Kannattaako kuvat tilata netin kuvapalvelusta vai tulostaa kotona? Minkälaisilla kuvamäärillä tulostin on palvelua halvempi, ja pärjääkö printteri laadultaan kaupallisille kuvapalveluille? Selvitimme.

Valokuvien määrä on ponnahtanut pilviin puhelinkameroiden ansiosta. Samalla perinteisiä paperikuvia tuottavat tulostimet ja kuvapalvelut ovat digitalisoineet itsensä mobiiliaikakauteen. Ennen vain tietokoneiden kavereiksi mielletyt printterit toimivat nykyään joustavasti mobiililaitteilla, ja kuvapalveluista tilaus käy käden käänteessä suoraan puhelimesta.

Printteri sujahtaa näppärästi osaksi langatonta kotiverkkoa. Tulostimen asennuspaikan ei tarvitse olla työpöydällä, vaan laitteen voi piilottaa vaikka vaatehuoneeseen – kunhan sähkötöp­seli löytyy ja wlan kuuluu.

Moderni tulostin on käytännössä monitoimilaite yhdysrakenteisine skannereineen. Skannerin avulla tulostinta voi käyttää myös itsenäisenä kopiokoneena. Skannauksen voi tehdä tietokoneen lisäksi myös puhelimella, joten vanhat paperikuvat saa tarvittaessa nettiin alta aikayksikön.

Mutta kannattaako tulostin oikeasti ostaa kotiin, vai olisiko järkevämpää vain tilata kuvat suoraan netistä?

Mikrobitti testasi syyskuun numerossa uudet tulostimet ja kuvapalvelut. Laitteista mukana olivat Canon Pixma TS5051, Epson Ecotank ET-2650 ja HP Envy 5540. Nettipalveluista vertailussa olivat mukana Fotonetti, Fujikuvat sekä Ifolor.

Testin perusteella tulostuspalveluiden valikoima, hinnat ja käytettävyys vaihtelevat suuresti. Kuvanlaadultaan kuvapalvelutovat vakuuttavia.

Tulostimen ja nettipalvelun välinen paremmuus on monimutkainen yhtälö, sillä kunkin käyttäjän tarpeet ovat yksilölliset. Valintaan vaikuttavat muun muassa tulostusmäärät, laatuvaatimukset, kiireellisyys sekä hinta.

Nettipalvelut ovat vahvoilla, kun tulostetaan pieniä eriä melko harvoin. Printteri tulee edullisemmaksi, jos tulostetaan usein ja kymppikuvia isompaan kokoon.

Testin voittivat printtereistä Epson ET-2650 ja kuvapalveluista Ifolor. Niitä yhdistävät edullisuus ja helppokäyttöisyys juuri mobiililaitteita ja pitkää käyttöjaksoa ajatellen.

Tarkista oma tilanteesi: Bitin laskurilla tsekkaat kätevästi, kannattaako sinun käyttää kuvapalvelua vai omaa tulostinta: mikrobitti.fi/?p=12939

Koko testi luettavissa Mikrobitin uusimmassa numerossa 9/2017. Lehti on saatavilla sekä paperisena että digiversiona.