microsd-muistikortilla.

Testikolmikon tallennusmuisti on todella nopeaa, mikä saa arkikäytön tuntumaan todella sujuvalta ja sulavalta, kun sovellusten käynnistymistä ei tarvitse odotella. HTC ja Xiaomi yltävät kunnioitettavaan 400 megatavun sekuntinopeuteen, mutta Samsungin tallennustila on nopeudeltaan tästä vielä kaksinkertainen.

Samat huippunopeudet jatkuvat 4g-yhteyksien puolella: HTC:n ja Xiaomin Snapdragon 821 -järjestelmäpiiri tukee 600 megabitin 4g lte -nopeuksia, Samsung nokittaa jopa gigabittiin yltävällä 4g:llään. Suomalaisoperaattoreiden 4g-verkoissa näihin nopeuksin ei kuitenkaan ylletä; ensimmäinen gigabitin 4g-verkko avattiin tammikuussa Australiassa.

Isokokoinen phablet yhdistää parhaimmillaan tabletin ja älypuhelimen, ja menee jopa enemmän tabletin kuin puhelimen reviirille. Jos mobiililaitteella käytetään runsaasti internetiä, sovelluksia ja nettiviihdettä, eikä puheluiden soittaminen ole puhelimen pääasiallinen käyttötarkoitus, isokokoinen älyluuri voi olla kaksi laitetta yhdellä korvaava graalin malja.

Kolmikon suurimman pistepotin kerää Samsung Galaxy S8+, josta on hankala keksiä mitään pahaa sanottavaa. Myös Xiaomi Mi Mix on nettipäätteenä aivan upea. Lyhyimmän korren vetää HTC U Ultra, joka ei kykene erottumaan kilpailijoistaan millään erityisellä tavalla.

Koko testi luettavissa Mikrobitin toukokuun numerosta, joka on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.